Концесионерът на ски център "Картала" отказва да сключи договор с ПСС-Благоевград

19 януари 2021 18:48   5 коментара   6990 прочита


Концесионерът на ски център "Картала" Илия Ризов отказва да подпише договор с Планинска спасителна служба-Благоевград.

Доброволците от ПСС-Благоевград могат да оказват помощ на пострадали скиори и туристи на пистата над Благоевград само при сключен договор. В тази връзка спасителите излязоха с позиция, ето какво пишат в нея: 

Поради изнесената информация в регионалните вестници, относно случващото се в ски-център Картала, трябва да уточним някои факти.

Спасителите, оказващи помощ на пострадали, работят в ски-центровете след сключване на договор. Те са сезонни работници със задължения, определени в договора /подобно на водните спасители/. Ангажирани са само в територията на ски-центъра, която обхваща пистите за спускане и "буферните" зони около тях. Извъшването на долекарска помощ в ски-центовете се извършва със специализиана техника, според теренните особености, като обикновенно се използват ръчни или моторни шейни и съвременни медицински пособия за имобилизация/шиниране и обездвижване/ на пострадал.

Планинските спасители от отряда са доброволци, които оказват помощ при нужда в район Благоевград-Рилски Манастир-х.Рибни Езера-х.Македония- билото до м.Предел. За всеки един случай спасителите тъгват от гр.Благоевград, като изключение се прави през почивните дни, когато има наряд в спасителен пост "Бодрост" или х.Македония.

От 2015г. до 2019г. ПСС при БЧК имаше сключен договор с концесионерите на ски-центъра и бяха разкрити три спасителни поста в рамките на курорта. Назначен беше екип от планински спасители, който разполагаше с моторна шейна, снегоходна машина "Амбуланс" и няколко ръчни шейни по различните постове.

Добоволците от отряда помагаха на колегите си през почивните дни. Оказана беше помощ на много скиори, пострадали по пистите и на няколко заблудили се поради мъгла и попаднали в съседните улеи. Реагирано беше адекватно при няколко много тежки случаи, с помощта на Д-р Ганева/лекар към ПСС отряд Благоевград /и други медици, даващи дежуства в лекарски кабинет. Оказвана беше помощ дори на гости в хотела...

След смяна на концесионерите, договора към ПСС беше пекратен и бяхме помолени да изтеглим оборудването си от ски-центъра.

В момента, при получаване на сигнал за инцидент в ски-центъра сме длъжни да се допитваме до концесионерите за повече информация и достъп до зоната. Най-бързият достъп до горна станция е кабинковият лифт, но ако няма начин да го ползваме , при необходимост от нашата помощ, трябва да качим цялото си тежко оборудване- шейна ,вакум матрак, медицински консумативи и т.н. , което прави една спасителна операция доста бавна.

5 коментара
19 Януари 2021 22:56 | ���. K������� ������
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

РИЗОВ НЕ Е КОНЦЕСИОНЕР!!! ТОЙ ТАМ Е САМО ПАЗАЧ!!! ТЪРСЕТЕ ШЕФА В САНДАНСКИ!!!


19 Януари 2021 23:05 | Тобияс
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Абе, какво пишете за тия селянчета от софията?
Що не качиха снимки, как пият бири? А повечето и пафкат трева !
Като не ти харесва, че няма ПСС да ти ходи по настания гъз, ами ходи на банцко, боровЕц и пампоровишко.
Ебати наглите пропаднали келеши!
Никой не ти е длъжен да ходи и да те спасява, след като ти не искаш да се пазиш.
ТОВА СА САМОУБИЙЦИ


19 Януари 2021 23:22 | ���. K������� ������
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

тобияс, тук не става въпрос за тези дебилчета, а за всички в района на картала!
въпроса е принципен!


20 Януари 2021 07:06 | .....
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Най големия дебил във форума си ти.


20 Януари 2021 07:09 | Джумаята
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Този с ник"К" е отрепка от санданските села, новоизлюпен"джумалия", докаран от село, герберите го уредиха на държавна хранилка, живеещ в панелка в квартал в Благоевград, за него вече всичко е розово.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар