Колеги на починалия от К-19 д-р Първанов не искат да работят без него, той бил стожерът на болницата в Гоце Делчев

21 септември 2020 13:32   3 коментара   15043 прочита


Анестезиологът бил единственият, който дежурял постоянно в отделението за болни от коронавирус. Заразена е и съпругата му - лекарка

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев д-р Милан Първанов почина от усложненията на COVID-19.

“Кратки мигове на въздух от примката на COVID-19”, е посланието, което той е пуснал във фейсбук през юли, излизайки за няколко дни в отпуск сред природата край Вършец. П

о-късно обаче падна завинаги в примката на коварния вирус.Преди дни д-р Първанов е бил диагностициран с коронавирус, състоянието му се влошило и е бил настанен в УМБАЛ “Света Анна”, където в събота загуби битката за живот.“С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на д-р Първанов, изявен и уважаван медик в областта, който е спасил хиляди пациенти и за когото медицината беше призвание.

Изгубихме лекар, който отдаде живота си, но се грижи до последно за своите пациенти, за болните и нуждаещи се хора.

Д-р Първанов изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Светлина по пътя ти към вечността”, написаха от лекарския съюз.59-годишният д-р Първанов не е имал сериозни придружаващи заболявания и до последно е бил на работа в претовареното отделение.

Преди години са му поставени няколко стента,но бързо се възстановил и не е имал последващи здравословни проблеми. Заради усложненията от коронавируса вероятно е получил и инфаркт. Това обаче не е причина за смъртта му, защото ако не се беше заразил, нямаше и да се стигне до инфаркта, казват лекари. “След като излезе положителният му тест, той си беше вкъщи под карантина. Миналата неделя обаче започнал да вдига висока температура - 38,5.

Свързал се е с колеги от Окръжна болница “Света Анна” в София и сам е отишъл там за лечение. Първо бе в Инфекциозно отделение, а след това е преместен в реанимацията и интубиран”, разказа през сълзи д-р Мария Радойкова, която от 30 г. работи с д-р Първанов. Спомня си, че е започнала работа в реанимацията на болницата в Гоце Делчев през 1990 г. като млад лекар, а д-р Първанов вече от няколко години бил там. “Всеотдаен лекар, прекрасен колега, приятел.

Страхотна загуба за близки, роднини, колеги, за всички хора”, допълни д-р Радойкова. В последните месеци в най-тежкото отделение де факто д-р Първанов е бил единственият на постоянна работа Д-р Радойкова е идвала от болницата в Петрич, д-р Неда Бакалова от Медицинския университет - София, и един реаниматор от Благоевград са давали периодично дежурства. “Няма да мога да продължа да работя там и от 1 октомври ще напусна”, категорична е д-р Радойкова.

Още през май болницата в Гоце Делчев започна да приема болни от коронавирус, след като огнище на заразата стана село Осина.

Инфекциозното отделение бе препълнено и затова се наложи да се направят още 2 COVID отделения. И в момента леглата са заети със заразени пациенти, а медиците изнемогват. През септември бяха заразени няколко медицински сестри, лични лекари и още двама медици.

С положителна проба е и съпругата на д-р Първанов - д-р Вера Ерменкова, която е шеф на отделението. Тя е под домашна карантина. Дъщеря им живее в Дъблин. Той е стожер на болницата в Гоце Делчев. Винаги е бил всеотдаен, невероятен човек и специалист. Не мога да повярвам. Не си представям болницата без него.

Един човек не може да умре, щом с обич в душата ни живее. Сърцето му, когато тъжно спре, със спомените светли пак ни грее.

Ти бе опора за всички ни, д-р Първанов! Ще ни липсваш! Поклон!”, пък са думите на неговата колежка от болницата - гинеколожката д-р Мария Герова.

“Не искам да е истина! Не мога да приема, че достоен човек, който се раздаде изцяло, за да спасява болните, ще си отиде, без да може да бъде спасен!”, казва за него Клавдия Тонева./24 часа.бг


Още за: лекар   ковид   Гоце Делчев   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
21 Септември 2020 13:53 | ...
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Да се сърдят на Китайците, че разпространиха вируса и си мълчаха в продължение на месеци. Да почива в мир както и всички жертви на тази студена война.


22 Септември 2020 10:31 | �� ����
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Бог да го прости доктора, какво значи не искат да работят без него. Не може да възкръсне.


22 Септември 2020 22:29 | Ангел
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Сега великия кмет и зам, кмета Сарандев да се помолят на д-р Саша Николова но едва ли ще имат доблеста да го направят. Защото те избраха Филибев
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар