Кой колко работи в ОБС Благоевград и колко ще получава? Очаква се горещ дебат за пари на първата сесия за годината, ще ударят ли финансова балтия на съветниците-тарикати?!

24 януари 2023 07:10   22 коментара   13941 прочита


Ще бъде обсъдено предложение за справедливо разпределение на заплащането на съветниците, участващи в комисии, на принципа, който не работи- ще "яде" по-малко 

Напрегната се очертава първата сесия за годината, която председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков свика този петък. На сесията ще бъдат разгледани 42 предложения на администрацията. Дългият дневен ред на заседанието ще започне отчет на шестмесечието, който ще направи председателят Тасков и ще продължи с разглеждане на две решения, върнати от областния управител Стоян Христов, като незаконосъбрани.

Предстои и горещ дебат около възнаграждението на съветниците, свързани с участието им в комисии, което според народния избраник К. Илиев е несправедливо. 

Илиев внесе предложение с искане за промяна на регламента на възнаграждение, а поводът бе оставките на трите дами от партия на Зелените Македонка Шопска, Лилия Иванова и Соня Ставрева като членове в две и повече постоянни комисии, депозирани на последното заседание на ОБС. Това според вносителя на предложението натоварва останалите съветници, които би трябвало да поемат ангажиментите на съветничките.

Възнаграждението на народните избраници се определя по равно от участието им в сесии и комисии, получава се така, че едни съветници работят много повече, а получават наравно с тези, които не работят. Затова и съветникът Илиев иска да се урегулира тази несправедливост като се запази половината заплата на съветниците от участие в сесии, но останалите 50 % от месечното им възнаграждение да се формират по нов начин, като за работа в една постоянна комисия да се дава само 20 % от полагащото се максимално възнаграждение. Тези, които участват в комисии, със заповед на кмета да получават по 50 лева бонус, предлага К. Илиев.

Между 900 и 950 лева получават в момента съветниците в областния град, като това възнаграждение се определя като едно от ниските в областта. Как ще протече дебатът по това предложение и как ще реагират ощетените съветници, предстои да видим този петък, но като имаме наблюдения как се решават спорове сред местните парламентаристи, очакваме с интерес заседанието на съвета.

Още сега чуваме коментари на съветници, част от тях силно възмутени, че вместо да решават проблемите на града и на тези, които са ги изпратили в ОБС с доверие и надежда, ще се карат за 50 лева, други твърдят, че несправедливостта трябва да бъде премахната, тъй като всички в ОБС имат и други работни ангажименти и не е честно да бъдат по-натоварени от другите, а да взимат наравно с тях.

По повод на това предложение съветниците от ПП "Партия на Зелените" М. Шопска, Л. Иванова и С. Ставрева излязоха с контрапредложение, свързано с ОБС председателя Р. Тасков, те предлагат поради непълна натовареност парламентарният шеф да получава не 90% от възнаграждението на кмета , а 50 % .Как ще приключат дебатите по  този казус ще проследим. 
 

На сесията ще се разгледа и искане за отпускане на финансова помощ в размер на 5000 лева на Лиляна Кирилова Иванова, която се нуждае от лечение. 

Ще се гласува и предложението на кмета Илко Стоянов Областно пътно управление да стартира процедура за промяна на собствеността на общинския път от Благоевград към село Бистрица и курортите "Бодрост" и "Картала". Както вече писахме, кметът обяви, че Общината няма финанси да поддържа пътя. 
П. Петров 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
22 коментара
24 Януари 2023 08:25 | Благоевград
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Този общински съвет през есента на местните избори ще се замени с нови общински съветници.


24 Януари 2023 08:54 | калинка
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

ама защо трябва да им са плаща, тасков освен в ОС не е работил никъде, 20 и кусур години му плащаме заплата, а да е само той, пуснете ги без пари и ще избягат с 200


24 Януари 2023 08:57 | Наблюдател
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Трябва да се направи пълна ревизия на Тасков и на всички общински съветници през годините досега.


24 Януари 2023 09:01 | Гробар
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

С тази пасмина ГЕРП и ДПС в общинския съвет освен да се облагодетелстват какво друго.


24 Януари 2023 09:13 | Акси
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Когато бяхме общински съветници получаваме по 200 лева, 2011_2015 година.


24 Януари 2023 09:13 | ДЯДО ЙОЦО
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

И тези пари са им много. Какво точно направиха, и как така няма да участват в комисии, а тия дето хитреят и участват само в една комисия как не се засрамят. Като не им се работи в комисии да се откажат от мястото си, да, ама-НЕ, защото има далаверки за които да гласуват ....те за това са там, а не да работят..... МИНИМАЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ.....


24 Януари 2023 09:31 | Дагоду Хаш
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

И тези, като дУпетатите, превърнаха задълженията си в професия! Трябва да им се въведе мандатност - не повече от 2 последователни мандата, та да научат по някой занаят, за да не умрат от глад, когато са извън ОбС и Парламента!


24 Януари 2023 10:04 | Тоти
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Защо въобще да плащаме на хората, които с решенията си погубват града ни?


24 Януари 2023 10:17 | Бойко
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Не знам какво работят и по колко, но резултатите от тази работа са потресаващи. Обезлюдяването на града продължава с рекордни темпове.


24 Януари 2023 10:27 | Марио
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Тасков е милионер!
Направихте го богат вече е късно! Къде е институцията да търси произход на парите? 10 години си избирате съветници строители после питате къде са зелените площи! Няма ги ! В джоба им са!


24 Януари 2023 10:28 | Марио
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Благоевград е приключил отдавна!


24 Януари 2023 12:03 | Гражданин
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Те на заплати не разчитат българите си заслужаваме съдбата всички в съвета са строители а жените им и любовниците на държавна работа да им помагат да крадат по лесно смях


24 Януари 2023 12:08 | Гражданин
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Държава беше до свалянето на Тодор Живков след него пълно разграбване като орки унищожиха всичко


24 Януари 2023 12:32 | saroan
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Въпроса е комплексен. Това е място за авторитет, признание и реализиране на полезни обществено необходими и ефективни решения, основно определени от държавната политика, икономическата обстановка и определеностите и даденостите в областта. Решения в непроизводствените сфери и услугите, съпътстват реалните производствени процеси с добавена стойност за подобряване на същите, а не изпомпване на ресурса за да съществуват. Мандатността/до два мандата/ е задължителна. Възнагражденията, не само там а и в цялата обществена структура трябва да се определи и съблюдава на база минималното до средно възнаграждение на територията на региона/последно място в България и света/. И добре са го определили изказалите се Дами/това е за всички/ . Като не им е достатъчно, да си подадът оставките. В тази сфера не се определят и разпределят бонуси. !? От тези места, както и от други подобни се изисква най-доброто без бонуси/избрани са по задължение/. Бонуси, когато ги създадат за населението и каквото остане


24 Януари 2023 15:03 | !!!!!!!
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Тасков има кръчма на пъпа на града, сетете се какъв е наема. Никакъв. Обгазява с миризмите от манджи всички живущи в близост до заведението. Хората не могат да си отворят прозорците ни зиме, ни лете
Ако беше някой друг щяха да го скъсват от глоби, но нали е Тасков не го пипат. А и мощният абсорбатори дето е залепени до жилищната сграда вибрира, а бученето е от сутрин до вечер. Докога? Чувстват се, че града им принадлежи. Нещастници!


24 Януари 2023 16:19 | Зелен дол
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Нали на този същия председател на съвета Тасков го хванаха как продава алкохол без бандерол ( в цеха си в с. Зелен дол ) и нищо не му направиха. Продължава да продава.


24 Януари 2023 16:24 | тикток
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

питайте новата общинска съветничка от дончовите масажистката как си върна заема и купи апартамент с няколко месеца в общинския съвет


24 Януари 2023 16:28 | realist.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

na esen izbefete pak tezi ot. d. p. s. poneje niama tolkova tursi v grada b1lgari gi izbirat. kato ivan kirov


24 Януари 2023 17:29 | Перко
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Благоевград стана кочина благодарение на доброто му управление! Доволни ли сте сега г-да управници? Защото никой не живее по 200 години! И никой не е взел нищо със себе си!
Дано ви харесва гледката на празните улици!


24 Януари 2023 20:05 | Камбитов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Злата, Бисер-зъбатия, Миладинката, Урдев, Рояка-наркомано, мама Кажа, Кире-скинаро, Станчев-ПЪЛЕН ПОЗОР И ПАДЕНИЕ за т. н. Обс..... да не редя и други тъпоъгълници


24 Януари 2023 21:57 | roki
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

koito raboti za blagoto na naroda ooooo zaplata da vidim togava


25 Януари 2023 09:36 | Икар
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Истината за политиците в цял свят е, че влизат в политиката с кражба
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар