Когато политиците кадруват в МВР е абсолютна грешка с пагубни резултати! Управлението на ст. комисар Г. Кандев в ОД на МВР Благоевград, белязано от серия избори, скандали и нездрави приятелства ...

14 август 2023 16:32   59 коментара   32918 прочита


Полицейската дирекция не е това, което беше преди години... 

"Там, където махам директори, слагам хора, на които имам доверие и смятам, че ще се справят по добре от сега действащите ръководители", така вътрешният министър К. Стоянов отхвърли нападките, че е сменил по политически причини някои от директорите на областните дирекции, сред които и директорът на ОД на МВР Благоевград Георги Кандев. Министърът намекна, че е намерил някои кусури в работата на сменените директори. 

Кандев напусна поста в петък, сменен от отново външен за благоевградската полиция ръководител. Даниел Димитров идва от РЗБОП Кюстендил, за да оглави една от най-тежките дирекции в страната. Беше направен опит за вмешателство в кадровата политика на вътрешния министър от страна на предишни ръководители на ведомството и намесата на политика в него не е прецедент, но изключително вредна практика, която нанася сериозни щети на  полицейските дирекции. 

Та нима ексдиректорът Георги Кандев от Гоце Делчев "спечели конкурс" за поста в  ОД на МВР Благоевград. И той бе спуснат изненадващо в Благоевград. Мълвата твърдеше, че това е станало със съдействието на политици, гравитиращи около БСП и БКП  и най-вече със "златния пръст" на кадруващото повсемество гоцедечевско лоби, което се меси в кадровата политика във всички институции в Пиринско, при това крайно неуспешно. 

Георги Кандев оглави ОД на МВР по времето на гоцеделчевеца, ексминистър Бойко Рашков, който  пак  предизборно смени дотогавашния полицейски шеф Дойчин Дойчинов. Всяка смяна е своеобразен шок за състава на пиринската полицейска дирекция и са нужни месеци, за да заработи по правилата на всеки нов директор.

Кандев не познаваше никого, стъпвайки в дирекцията, затова и сформира управленския си екип от  бивши съученици и приятели от миналото му,  обгради се с хора за  "маса", които за съжаление не познаваха оперативната обстановка в областта, нямаха никакъв опит като ръководители и никаква реална оперативна информация, но пък някои от тях бяха пословични интриганти и  му размътиха главата с криви информации, грешни преценки и оценки за тези, с които ще трябва да работи в системата и извън нея.

Лоши съветници имаше Кандев, които му натрисаха една или друга управленска грешка, коментират в двора на полицейската дирекция. Кандев беше   директорът, по чието време  се проведоха серия от избори в областта.

Изборите бяха през няколко месеца в първата година от управлението му, което затлачи чисто оперативната работа в полицейската дирекция и имаше период, в който местната полиция бе на последните места по много от оценяваните показатели. Днес резултатите на дирекцията са по-добри, благодарение на добрата работа на криминалистите на територията на областта, които не оставиха не разкрито нито едно от по-тежките престъпления.

Кандев имаше късмет като директор, тъй като по негово време не се случиха много сложни за разплитане казуси, които да тестват оперативното му майсторство и управленски талант, така както беше при други директори през годините.    

Георги Кандев дойде в Благоевград и се заяви като "различния директор"- отворен към медии и институции и с крайно различен управленски подход, на който са го учили в академията и ФБР,  така както сам казваше и се гордееше.

Като доказателство за неговите умения бяха приложени наградите, окичени по стената на директорския кабинет, от която в момента стърчат само пироните, свидетелство за всяка грамота, значка и медал, с които се гордееше бившият директор. Днес "стената на славата" в музея  на Г. Кандев, плаче... Плаче за шпакловка и ремонт. 

Комисар Кандев много бързо, поименно, опозна  представителите на местните медии, дотам че някои от тях познаваха дори гастрономическите му предпочитания и злоупотребяваха с познанството си, рекламирайки публично близостта си с него.

Дни наред  обаче, някои от любимците на полицейския шеф упорито мълчат, сякаш Кандев никога не е съществувал като полицейски директор,  други пък се тупат в гърдите, че с тяхно любезно съдействие е отстранен от поста, бързайки помпозно да обявят смяната му, преди да е станала факт, плюейки мощно върху доскорошното им приятелство.

В системата и извън нея има подлеци, пред които за съжаление силните на деня се оказват слаби и лесно се превръщат в техни жертви.  Полицейската дирекция никога не е имала директор, допускал подобна близост и контакти, забъркали го в смехотворни скандали и изградили му крайно грешна представа за това, кой кой е в областта.   

Грешка бе доверието, с което Кандев подходи към съветниците си, част от които,както се твърди, са  бизнесмени от поречието на Места и бивши висши полицаи , отдавна извън системата на МВР, с архаични познания за обстановката и много далеч от реалността в системата.   В този смисъл смяната на Кандев се наложи, защото времето му като директор просто изтече и неодобрението към него стигна до върховете на МВР.  Кандев не бе одобряван от част от кметовете по места, с които влязоха в остър сблъсък.

Емблематични за управлението му бяха  разприте с кмета на областния център Благоевград Илко Стоянов, с когото неколкократно влизаха в пряк разнобой.   Не се получи спойката между община и полиция, в името на реда и спокойствието на гражданите на областния център и кметът Стоянов извади на светло латентната битка с полицейския директор. Гръмна чутовен скандал с арест на общински служители, заловени да превозват упоени кучета в багажника на автомобил.

Според полицията и жалбоподателя, за да ги изхвърлят на територията на друга община, според кмета кучетата били натоварени, за да бъдат прегледани в клиника в Дупница. След този случай, кметът на Благоевград сезира прокуратурата и поиска разследване на действията на полицията, ръководена от Кандев, както и   спешен отговор, защо лице, подало жалба участва в полицейската операция, заснемайки и предавайки на живо случващото се. Жалби срещу Кандев вървяха и от Гоце Делчев.  

Повече от година Кандев посвети кадровата си политика и работата си на битка с началника на полицейското управление в Гоце Делчев, Николай Петров. Двамата се преследваха като котка и мишка, единият с доноси, другият с наказания. Битка без край. Николай Петров се скри с отпуски и болнични и успя да се задържи в системата на МВР, въпреки настоятелните действия на полицейския директор.   

По време на управлението му избухна и скандал с компютри, които бяха купени от дирекцията и се установи, че върху компютрите е поставена втора лепенка на заявена за купуване марка, която ги прави пригодни за работата в полицията, а под нея всъщност лъсва друга марка компютърна конфигурация.

По случая работи все още прокуратурата и се търси виновникът, осигурил въпросните компютри. Не по малко сериозен обществен отзвук доби и скандала с шофирания от Кандев джип, конфискуван преди години от мъж от района на Гоце Делчев.

Собственикът на джипа се оплака, че въпреки влязло в сила съдебно решение да му бъде върнат джипа, полицията не му го връща, а той получил  фишове и глоби за над 2000 лева.   Казусът доби национална известност и се стигна до там, че след като се разшумя,  Кандев обяви, че връща джипа, но пък собственикът му, виждайки в какво състояние е, отказа да си го получи, и отново избухна нов скандал...

Не може да се отрече, че полицейският директор участваше активно във всяко обществено мероприятие. Кандев бе сред първите мъже, поднасящи цветя при всеки празничен повод и за това свидетелстват стотиците фотоси, на които комисар Кандев е в първите редици, с генералска униформа, едни гърди напред.

Не му стигна времето на  Кандев да опознае местния манталитет  и се откъсне от лошите  си съветници и подлеците, които го бяха заобиколили, които хем нищо не знаеха, хем се правеха на оперативно информирани, обаче в грешната посока.  

И така, ден след ден, авторитетът на местната дирекция се сриваше.  Има още много какво да се каже за изминалите 2 години за управлението на ОД на МВР Благоевград, можем да говорим за  жаргона, за езика на омразата, за квалификациите по адрес на този и онзи, за интригите.,заплитани умело сред състава ...

Това, което много ни смути обаче, е фактът, че  в последните два дни на миналата седмица, когато следяхме и писахме за евентуалните рокади и смяната на директора, форумът ни завря от коментари анти ръководството на дирекцията, сякаш някой беше отворил "тенджера под налягане".

Стотици коментари съпътстваха всяка от публикациите ни по темата, което повдига въпроса: Защо на финала се разприказваха запознати, пресирани ли са били, или са водени от страха от  отмъщение. Кандев си тръгна и езиците се развързаха...   

Комисар Кандев напусна областната дирекция, въпреки, че до последно не вярваше, че ще бъде освободен, до последния час от управлението си уверяваше служителите си, че остава на поста си, понеже бил отказал да подпише исканата от министъра оставка.

Изненадата дойде в 11 часа в петък, когато пристигна новият директор Даниел Димитров... Шокът беше пълен за Кандев, който направи недотам добро впечатление и на изпроводяк, като в присъствието на зам. министър К. Ценкин и новият полицейски шеф, пред служителите си в церемониалната зала, не спрял да дъвче дъвка, усмихвайки се, сякаш да прикрие вълнението си, разказват присъстващи на церемонията по предаването на властта.

Така става в МВР, днес си голям шеф и се радваш на потупвания по рамото, отрупани маси и наколенки от подлоги, утре си тръгваш  безславно. И от работата ти тук зависи дали ще те запомнят, и с какво.

Пожалаваме на ст. комисар Г. Кандев нови професионални успехи, много здраве и добри приятели..., а на новия директор Д. Димитров, да не забравя, че районът е специфичен и има хора, които докато с едната ръка те галят, с другата забиват нож в гърба... Успех и на него в ръководенето на тежката полицейска дирекция. , а  ние  ще  регистрираме събитията, оттук нататък  ... 

Петя Колева 

59 коментара
14 Август 2023 16:55 | Коко.
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Този кандев и шушков така наречения шушумигата са психично болни хора


14 Август 2023 16:59 | Луд
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Луд е ама верно е луд мислеше си че ще управлява са безкрай


14 Август 2023 17:18 | Де камерона
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Най-гнусната прослойка на държавната администрация- милицията
Не е трепнала с микрон от 89'.


14 Август 2023 17:22 | Пете
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Аз на всеки час докладвах и топех колегите.


14 Август 2023 17:46 | Аз
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Платена статия е това


14 Август 2023 17:49 | Рангел
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В петък имаше обществено обсъждане на бюджета на община Благоевград? Нещо статия нѐма ли?


14 Август 2023 18:21 | Тор браузър
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

Човека беше много коректен и беше добър професионалист, колкото и клюкарски статии да напишете, няма да опетните името му.


14 Август 2023 18:22 | Запознат
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Браво, анализ с абсолютна точност и образност!!!


14 Август 2023 18:36 | Родното МВР
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

В пиринската полиция нема мъже с топки, всичко е путчинки
Единствените дето се опълчиха открито на Батман и си го получеха бяха Никито Петров, Карликов и Велевото.
Сега сите на умрелото куче на батман, нож вадат - маже големи


14 Август 2023 18:57 | Марти
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Помияр


14 Август 2023 20:04 | Браво
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Трябваше да го махнат, щом се хвана с това тъпо момче Бриндо, значи е много зле. Приятен път към долината на дългите гащи.


14 Август 2023 20:06 | Калинката
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Браво


14 Август 2023 20:28 | Дилбер Танас
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

БРАВО на Петя Колева. Убийствено точен анализ и коментар


14 Август 2023 20:31 | .
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

.....


14 Август 2023 20:36 | Васил ТРАНТИН
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

а мене ме пориха в гъза и бех у пандизо за това че трових кучетата в Якоруда-кур за ченгетата


14 Август 2023 20:39 | Благоев
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Предишните директори да не са назначени от Светия синод


14 Август 2023 20:48 | Вечно неоценени
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Давайте, излейте си пумията. Иначе правехте цоки на Жоро. Кой какво лошо видя от Кандев, на кой не обърна внимание, на кого не помогна в дирекцията. Психично болни хора все недоволни и неоценени. Доклевци недни. Доктор Милев само може да ви помогне. Успех на Кандев и на Димитров.


14 Август 2023 20:52 | Запознат
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Корумпираната му маша Маламов незабавно трябва да да бъде махнат- ДПС в РУ Гоце Делчев. ТОЙ САМО КЛЮКАРСТВА И ИНТРИГАНТСТВА. Той му мъти главата с крива информация, грешни преценки и оценки. Маламов не познава оперативната обстановка, нищо не знае, няма опит като ръководител, но и той като Кандев е ВЕРЕН ДО ГРОБ на ДС - Шушков. За две години само интриги, квалификация по всеки полицай и сплетни от Маламов, набивани в главата на Кандев. И двамата са за затвора - компютри, работилници, джипове, бизнесмени, фирми и други.


14 Август 2023 20:54 | До вечно недооценен
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Маламире, спри се с интригите бре - не се изкарвай жертва, няма да мине
На кой обърнахте внимание бре
На тия дето спечелиха последните конкурси ли и кешиха?
Ти и оная дебелата пума какадъкова що животи почернихте
Вън от МВР


14 Август 2023 21:01 | До Запознат
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

МалаУмов веднага да се махне възможно най-далече. Всеки го знае колко е долен. Той още днес е забравил и Кандев и обикаля партийните централи да се оправи


14 Август 2023 21:30 | Кандевци
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

1. Малаумов великоинтригантски
2. Ичов Шушковски
3. Съргей катски
4. Спасуна от клана Карадървови
5. Тупалупа от Петърч
6. Санданският пребит бойскаут
7. Футболисто от секторо
8. Куртишевчето с новата вила
9. Палавата рошава осчетоводителка
10. Великият приватизатор на работилницата


14 Август 2023 21:30 | Маламата
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Да не го объркахте с предшествениците му.


14 Август 2023 21:37 | един дознател
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

15


14 Август 2023 21:39 | До Кандевци
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Е фного малку си ги изброил или ти е толку манко у чотурата брълива


14 Август 2023 21:43 | ?
Оценка:
0
 (
0
 гласа)14 Август 2023 21:50 | Иван
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Най слабото ръководството до сега в ОДМВР Благоевград. Стигнаха дъното и продължиха да копаят. Интриги, обещания, софри и нищо повече, пълна трагедия.


14 Август 2023 22:08 | Бопа
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Кандев бе пълен ПУТЬО в началото на месец август 2021гид. Влязохме в кабинета му с папка за корупция. Започна да ръкомаха и вика: НЕ не с корупция не занимавайте и ни ИЗГОНИ от кабинета му Убедихме се че лицето Кандев има душевен проблем


14 Август 2023 22:11 | Тоя
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Шушляк Крантев има извършени ПРЕСТЪПЛЕНиЯ по 282 от НК


14 Август 2023 22:18 | Има
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Най- малко ПЕТ нарушения на 282 от НК Крантев отделно е много ПРОСТ


14 Август 2023 22:27 | -
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Най-накрая никой събра смелост да напише такава статия. Браво!


14 Август 2023 22:28 | 123
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Евала!!!


14 Август 2023 22:37 | И така
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Батман ватман и Торбалан при бай Ставри в пандиза
Шуши да им е съсед по килия


14 Август 2023 22:41 | 1
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кой е Торбалан, този който проси вино от колегите ли?


14 Август 2023 22:46 | Хапчето НЕНОВ
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Маламов платил съм си до нова година... внимавай с чадъро


14 Август 2023 22:58 | Чаршафо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ей Петльо, вземи Маламата и елате да пием по една рачия у бай ставри, скоро там че одеме


14 Август 2023 23:00 | До 1
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Торбалан е онзи, кайто разцъкваше винце на аванта и хапваше гъбки у хотело на марадонатя


14 Август 2023 23:06 | 1
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Значи така се става началник на сектори, с вино и гъбки.


14 Август 2023 23:08 | Вътрешна
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Не те разсейвайте
Батман ще бъде разследван
По всички правила


15 Август 2023 01:24 | Рибата
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Абе БЕБЕТО от гранична нема ли да пийне вода това гюбре долно и грозно


15 Август 2023 08:11 | Цапарево
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Айде и наш брълив Гоше се включил с псевдоним Чаршафо.


15 Август 2023 08:41 | Сарандев му изяде главата
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кандев, ако не се беше прегърнал с бившия областен Валери Сарандев, по известен сред съгражданите си като Фантомас, щеше да си остане на поста. Народът е казал–да би мирно седяло не би чудо видяло. Но в крайна сметка каквото дойде.


15 Август 2023 08:42 | Сарандев му изяде главата
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Сарандев му изяде главата!


15 Август 2023 09:42 | Калинката
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Браво


15 Август 2023 09:45 | колега
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Васкоу Цеков служител в мвр Сандански отглежда и продава марихуана


15 Август 2023 10:07 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Малко четете, но много говорите! Работи се за Насилствено Деполитизиране на Поолицията! Чрез постояно действащ орган към НС. И Цветанов не е в час, за Илко да не говорим.


15 Август 2023 11:03 | ДО МИНИСТЪР МВР
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Кандев остана в историята


15 Август 2023 11:46 | Бербатчето
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Що коментари за единелементарен човек!


15 Август 2023 12:26 | Бербатчето
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Хващаха му момчетата от криминална "онези" алахопомазаните Вакльов и Сабрито дето се разпукваха да пазаруват народната любов в Благоевград за ДПС, а той баровеца Кандев ги пускаше. Не спря със свиролите му на Ревански и компания и резултата-толко ДПС в Благоевград се родиха, че не е за вярване. Не че и Кафявия кмет не им помогна и ги поназначи всички "активисти" и съпругите им в кметството. И двамата са за е.. не!


15 Август 2023 12:26 | До вчера лижат днес пишат
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

До вчера лизачи а днеска писачи


15 Август 2023 17:05 | Овчата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Е такова е


15 Август 2023 17:41 | Цапарево
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това беше, мори, турско робство,
Николиной мо..., Николиной моме!
Турско робство, мори, анадолско,
Николиной мо..., Николиной моме!
Шикер бего, мори, кула гради,
Николиной мо..., Николиной моме!
Сред селото, мори, Цапарево,
Николиной мо..., Николиной моме!
Колко дълга, мори, та широка,
Николиной мо..., Николиной моме!
Та загради, мори, Николина,
Николиной мо..., Николиной моме!
Николина е, мори, диван стои,
Николиной мо..., Николиной моме!
Кафе вари, мори, шекерлия,
Николиной мо..., Николиной моме!
Цапаревци, мори, кренувая*,
Николиной мо..., Николиной моме!
Кренувая, мори, на турци,
Николиной мо..., Николиной моме!
Таман* бея, мори, в Седелското,
Николиной мо..., Николиной моме!
Провикна се, мори, Караджата,
Николиной мо..., Николиной моме!
Назад, назад, мори, цапаревци,
Николиной мо..., Николиной моме!
Назад, назад, мори, погинахте,
Николиной мо..., Николиной моме!


15 Август 2023 17:59 | Запознат
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

А пенсионера Ичев, кога ще махнат? Доведен син на агент Шушков- комунисти.


15 Август 2023 18:36 | До запознат
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Когато те излекува д-р Милев.


15 Август 2023 18:38 | Тая
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Болест се не лечи.


15 Август 2023 18:47 | Мераклия от симитлия
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Армия искам аз г-н директор. Ципа на панталона Ви все ще държа разкопчан, само ме сложи там на ичевия.


15 Август 2023 21:46 | илков pepi
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Занесете ред бул на йорде костадинов да има сила да бута астрата като закине и нема нафта


16 Август 2023 03:28 | Краси
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Като слушаш Бриндо това е


16 Август 2023 08:12 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Мисля, че заглавието е неточно - "когато" предполага и ненамеса на политици в кадровата дейност в МВР. Другояче би звучало например "Непрекъснатата намеса на.... " и т. н. Освен това изглежда, че въпросната статия не е 100% авторство само на подписалата я. Видима е сериозна външна помощ.... Нормално е да има политическо кадруване в МВР, но до определено ниво - зам. министър и по крайна необходимост шефове на Национални служби. И дотам. Иначе е рисковано, защото лоялността към закона се измества от лична лоялност. Това вреди на националната сигурност.


16 Август 2023 12:24 | Кики
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Кандев бухалка на Бриндо
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар