Кметът на Разлог Кр. Герчев: "В условия на извънредно положение, решаваме неотложни проблеми"

01 април 2020 15:11   1 коментар   3892 прочита


Уважаеми жители на община Разлог, Като председател на Общинския кризисен щаб Ви уверям, че ежедневно и стриктно се следи обстановката в община Разлог и броят на заразените и карантинираните лица като задължително се обменя информация между щаба, МВР и РЗИ. Чрез въведената от Министерството на здравеопазването единна система за карантинираните лица и съответните правомощия, РЗИ и общинските служители правят и ще правят проверки и по домовете. Засилва се контролът за спазване на мерките на извънредното положение, следят се паркове и обществени места - да не се струпват хора, прави се задължителна дезинфекция на публични пространства.

Към днешна дата, за да се избегнат всички спекулации, реално изследвани и с положителни резултати за коронавирус в община Разлог са четирима пациенти, от които, за съжаление, починалите са двама - от с. Горно Драглище, 1 излекуван, 1 настанен в инфекциозна болница в Благовевград. Служителите на община Разлог, съгласувано с щаба, извършиха бързи и навременни координационни действия за снабдяването на МБАЛ Разлог и другите звена с материали, които бяха критични – маски, предпазни шлемове и защитни облекла чрез Националния ресурсен център и други източници. В МБАЛ Разлог са осигурени 2500 предпазни маски и над 1750 литра дезинфектант.

Болницата е снабдена с 20 броя защитни облекла за многократна употреба, правим всичко възможно и търсим начини да осигурим еднократни облекла и защитни шлемове за медицинския персонал. Болницата разполага с висок клас инсталация за кислород и стерилизационна апаратура, снабдена по проект на община Разлог. В подготвителния списък на Министерството на здравеопазването болницата в Разлог е определена, ПРИ НУЖДА, да поема по-леките случаи на заразени с COVID19 с 33 легла във Вътрешно отделение и 7 легла в Инфекциозно отделение. Основен приоритет, по който общината работи, е по ресурсното обезпечаване на Домашния социален патронаж.

Общо над 450 лица, от които – нови 25 получават всеки ден топла храна, което неминуемо натоварва работещите в звеното при спазване на безупречни хигиенни изисквания. Общината, чрез своите служители, закупува лекарства, пазарува за болни, самотни и трудноподвижни хора и хора в карантина, подкрепя семейства с хранителни продукти по волята на дарители, чрез логистика подсигури да се разнасят пенсиите на трудноподвижните хора. Денонощен телефон, открит още в началото на извънредното положение, е на Ваше разположение – за помощ и обаждания: тел. 0747/80066.

Всички заповеди, получени от Министерството на здравеопазването се свеждат до знанието на обществеността. В тези дни на изпитание, искам още веднъж да благодаря на жителите на община Разлог за дисплината и отговорността, за примера, който дават, на всички общини по отношение спазване на мерките и забраните при извънредното положение.

Благодаря на хората на първа линия - на медиците от МБАЛ Разлог, на личните и семейните лекари, на аптекарите, на служителите от Домашен социален патронаж, на служителите от общинска администрация, на кметовете по население места, на представителите на МВР и РЗИ, които осигуряват и продължават да осигуряват условия на защитеност и грижа – за населението на община Разлог. Благодаря на всички, които са съпричастни и заедно решаваме неотложните проблеми, касаещи здравето на населението. И нека Бог е с нас.

Красимир Герчев, кмет на община Разлог


Още за: кмет   Разлог   Герчев   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
01 Април 2020 17:47 | Лили
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

От кога е настанен 4 пациент в Благоевград
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар