Кметът на Петрич Д. Бръчков забрани събирането на пари от родителите на деца в детските градини

10 февруари 2020 15:38   2 коментара   11582 прочита


Кметът Димитър Бръчков забранява събирането на пари и консумативи от родители на деца в детските градини Със своя заповед, петричкият градоначалник събирането на пари от родителите на децата в детските градини на територията на община Петрич за вода, санитарни и хигиенни материали, консумативи, играчки, обзавеждане и оборудване, ремонт, дидактически материали, познавателни книжки и учебни помагала, с изключение на средства за купуване на познавателни книжки и учебни помагала за яслена, първа и втора възрастова група в детските градини.

В същата заповед се посочва изрично, че се забранява събирането на средства под формата на дарения от всички родители по решение на орган на настоятелство, обществен съвет, родителски актив, педагогически съвет или ръководство на детската градина, като противоречащи на принципа на доброволност и лична воля на дарителя. Набиране на средства от дарения е възможно при спазване на доброволния характер на даренията и отразяването им в специална книга, в която се посочва вида, размера, стойността и целите на предоставеното дарение, както и данни за дарителя, се посочва в кметската заповед.

Родителите дължат такса за ползване на детската градина и храноден, съгласно Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Петрич, както и за осъществяване на допълнителни образователни дейности, съгласно приети с Решение № 758/ 15. 12. 2017 г. на ОбС Петрич Правила за осъществяване на допълнителни образователни дейности в общинските детски градини и подготвителни групи. Всяко събиране на финансови средства, санитарно-хигиенни и други консумативи от директори, учители или друг персонал зает в общинските детски градини извън определените в законови и подзаконови нормативни актове такси, ще се счита за незаконосъобразно.

П. Попов

2 коментара
10 Февруари 2020 20:08 | Петричанка
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Едно голямо браво! Сега вече се чувства, че има кмет в тази община


10 Февруари 2020 20:10 | Хахсх
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Хахаха вместо да махне таксата от 15 лв той забранява 2 лв дето даваме на месец.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар