Кметът на Петрич Д. Бръчков участва във важна работна среща със зам. министрите на транспорта и съобщенията

18 май 2022 22:11   1 коментар   2230 прочита


Кметът Димитър Бръчков участва в работна среща между членове на УС и КС на НСОРБ и заместник-министрите на транспорта и съобщенията - Николай Найденов и Божидар Костадинов 
На срещата се дискутираха предизвикателствата за общинските ръководства в сектора. От страна на общинските кметове бяха предложени нормативни промени в Нардебите по Закона за автомобилните превози (ЗАП), касаещи общинските средства за компенсации и субсидиране, както и облекчаване на процедурите за възлагане на пътнически обществен превоз.

Заместник-министър Найденов анонсира инициативата на министерството на транспорта и съобщенията (МТС) за създаване на Национална транспортна схема, като изрази виждане, че местните власти ще бъдат водещ партньор в реализирането й.

По време на срещата представителите на местните власти запознаха представителите на ръководството на МТС с конкретни проблеми и предложения, свързани с осигуряването на обществен транспорт за гражданите. Димитър Бръчков - член на УС на НСОРБ и кмет на Община Петрич и Петър Паунов - член на КС на НСОРБ и кмет на Община Кюстендил, коментираха темата за съставянето на Национална транспортна схема, като заявиха, че областните транспортни схеми са неактуални и нефункционални.

Кметът на Петрич даде пример с разликата в съотношението на линиите от Столицата до Община Петрич, като обратната линия се изпълнява два пъти по-рядко. „Липсва точно тази реципрочност, която се надяваме Националната транспортна схема да донесе“, каза Димитър Бръчков, като заяви необходимостта да се преосмислят понятията „селски“ и „планински“ населени места в нормативните актове. 
В рамките на срещата се дискутираха също проблеми при изпълнението на ученическите превози, както и увеличението на средствата за компенсации от 1 април 2022 г. 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
19 Май 2022 18:01 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бричков наркоман и посерко
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар