Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водната криза

19 ноември 2019 10:36   3 коментара   2618 прочита


Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водната криза в града, съобщава БНР. Според Станислав Владимиров му още от началото на 2019 г. е имало прогнози, че годината ще бъде сушава, но мерки така и не са били взети.

По думи на градоначалника в продължение на месеци оттокът от язовир "Студена" е надвишавал многократно притока. До началото на ноември обаче водоподаването за промишлеността не е било спряно.

Владимиров иска да се установи дали до водната криза се е стигнало заради управлението на ВиК дружеството.

От своя страна управителят на ВиК Иван Витанов отрича язовирът да е източван заради ремонта на стената, каквито съмнения имаше. Според него причината за кризата са многократно увеличените аварии и голямата загуба на вода по старата и амортизирана водопроводна мрежа - близо 80%.

Той обясни, че още през октомври в Община Перник е било входирано предложение за въвеждане на режим, а отговорът оттам е дошъл месец по-късно.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим., а вчера заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината. По негови думи причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

По-рано днес стана ясно, че перничани се готвят за протест на 20 ноември заради очаквания воден режим. Регионалният министър Петя Аврамова пък съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и се проверява дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене.

На 7 ноември беше обявен воден режим в цяла Пернишка област. Той започна от днес, 18 ноември, и ще засегне около 60 000 души не само в Перник, но и в Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.


Още за: Перник   прокуратура   криза   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
19 Ноември 2019 11:16 | старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Хвърлете Цветанов и Велчев на лъвовете в Перник! Да свикнат на човешко месо.


19 Ноември 2019 11:59 | Анонимник
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вицът беше, че ако един комунист се озове в пустинята, след 1 година ще има дефицит на пясък, но явно и водата вече изчезва покрай комунистите и пребоядисаните им разклонения.


19 Ноември 2019 13:43 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Хвърлете го и горното леке на лъвовете. Има ги по форумите.

Сериозно. В гр. Ниш има руска база за екстремни ситуации. Добре се представиха при наводнението в Скопие. Поканете ги за съвет. При суха студ всички сметки отиват на вятъра. Смес от нормална вода и такава с лоши показатели, но в рамките на допустимото е последно средство за спасение. Правено е в Дупница през зимата на 94-та година с кмет Панчо Панайотов.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар