Кметът на Кресна с предложение: Такса смет за домакинствата, които събират отпадъците си разделно, остава непроменена

17 януари 2022 19:49   1 коментар   3318 прочита


Кметът на община Красна Николай Георгиев  ще внесе в Общинския съвет предложение, с което таксите за битов отпадък за домакинствата в общината, които приемат да събират разделно ще останат без промяна. От утре жителите на общината ще могат да  получат  БЕЗПЛАТНО жълти, зелени и сини чували с подробна инструкция, как да събирате разделно и кога да поставяте пълните чували пред пътната ви врата, за да могат да бъдат вземани, транспортирани и ОТЧИТАНИ, КАТО ВАШИ. Разбира се, след като бъдат доставени контейнерите за разделно събиране, нуждата от чували ще отпадне

 Дългосрочните ползи за община Кресна от реализирания проект  за разделно събиране са :  
1. Изградените инсталациите намаляват финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между 4 и 5 хиляди лева на месец за складирането на зеления отпадък в регионалното депо. Важно е да отбележим, че при липса на изградените сепарираща и компостираща инсталации, общинските еко такси ще растат; 
2. През следващите години в общините, където подобни съоръжения не са изградени, неминуемо ще предстои сериозно увеличение на такса смет за гражданите. Обратно, реализираният проекта ще позволи на община Кресна да запази настоящите нива на таксата, в това се състои и конкретното предложение на г-н Георгиев, за което разказахме по-горе, а това е сериозно облекчение за семейния бюджет, нали? 
3. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци в инсталациите ще позволи производството на компост, който е отличен заместител на използваните сега торове в личните стопанства и големите ферми в общината. 
4. Третирането на зелените и биоразградими отпадъци ще позволи да се увеличи с 20 и повече години животът на настоящото депо, което ще облекчи общинския бюджет и ще рефлектира върху бъдещите ставки на местните данъци. 

П. Попов 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
19 Януари 2022 10:29 | Моравска
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Оправи улиците, брачед.
Успоредната на Е-79 и ЖП линията седи разкопана от 1 година.
Остави, че си разбихме, колите..., а със що прах се надишахме.
С това темпо сигурно ще я завършиш 2023г.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар