Кметът Илко Стоянов: Пред Благоевград стоят две възможности за изграждане на Индустриална зона

14 май 2022 00:28   14 коментара   12005 прочита


Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи възможните локации към този момент, на които може да бъде реализиран Индустриален парк в областния център.

Едната от тях е в района под жп линията по бул. „Васил Левски“ в посока Покровнишко шосе, на мястото на старата Индустриална зона.

„Имотите там са изцяло частна собственост и реализирането ще зависи от намеренията на самите собственици, с които предстои да проведем разговори за разработване на общ проект. Иначе казано, ако те са склонни да приемат идеята и да отстъпят отчасти своите терени, ние ще можем да изградим инфраструктурата, в това число и ВиК, на място. Реално, ако стигнем до консенсус земята си остава на хората, като в същото време те придобиват индустриални парцели. Истината е, че по този начин собствениците ще спечелят, защото автоматично цената на имотите се покачва“, коментира кметът Стоянов.

Той подчерта, че площта на частните терени е 160 декара, но може да се обедини със съществуващите предприятия за обособяване на Индустриална зона, с площ около 350 декара.

Втората възможност за изграждане на Индустриален парк е на територията на землището при Зелен дол, където земята е общинска и държавна.

Положителните страни на тази локация са окрупнената собственост и бързият достъп до АМ „Струма“. Освен това там могат да се обособят 300 декара и да се форматира терен за развитие.

„Нашата визия за тази територия е тип „Зелена индустриална зона“, която ще бъде със специфични правила и норми за строителство с повишени критерии за зелени системи, използване на възобновяема енергия, управление на отпадъците, вкл. нулеви отпадъци“, заяви още кметът Стоянов.

Идеята е да се привлекат сериозен брой фирми, които да развиват бизнеса си тук, като бъдат разкрити нови работни места.

„Самият процес ще стартира с изменение на ОУП и ще продължи няколко години, но е важно да се направи първата стъпка“, заяви още Стоянов.

14 коментара
14 Май 2022 07:00 | Сдс
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Как точно решихте, че Зелен дол мож еда стане индустриална зона?
Това, че ЕДИН ОТ ОТТАЦИТЕ, що ти плати изборите има там база за катастрофирали коли, а няма инфраструктура и искаш да му я направиш без пари, всъщност с парите на благоевградчанни е друг въпрос!
Града е малък и всичко се знае!


14 Май 2022 07:01 | Вароша
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Имотите са частни, няма как да стане. Никой няма да си даде имота.


14 Май 2022 07:03 | Вароша
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Имотите са частни, няма как да стане.


14 Май 2022 10:27 | Зоя
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Утепаняк, няма далаверка, а? Схеми, схемички, но трябва мозък, а не бръмбъри :))))


14 Май 2022 13:49 | Има начин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За да направиш нещо, трябва да си учил, да си работил и да имаш малко мозък. В общината няма нито едно от тези неща. Кмете, намери точните хора, познаваш ги.


14 Май 2022 15:11 | Георгий
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Хайде сега поредното безумие! Оправи Парка Бачиново, докарла кьораво и сакато да ни хвърлят прах в очите, че ще станем център на България и сега индустриална зона!? Тази процедура ще трая най-малко 10 години, отделно при сегашната обстановка финансирането е немислимо и накрая този с извинение кмет на Благоевград вече не е приет и не го вземат на сериозно и в собствената му партия и той просто няма при кого да отиде и лобира. Само празни приказки и ако ви прави впечатление, гледа всяка седмица да измисли нещо!


14 Май 2022 16:58 | Абстракционист
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Абстракционист, от субстанций получава видения


14 Май 2022 20:58 | Vivko
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Браво Илко, този общински парцел има лице към АМ Струма. Тази магистрала е капитала на Благоевград. Който си мисли, че е лесно тук да се доведе бизнес, се лъже. Ритеил парк е възможен проект и ще доведе до работни места. Това е добро начало. Успех!


14 Май 2022 21:25 | частник
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

не си давам земята


14 Май 2022 22:21 | Айдар
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кмете, направи едно малко, първо и разумно действие заедно с този муден общ. съвет-задвижите по най-бързия начин строителство на канализационен колектор по Айдаровско шосе до кръговото на бул. П. Яворов! Не се гаврете с хората, които правят там домовете си, да ги принуждавате да харчат пари за септични ями в 21-ви век!


15 Май 2022 08:42 | Да
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нови индустриални зони между ЖП-линията и река Струма е глупава идея, която ще попречи на бъдещо разрастване на града в тази посока.
Дори настоящата промишлена зона поетапно следва да се измести от там, защото се намира по средата между Грамада, Еленово/Ален Мак, Струмско, селата и останалата част на града. Тоест, там може да се оформи бъдещият център на Благоевград, тъй като старият е неудобно разположен.


15 Май 2022 13:52 | Сократ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Унищожихте старата индустриална зона, сега правете нова..... Какво и беше на цигарената?


15 Май 2022 16:11 | Благоевград
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Идват гладни години, сейте пшеница в полето за да има хляб за народа. А вие правите Автокъщи в полето. Голема грешка.


15 Май 2022 18:06 | iii
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

edna ulica promishlena ne moge da napravi. lagi
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар