Кметовете на Благоевград и Уралск подписаха меморандум за сътрудничество

16 юни 2016 22:07   3 коментара   5317 прочита


Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на Уралск (Казахстан) Нариман Турегалиев подписаха меморандум за сътрудничество. Това се случи на официална церемония, за която в Благоевград пристигна официална делегация от Казахстан. Меморандумът цели укрепване на отношенията и потвърждава съвместните стремежи в интересите на градовете и народите.

Двете страни се споразумяха за сътрудничество в духа на взаимното разбиране и солидарност в икономическата, културната, образователната и други области, представляващи взаимен интерес за общото благо.

Сред приоритетите, които ще бъдат следвани от страните в меморандума още са: оказване на съдействие в укрепването и развитието на взаимноизгодните връзки между бизнеса в двата града и насърчаването на посещения на групи ученици и други жители на двата града в различни сфери. „Това, че днес, гостите от Казахстан са тук, е потвърждение, че близки и далечни разстояния няма. Чрез подписване на меморандума за сътрудничество, завършваме един етап от нашата съвместна работа, а именно сътрудничество в икономическата, образователната и културната сфера. Идеята е да се стимулират взаимноизгодните връзки от малкия и средния бизнес и съм сигурен, че много от фирмите в двата града ще намерят пресечни точки и възможности.

Нека този меморандум бъде края на един етап и начало на нещо ново. Сигурен съм, че даваме началото на едно взаимноизгодно партньорство. Подписваме меморандума неслучайно сега, знаете, че в момента тече подготовката за фестивала “Франкофоли“ и годишните музикални награди на БГ радио. Тук е мястото да благодаря на Н.Пр. Темиртай Избастин и на Консула Митко Солаков за добрата съвместна работа“, каза, в част от приветственото си слово, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Кметът на град Уралск Нариман Турегалиев благодари за посрещането и изрази надежда за добро сътрудничество между двата града. Делегацията от Уралск се запозна с инвестиционната програма на Благоевград, както и със стратегията за развитие на общината. Предвид проявения интерес от тяхна страна, Община Благоевград е подготвила специална програма, която освен присъствие на фестивала „Франкофоли“ и годишните награди на БГ радио, включва и посещения в бизнес-компании, с различна насоченост и производство.

Сред предприятията, с дейността на които предстои да се запознае чуждестранната делегация са „Карлсберг“ - България, фирма „Ванико“, винпром „Логодаж“,“Благоевград – БТ“ АД, и „Карол Фернандес Мийт“ ООД и др. Целта на посещенията е гостите от Уралск да се запознаят директно с дейността на бизнеса в Благоевград, както и неговите специфики. В края на срещата, двете страни размениха подаръци, характерни за Благоевград и Уралск. По стара българска традиция,чуждестранната делегация беше посрещната с пита, мед и орехов ликьор.

По време на подписване на меморандума от страна на гостите присъстваха още Н.Пр. Темиртай Избастин, посланик на Република Казахстан в България, Почетния консул на Казахстан в България Митко Солаков, заместник-ръководителят на Главно управление „Отдел общински жилища, транспорт и автомобилни пътища“- Бекжан Тукжанов, Турарбек Тлемисов, представител на Общински съвет- Уралск, Марат Каженов, представител на Общински съвет, директорът на LLP "Урал любезно обслужване" - Адилбек Кадьiров.

Сред представителите на Община Благоевград бяха заместник-кметовете Зорница Кралева, Христина Шопова, инж. Янко Янков, Иво Николов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков и Антония Методиева, директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване“.

През октомври 2014 година, в Благоевград беше открито и Почетно консулство на Република Казахстан, в знак на установените добри взаимоотношения между Благоевград и една от най-големите държави в света. Със ситуиране на Kонсулството в града бяха затвърдени и двустранните отношения за бъдещи съвместни проекти в областта на бизнеса, културата и туризма.

3 коментара
16 Юни 2016 23:05 | 123
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Абе СМЕШНИКвместо с глупости да се занимаваш се разходи по кварталите: Виж състояние на улици, тротоарна настилка, зелени площи, пазар, заведения, театър, библиотека, поликлиника, промишлена зона, училища и детски градини, а ти вземи чадърче и отлети за с. Падеш! КРАДЕЦ И ПЪЛЕН ИДИОТ!!!
НИЕ ТЕ ИЗБРАХМЕ, А АЗ ЩЕ ТЕ ВКАРАМ В ЗАТВОРА!!!


16 Юни 2016 23:53 | Чичо
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

123 написа:123

Мнооооо си смотан, шЪ си вкараш бУзКиТе в затвора, панделка


17 Юни 2016 09:37 | софра-джиев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Айде, сега че почнат едни епизодични срещи надпивани они у нас, наште при тех.
Че пада и по некое чуждо колено.
Тоя номер се играе от петричките управници от години. Основановоположници на номеро е Вело Илиев и Туфчо.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар