Кметове, представители на бизнеса и туризма, бивши и настоящи студенти на ЮЗУ се обединиха в подкрепа на университета

03 април 2024 12:52   16 коментара   6650 прочита


Кметове, представители на бизнеса и туризма, бивши и настоящи студенти на ЮЗУ „Неофит Рилски“ се обединиха в подкрепа на университета по време на пресконференция, организирана от Движение „Ние, жените“ – Благоевград, състояла се в сградата на Община Благоевград. На нея присъстваха дългогодишният експерт по туризъм и представител на Движение „Ние, жените“ Здравка Чимева, кметовете на Гоце Делчев и Сандански – Владимир Москов и Атанас Стоянов, представители на Община Благоевград, на Общински съвет Благоевград, бивши и настоящи възпитаници на благоевградския университет, представители на бизнеса, работодатели и други.

Всички те се обединиха и поискаха атаките срещу ЮЗУ да бъде преустановени, защото това оказва негативно влияние не само върху университета, но и върху цялата благоевградска общественост.

Здравка Чимева обясни, че напрежението сред обществеността е голямо и попита след затварянето на цигарената фабрика, какво ще се случи ако същата съдба последва и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

„Тази тема, която се тиражи е изключително грозна и неприятна. Като цяло всички хора, които са завършили университета, които са се наложили в обществото – срещу тях вече тегне едно съмнение как са завършили и как са си взели дипломата. Не казвам, че няма пропуски. Който не работи, той не греши. Това злостно отношение не е само срещу един преподавател, а срещу обществеността в Благоевград“, каза още тя.

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов от своя страна заяви, че университетът е изключително потребен за региона и има голямо значение не само за областта, но и за цяла България.

„Потвърждаваме нашата чисто човешка и морална подкрепа към университета. Много от служителите в нашата администрация са възпитаници на ЮЗУ. Мъдрият народ е казал: Камъни се хвърлят само върху плодни дървета, а не срещу изсъхнали“, допълни Стоянов.

Той отбеляза, че в детайли не е запознат с нападките срещу висшето учебно заведение, но смята, че може би зад атаките стоят и икономически интереси. Стоянов добави, че обединението на много хора в подкрепа на ЮЗУ е показателно за неговата роля и значение за Благоевград, региона и страната.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов пък допълни, че ЮЗУ е емблема за Благоевградска област и България. „Никой завършил ЮЗУ не е казал лоша дума за това, което е получил като образование и реализация след това. Това е оценка за работата на ръководството и преподавателите“, каза още той.

Владимир Москов също каза, че много от служителите на Община Гоце Делчев, на различни социални и образователни институции са възпитаници на университета. „Кадрите в нашите общини имат не само теоретична, но и практическа подготовка, което спомага за тяхната успешна работа“, подчерта той.

Виктор Василев, секретар на Студентския съвет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ също взе думата, като отправи призив да се спрат атаките срещу университета, защото те оказват негативно влияние върху настоящите и бъдещите студенти, които се притесняват за това дали дипломите им ще бъдат реални и дали ще могат да си намерят работа след като завършат.

„Тук фалшиви изипити и фалшиви оценки няма“, категоричен бе той.

По време на пресконференцията бе прочетено писмо, което ще бъде изпратено до Президента на Република България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, до председателя на Народното събрание и до омбудсмана на Република България. То ще бъде подписано от представители на различни институции, представители на бизнеса, работодатели, бивши и настоящи възпитаници на университета и други с апел – да бъде обърнато внимание на казуса.

/E-79.com


Още за: кметове   ЮЗУ   Още от: Общество

Принтирай статия
16 коментара
03 Април 2024 13:07 | срамота
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Никаква подкрепа за този измислен и корумпиран университет! От 20 години бълва измислени дипломи, просто ги продава, да не говорим за немалка част от измислените доценти и професори, които сащо са си купили званията! Защо трябваше да минат толкова години, за да се обърне внимание на този огромен проблем, а сега и подкрепа щели да му оказват. Срамота е да кажеш, че си завършил ЮЗУ, из цяла България вече се говори за купуваните от тук дипломи!


03 Април 2024 14:27 | Наблюдател
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Каквото и да правите, каквито и защити и пресконференции да организирате, фактите са си факти. Кирупция, купени дипломи и изпити, такова е нивото на ЮЗУ, има директори и хора на възлови позиции с купени дипломи, пример директорът на ВиК.


03 Април 2024 14:37 | Tonik
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:---- https://do.my/bmaca


03 Април 2024 14:58 | За неграмотните!
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Има си хас да не го защитават! Виновен е не университетът, а създадената там от повече от 30 години организирана престъпна група, която узурпира ръководството, постави и държи на ключови места техни маши и така източва ресурсите му и се самовъзпроизвежда чрез лансиране и издигане на ръководни места на некадърни, затова и послушни човечета, които са готови и мака си да продадат за трохи от софрата на босовете. Това започна още с промените през 1987 г., когато Н. Божков създаде особени правила на ТПФ, превръщайки го в държава в държавата и раздавайки дипломи на дебеловратите, като продължи с ПИФ-а на Ал. Воденичаров. Всичко ставаше с активното участие на ректорите - Чимев, Гюдженов, Мирчев, Юруков, които създадоха кохорта от послушни ибрикчии, а всички независими, истински учени със собствено мнение, които ги презираха, бяха принудени да напуснат или предварително пенсионирани, докато дъртаци като “агент Андреев“ от ДС се държеше на заплата до насиране. Такъв подбор е Марин Мазното.


03 Април 2024 16:06 | точен
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

ПУСКАЙТЕ КЕПЕНЦИТЕ, НАГЛИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ - РЕКЕТЬОРИ И МОШЕНИЦИ . МЯСТОТО ВИ Е В ЗАНДАНА, ТАМ ДА УЧИТЕ НЕОБРАЗОВАНИТЕ БЕЗ МЪНИ И ОБЛАГИ. ДОЛНИ И МРЪСНИ ИЛИТЕРАТИ


03 Април 2024 16:09 | Гагарин
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Здравка Чимева, да дава КАСОВ БОН при пътуване.
Тази лисица мръсна укрива данъци...


03 Април 2024 16:11 | Чапи
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Чимева, какво се репчиш. Събираш кинтаците на хората и се хилиш като мишка.


03 Април 2024 16:17 | Ринго минго
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Здравка Чимева, има ли касов апарат ???
Защо дава хвърчащи бележки?.
Трупа пачки, и сега оправя положението на хората...


03 Април 2024 16:53 | Лео
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Тая Чимева да не се занимава с Благоевград .
Смешна е


03 Април 2024 17:28 | Запознат
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Всеки който подкрепя тази жалка клика от неудачници подписва смъртната присъда на Благоевград! Тази язва трябва да се изреже и премахне, а не да се бърка в нея от нечистоплътни комунистически и гербаджийски лекета! Стига - баста на това посмешище - нов университет с млади и къдърни не помашки хора! Мазния Сладкар, Боре Тъпото, агент Андреев и компания нямат място в академичното пространство! Вън ДПС-то от университета - прокуратурата да е по-смела целия смислен интелектуален потенциал на Благоевград иска тези престъпници в затвора и ново по-светло бъдеще за града ни. Тези които са се подписали са посредствени и малоумни селяндури.


03 Април 2024 17:47 | Гараж
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Здравка, да си оправя нейните лични бакии***


03 Април 2024 17:57 | Града
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Москов, е учил за детска учителка, тоест за висше, тогава нивото на ЮЗУ беше друго. Беше филиал на Софийския университет, сега покупко продажба на дипломи, и не си струва да се застъпва за такава пародия на висше училище.


03 Април 2024 18:28 | До града
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Да, ама днеска Москов е ербап и чорбаджия.


03 Април 2024 20:38 | Смърф
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

На Москов, да му лапаш макарите.


03 Април 2024 20:43 | Охлюв
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Шалявска, къде е тая ? Да кибичи до Здравка


04 Април 2024 21:48 | Stan
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ЮЗУ е печатница не дипломи за дебили от цялата страна ! Но дори да имаш желание да учиш и да се развиваш по “ класическия “ начин преподаватели и служители на учебни отдели те притискат да плащаш ! Може да извикат и госпожа Соня Златева която винаги е била много кооперативна както и колежката и от същия отдел! Госпожа Златева изучи сина си не в елитния ЮЗУ а във Виена - сещате ли се как! Да не говорим за ерудитити Пепи Юруков-Тъпото и Виктория доведената дъщеря на Мирчев………сумарно IQ 20
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар