Кметове от Пиринско на среща в МРРБ! Искат спешно продължаване на спрените ремонти по пътищата в областта

24 юли 2021 06:22   12 коментара   10392 прочита


Министър Комитова: Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да продължат

Областният управител на Пиринско Николай Шушков кметове и заместник- кметове от региона проведоха вчера среща с регионалния министър Виолета Комитова за спрените ремонти на шест пътни участъка в  областта 

Прекъснати са строителните дейности в района на пътен участък Благоевград- село Габрово, на пътя Симитли-Брежани, Якоруда- Белица, Петрич-Габрене, Петрич-Първомай и Гара Белица - Белица. 

 Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми. “ 

Това увери категорично министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова на срещщаа по повод за срещата изпратеното от вече бившият председател на УС на АПИ Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места. 

„Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един – два дни“, каза на срещата министърът. Тя заяви, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове. 

По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт информираха архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. Те увериха, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината. 

Оказва се, че редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от АПИ даже за зимното почистване, оплакаха се строителите. 

На срещата стана ясно, че фирми – изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период. 

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена“, каза регионалният министър, защото според нея под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи. 

„Трябва да се изгражда свързаност между отделните региони, строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, убедена съм в това“, подчерта Виолета Комитова и беше категорична, че строителството няма цвят и е на българските граждани. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството предложи на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи с ръководството на МРРБ поне веднъж на всеки три месеца. 

След срещата министър Комитова проведе отделен разговор само с представителите на строителни фирми, които я запознаха с извършени от тях до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, но и към момента неразплатени от пътната агенция, някои натрупани като вземания от няколко години. 

„Идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите“, обясни архитект Комитова. 

В днешните срещи участваха и заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, представители на политическото ръководство на МРРБ. Договорено бе ремоните дейности да продължат . 

Петя Иванова 

12 коментара
24 Юли 2021 06:49 | Скръдовец
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Има Бойко _ има пат ! Нема Бойко _ни пат, ни леб,!


24 Юли 2021 06:55 | Разбойникова
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

За тая Вио -лета - - мнооогая леетаа


24 Юли 2021 08:07 | старогражданин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Съмнявам се, че тези фирми, които сега се плачат през годините са били доведени до фалит от правителството на Борисов. Сложната обстановка около пандемията все пак не доведе до срив в отрасъла. България, гледана от джипката е една, а съвсем друга, ако се гледа от жълтите павета. Става въпрос за спиране на строителство на вересия баш в най благоприятното време. При Борисов такава практика няма. След това се стига до финансов консенсус. Но е имало доверие и някаква сигурност.


24 Юли 2021 14:40 | Наглост
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Безумно скъп продукт, наречен българска магистрала, с цени по гербаджийски. Пример:От участък в изкоп се копае с натоварване, извозва се направо в участъци в насип същата земна маса, независимо от това дали по зърнометрия е подходяща. Лабораторията си е наша и си издава каквито трябва протоколи! Взимаме си парички за изкопи, возене, разкриване ужким на места за депониране, после пак взимаме парички, че ужким возим и насипване с подходящ кариерен материал от далечно разстояние (което евентуално е вярно само за последните 40-50см, от самолет се вижда), тука вече и материала ни го плащат като злато (ами нали ние сме си използвали вече калта от копането в участък изкоп, както горе посочихме)? Та така от 2-3000евро на км през 2010 ги докарахме до 10-12000евро за км!!! Защо, какво и кое поскъпна фрапиращо от тогава досега? Подобри ли се качеството 4 пъти от тогава до сега? Или краденето достигна до чудовищни размери? Мисля, че някои от тия кметове и строители са събрали огромни мазнини, та да се засрамят!!!


24 Юли 2021 20:40 | Пътник
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Преди два дни пуснаха магистрала Тракия посока Бургас-София и вече има вдлъбнатина


24 Юли 2021 20:41 | Пътника
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Преди два дни пуснаха магистрала Тракия посока Бургас-София и вече има вдлъбнатина


24 Юли 2021 20:58 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Забатачените обекти преди споменатата 2010г ги довършваха чак до 15-та година, а водните цикли около 17-та. Корупция и недостиг на средства, а и санкции от Европа. Това е наследството от тези, които до дни пак ще вземат властта.
Нямам власт да пратя чугунените глави да поработят при старите нормативни условия в 2021г. Срам си нямате!


24 Юли 2021 23:46 | ���. K������� ������
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

ДО НАГЛИЯ ДЕБИЛ:
В БЪЛГАРИЯ СЕ СТРОЯТ НАЙ-ЕВТИНИТЕ МАГИСТРАЛИ!!!
ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ОПОРКА НА ЧЕРВЕНИТЕ ИДИОТИ!!!
ИМА ТАБЛИЦА НА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ ЗА ЕВРОПА.


25 Юли 2021 07:43 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Утрешният ден на Родината е някъде по средата на втория мандат на Първанов. Това тепърва ще се осъзнава като държавно бедствие.


25 Юли 2021 11:45 | Дебиле К
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Взимай си таблицата, граматиката и бягай с 200 да се научиш да пишеш.


25 Юли 2021 21:38 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ДАЛИ НЯМА ДА ПРЕКАШКАТ СЕСИЯТА В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН На МЕСЕЦА ??


26 Юли 2021 13:07 | жоре
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Якоруда - Белица е чисто нов път. Какви ремонти?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар