Казусът "Ивана" в Дупница! Изчезването на 17 г. момиче показва болното ни, озверяло и жестоко общество!

26 февруари 2024 08:42   16 коментара   22750 прочита


Липсата на професионализъм, дефектите в процеса на обучение и възпитание в училище и семейството превръщат децата ни в жертви  

Едно момиче на 17 години изчезна преди 5 дни. Изчезна без следа. Цялата държавна машина е впрегната в издирването на ученичката Ивана от Дупница, оставила телефона и чантата си и се скрила- от родителите си, от съучениците си, от света. Никой не знае къде може да е отишла, никой не отговаря точно на въпроса кое е мотивирало действията и.

Казват, че била обект на подигравки от страна на съучениците сиq заради странностите си и херпес на устните, заради който, както каза днес пред БТВ кметът на Дупница Първан Дангов, съучениците и я наричали "прокажена" и бягали от нея.

Други твърдят, че имала видими психични проблеми, за които всички в училище знаели, и които били в основата на изолацията, в която била поставена Ивана. Състоянието на едно момиче в трудната възраст, наречена пубертет, провокира куп въпроси, чийто отговори категорично потвърждават извода, че живеем в болно  общество, апатично към проблемите на другите, общество- озверяло и жестоко.  Че възпитаваме безмилостни деца, превърнали се в жертва на семейната среда, в която растат, и от която излизат озлобени, лишени от чувства за съпричастност, такт, уважение и толерантност. 

Такива са вероятно онези от съучениците на Ивана, които се подигравали със състоянието и, с херпеса и, и странностите и. Те обаче не са виновни за поведението си, виновни са  семейството, училището и нарушената симбиоза между двете институции, ангажирани с възпитанието и обучението на децата.

Опростачаването на комуникацията в семействата  води до подобно поведение на децата- огледален образ на семейната среда, в която растат. Има ли виновни за протеста на Ивана, която намери свой начин да се справи с враждебната среда?! Ивана избяга - захвърляйки ученическата си чанта, за да не се сеща за училището си, изхвърли и телефона си, за да не позволи на близките и да имат връзка с нея. Протест на една тийнейджърка, самоизолирала се от болното ни общество. Протест срещу семейството, училището, съучениците и- всички заедно, наранили душата и... Липсата на професионален подход при работата с тийнейджърите води до непоправими последици.

"Децата на възраст между 14 и 23 години се оказват в много интензивен етап от живота си: преходът от дете към възрастен. Всяко момче и момиче е изправено пред непрекъснати промени: тялото им се променя, личността им се променя, начинът им на подход към другите се променя. Те вече не са деца, но в същото време все още не се разпознават като възрастни. Това е фаза на разпитване и търсене на отговори на техния въпрос: кой съм аз? , коментираха психолози пред Struma. com.
Трудностите, с които се сблъсква едно момче или момиче в тази конкретна фаза от живота, могат да доведат до състояния на страдание, страх и дезориентация. Те просто биха искали да спрат да се чувстват зле, да намерят някакъв баланс и да бъдат разбрани. 
 
Понякога подрастващите страдат от разстройства на настроението и депресия, избират тишината и уединението, особено в семейството и у дома. Те търсят конфликт с родителите си, защото вече не се чувстват разбрани и се чувстват различни. 
Има деца, които имат големи училищни затруднения както в ученето, така и в отношенията с учители и съученици. 
 
Нормално е в тази възраст децата да се чувстват объркани, крехки, неспособни и безпомощни. Ролята на училищния психолог и на професионалистите в бранша е да се помогне на момичета и момчета да идентифицират, чрез терапевтична работа, за да намерят пътя към зрелостта.

В тази вързаст децата се нуждаят от внимание, да бъдат изслушани, разбрани, оценени.. 
Кой къде сбърка с Ивана, която е само едно от многото момичета и момчета борещи се с проблеми в тази възраст. Каква е ролята на семейството и- получавала ли разбиране и адекватно лечение?!

Къде е  ролята на учителите и, училищния психолог, класната, която би трябвало да озапти жестокостта у децата, подложили момичето на унижения, подигравки и обиди. Какви са семействата на съучениците и, измъчвали   момичето с унищожителен психически терор. Кой заклейми Ивана, че е луда?! 
 

Има виновни! Много виновни! Виновно е цялото ни общество за озлоблението и оскотяването!  А Ивана е само една от жертвите..

Дано се намери жива и здрава. Бог да и е на помощ! 

Петя Колева 


Още от: Общество

Принтирай статия
16 коментара
26 Февруари 2024 09:24 | мнение
Оценка:
5
 (
21
 гласа)

Казусът с това дете показва лошото и неадекватно управление на държавата! Защо очаквате цялото ни общество да е добре възпитано и толерантно, след като хората са различни и не всеки е готов да приеме край себе си такива хора с психични проблеми. Затова навремето имаше училища за такива деца, а днес под мотото да ги интегрираме ги оставиха във всечки училища, въпреки че повечето от тях не могет да се интегрират. Често пречат на образователния процес и дори дразнят с поведението си околните. Обществото няма да стане толерантно към тях, просто такъв е човешкия нрав и нека не се правим на ангели небесни, а отново да отворят училища и институции за такива хора с проблеми


26 Февруари 2024 09:28 | Гай Баньо
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Да беше профанизма и чалгарството само в училище и семейството, с мед да го намажеш! За съжаление цялата тълпа, населяваща тази т. нар. “държава“ Булгаристан, е тотално изтрещяла и копае озверено дъното, до което е натикана от крадливи и алчни управляващи “калинки“, окупирали всички нива и създали мафиотски самовъзпроизвеждащи се структури!


26 Февруари 2024 10:25 | ???
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Ролята на училището, на класната ли! Училището отдавна не това, което трябва да бъде! В училищата в България, без изключение, насилието е ежедневие, директор, класасни, психолози, логопеди и социални прехвърлят вината върху децата, наричайки ги лъжци и манипулатори. Само преди няколко месеца едно 9 годишно дете беше бито от баща си, но случаят се потули именно от директора, класната, социални и психолога, въпреки медицинския документ, издаден от съдебен лекар
. Дори и не се притесняват от факта, че се се води разследване за лека телесна повреда! Ето това са институциите в БГ.


26 Февруари 2024 11:14 | Кмета каза
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Още им вдигайте заплатите, всичко започна от тея айдуци от ГЕРБ, затова няма и образование на учителите в главите им се привиждат само банкноти много ги интересуват децата


26 Февруари 2024 11:57 | минувач
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

1. Учители, психолози и т. н. в училищата одавна се превърнаха в по-голямата си част, в едни безхаберници отиващи там само за голямата заплата. За съжаление увеличението на заплатите беше съпроводено с попълването на свободните места от неквалифицирани връзкари отишли с идеята да не си развалят спокойствието и да получават прилична заплата. Точно ГЕРБ натресоха такива хора. Необходима е чистка на некадърниците там, но кой да я направи.
2. Обществото като цяло също в основата си е изградено от егоисти, с болни амбиции и липса на елементарна култура и разбиране. Като чета коментари как подобни деца трябвало да бъдат изолирани щото пречели.... се чудя кой точно е за изолация, болните или мислещите за тях като за пречка. Пълна глупост е че такива деца пречат на учебният процес. Ако някой е достатъчно глупав да ги мрази и да страни от тях, това си е негово право, но да ги обижда всекидневно, да демонстрира комплексите си срещу такива хора е признак на лоша култура, да не кажа дебилност.


26 Февруари 2024 12:19 | браво
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Браво на минувача, а първото мнение е неадекватно, какво значи пречат, всички по-мълчаливи деца ли трябва да се оттделят. А знаете ли че много от тези деца може да са по-малко активни в отношенията си с връсниците, но са много по напред умствено от тях.. Как точно ще ги отделите, кой и по - какви прицнаци, пак тези учители и психолози ли, които се правят на ни чул ни видял, абе там да си кротува.. да не пречи... е затова сме на това дередже. дАНО НЕ Ви дойде доглава на първият коментатор.. дали тогава така ще мислите???


26 Февруари 2024 15:13 | до браво
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Вие да не би да сте и учителка та така сте сигурна, че е по-мълчалива? Във вестник 24 часа има статия с разговор нейна с учителка, която не я определя като мълчалива, а доста проблемна в облеклото, поведението и пиене постоянно на енергийни напитки. Учителите не могат да се справят с деца с психични отклонения и ги търпят преко сили, защото ги задължават


26 Февруари 2024 16:30 | Калина
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Защо когато е по различно детето винаги му лепим етикет, че е психично болно. Ние като общество значи всички сме за психо диспансера, защото не приемаме по- различния обичаме да лепим етикети на всеки и на всичко. Когато детето изглежда като фолк дива го приемаме и казваме, че е нормално, когато се държи по различно, облича се нормално за тинейджърската си възраст не слуша чалга, а друга музика тогава това дете го смятат за проблемно, различно или /психично болно/. Пиша тези редове с огорчение, защото имам дъщеря на същата възраст и знам през какво минава тя, и ние покрай нея с това, че се облича по хипи и слуша метъл, българска естрада и просто не се гримира не изглежда и не ходи като манекенка. Тези деца ги водят като различни и проблемни, що за общество станахме не знам. Децата да парадират в училище кои са им родителите, материалното състояние да е водещо в поведението на детето спрямо останалите деца. Много нещо мога да напиша но няма смисъл, ...


26 Февруари 2024 16:48 | до Калина
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Защото точно за това дете се произнесоха хора, които са в час, че се лекува от психично заболяване! Спомнете си колко психично болни убиха майка си, брат си. Ще чакаме да се случи и тогава ще се правите на ощипани!


26 Февруари 2024 17:06 | Каруцар
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Това е резултата от плана Ран-Ът, с участието на Иван Костов и др. антибългари. Целта е ясна-обезбългаряване на територията.


26 Февруари 2024 17:48 | +-
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Ино време на 18 се отиваше у казармата. На 18 момите завършваха и им се опъваше гьоно от работа по цеховете. И всички на 18 не бяха деца. Ся са ногу чувствителни и са деца до 23. някои до 45. На мама и тати принцовете и принцесите (включително говоря и за моите). Обществото е болноооо. Коклко от вас се обадиха в полицията когато видяха поредния синковец който пие бира? или нещо друго ... ? Колко ще се обадят като видят агресия на улицата? И ако някой се обади дали полицията ще вземе адекватни мерки? И ако полицията вземе адекватни мерки няма ли да срещне могъщия отпор на родителите - защитници на отрочето. Децата ни са лабилни щото и обществото е такова. А иначе кой как завари си го изкарва на училището и учителите. Давайте, плюйте, ся ни се е паднало да си изкараме яда


26 Февруари 2024 18:14 | ...
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

най-жалкарската и корумпирана жълта преса тръгнали да ни обясняват за състрадание,)


26 Февруари 2024 18:28 | Факт
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ама тук някой верно ли се надява че някой ще си признае че детето е било обиждано от съучениците си, или че някой е допуснал грешка в отношението си?? Няма никой да се покае, иначе момичето е сторило това от щастие и любов....


27 Февруари 2024 09:29 | БОЖИЯ МИЛОСТ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Въпросът е тежко дискусионен и трябва да се реши на държавно ниво от най-големите експерти. Едни родители не искат техните деца да учат заедно с други деца, докато родителите на последните искат да са заедно за да се социализират и преодолеят трудности в детството. Не съм специалист и нямам право да вземам една или друга страна. Ще споделя накратко опит от такова социализиране с останалите. Преди години в групата млади момчета, за които носех пряка отговорност по никое време пристигна 18 г. младеж с диагноза лека епилепсия. Безапелационно ми бе наредено младежът да прави всичко като останалите. Такава била волята на високопоставената майка с работно място ЦеКа-днешна сграда -НС. момчето беше мълчаливо и съвсем леко заекваше. Опазхме го 6 мес от другарски подигравки, но НЕ и от самия него. На упражнение- хвърляне на бойна граната РГ42, под директен мой контрол от 20 сантиметра момчето вместо я да хвърли напред, пусна активираната РГ в краката НИ . И... РГ с 220 осколки гръмна.


27 Февруари 2024 10:06 | БОЖИЯ МИЛОСТ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Момчето според статията -ДЕТЕ замръзна с вдигната нагоре дясна ръка досущ като Статуяте на свободата на остров Либерти. С Божия помощ и милост не съм се уплашил в момента /по-точно нямало е време да се изплаша / и въпреки, че беше вече изтекла 1 от трите секунди до експлозията наведох се, грабнах гранатата и за късмет не беше се заклещила в дървената скара, я изхвърлих навън напред, съборих "детето" и легнах върху него в бетоновата траншея 1, 5 м дълбока. РГ-то гръмна във въздуха на 2-3 метра от нас. Осколки бяха пробили шапката ми отхвъкнала настани в ситуацията и спрели в пружината. Нямаше никакви после-действия срещу момчето. Само че с помощта на 6 Тартори-опекуни по схема 24/7 го държахме далеч от играчки неподходящи него. Когато му изтече срокът на обучението, жив, цял и външно здрав си замина за родното място. Никой от Всякъде не се заинтересува ни най-малко от случая, камоли да направи някакви изводи.


27 Февруари 2024 10:45 | до Б.МИЛОСТ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Само хора свидетели на работа с такива деца могат адекватно да говорят за този случай с тази психично болна ученичка. И като гледам как я защитават и все учителите и съучениците и били виновни, се ужасявам от простотията и безхаберието им. Мястото на такива ученици е в специализирани училища, които незнайно защо бяха затворени!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар