Катедрата по социология създава Регионален научноизследователски център "Балканите - Европа"

12 април 2012 00:03   2 коментара   7165 прочита
М. Серафимова
М. Серафимова


М. Серафимова

Доц. д-р Мария Серафимова: Изграждането на стабилна мрежа между висшите училища на Балканите ще стопира капсулирането и ще бъде мост към Европа

Катедрата по социология към Философския факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" работи по проект, спечелен по фонд "Научни изследвания", чрез който си поставя амбициозната задача да създаде Регионален научноизследователски център "Балканите - Европа". Това съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Мария Серафимова, ръководител на Катедрата по социология.

Подчинихме колективните усилия на екипа за изграждането на стабилна мрежа между университетите на Балканите, която да стане мост към Европа, като целта ни е проектът да направи региона по-ясен, разбираем и предвидим за партньорите от Стария континент, каза доц. Серафимова. Според нея освен научноизследователски и социокултурни теми екипът си е поставил амбициозната задача да реализира пряка връзка на проучванията с обучението в ЮЗУ "Н. Рилски", да превърне този държавен университет в истински съвременен образователен център с регионално значение.

Всъщност научните изследвания по проекта са насочени стратегически да изясни типологията на региона, неговите традиции и специфика и свързването му със ценностите и приоритетите на Европа през ХХ" век. И което е особено важно - една от основните цели на проекта е "европеизирането, отварянето на Балканите, а не балканизирането, затварянето и капсулирането на региона ни от Европа".

Както уточни ръководителят на проекта доц. Серафимова, създаването на Регионален научноизследователски център "Балканите - Европа" като структура с трайно присъствие както за ЮЗУ "Неофит Рилски", така и в балкански контекст е програмата-максимум на проекта.

Очаква се научноизследователските резултати да формират сериозна база данни, събрана в центъра, и чрез научния колектив на проекта, който се състои изцяло от преподаватели в ЮЗУ "Н. Рилски", те да бъдат включени в образователните програми като балканистика, европеистика, културология, социология и др. От друга страна, в създадената мрежа на Балканите от сродни научни звена също ще се извърши трансфер на резултатите от проекта, формиращ балканския научен принос, при изграждане на визията за диалога Балканите - Европа.


Още за: М. Серафимова   център   фонд   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
12 Април 2012 07:47 | ...........
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Дрън-дрън, та пляс...


12 Април 2012 07:55 | Ау-бг
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

"амбициозната задача да създаде Регионален научноизследователски център... "
е да се усвоят на хартия едни пари....

Ало ЮЗУто престанете с този безсмислен PR. Погледнете къде сте в класацията, За АУБГ се пише 20 пъти по-рядко в медиите, а са на светлинни години преди вас.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар