КАТ измисли нов начин за събиране на стари глоби, измъкване няма

13 април 2021 23:49   3 коментара   299184 прочита


Точно 40 036 шофьори са наказани с вземане на книжката заради неплатени глоби през последните 2 години

От КАТ са измислили нов трик да събират неплатените глоби. От 2 април те нямат право да вземат книжката или да спират от движение, но прибират синия шофьорски талон, жалваха се будни граждани, пише "Труд". Методът включва съставянето на акт за нарушение по член 190 от Закона за движение по пътищата. В текста пише, че шофьорът е длъжен да плати глобата в едномесечен срок.

След 30 дни излиза наказателно постановление за 20 лв. глоба, но за да си получи синия талон, освен тях, водачът трябва да си плати и старите задължения. Точно 40 036 шофьори са наказани с вземане на книжката заради неплатени глоби през последните 2 години.

По същата причина през 2019 и 2020 г. са спрени от движение общо 9930 автомобила. Така отговориха от МВР на въпроси на “Труд” по Закона за достъп до обществената информация. Двете принудителни административни мерки по чл. 171 от Закона за движение по пътищата бяха задраскани от Конституционния съд през март.

Поводът за решението станаха въведените през юни миналата година проверки за неплатени глоби на границите. От МВР обаче съобщават, че не водят отделна статистика за взети книжки и спрени коли на ГКПП-тата. Според адвокати хората, спрямо които полицията е налагала тези мерки на границата, могат да водят с успех дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, но за други случаи е малко вероятно да получат обезщетение.


Още за: КАТ   глоби   талон   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
14 Април 2021 05:49 | Fuck you
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Само това знаят в тая скапана държава, глоби и актове. Като гледаме къде отиват тези пари заедно с парите от данъците си казваме по-добре да не се дават на държавата. Алчни политици крадат парите на народа, заедно с фирмите на приближените им хора. Дават се пари на бай асан и айшето за да създават футболни отбори, това не е наш проблем да си ги гледат черните паразити. Преди 10 дни на изборите един колега се похвали че си е продал гласа за 50 лв, как се радваше все едно 5 милиона са му дали. Заради такива продажници сме на това дередже, 50 лева делено на 4 години сами сметнете за какви стотинки се продавате а след това недоволствате от тези дето избирате. След 30 години пак същата кочина ще си е България даже по-зле ще е. Някоя друга тиква ще ви лъже и краде както си иска и заспалите овце ще ръкопляскат и ще се радват на трохички от сорта как е вдигнал пенсията с 10 лв и заплатата с 30 лв


14 Април 2021 10:40 | напредък
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

напредък в българия . на кат е предоставено да мислят, как да събират глобите . сини талони в 21-вото столетие . дигитално управление . смях и болка едновременно


14 Април 2021 12:57 | Нано
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Навъдиха се много джегити на пътя и само големите глоби и отнемане на книжката са начина да се предпазят другите участници в движението от тяхната простотия и арогантност.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар