Изработиха сребърен медал „Театрална маска – Античен град Хераклея Синтика”

18 май 2024 09:35   1 коментар   2898 прочита


 
 Впечатляваща керамична театрална маска от II-III век, намерена при разкопки в древния град Хераклея Синтика и експонирана в музея, е изобразена върху сребърен медал. Медалът бе показан за първи път по време на официалното откриване на обект „Античен град Хераклея Синтика“ след успешно реализиран проект по реставрация и консервация. 

С медала, наречен „Театрална маска – Античен град Хераклея Синтика” и изработен от българския частен монетен двор „Булминт“, се поставя началото на колекция от сребърни медали с изображения на емблематични артефакти от античния град. 

Първият медал е с диаметър 32. 5 мм и е отсечен от 15. 55 г чисто сребро с проба 999. 9 във висше мат-гланцово качество – най-високото в съвременното монетосечене и най-характерно за колекционерските продукти на „Булминт“. 

Идеята е на Община Петрич и „Булминт“, разработена и реализирана от дизайнерите на частния монетен двор. На аверса е пресъздадена театралната маска, обрамчена от флорални орнаменти, идентични с тези на изящно декорираните коринтски капители на колоните от форума на древния град. Реверсът изобразява логото на историческия обект „Античен град Хераклея Синтика“ – стилизиран портрет на митичния герой Херакъл, чието име носи селището. 

 

Тиражът на медала е ограничен – 100 бр., и ще може да се купува от обекта през следващия месец. 


 
 


 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
20 Май 2024 00:17 | 6666
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

УЖАС!!! По грозен медал не бях виждал, погребалната маска излъцва смърт.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар