Изминаха 20 години от смъртта на незабравимата дупнишка актриса Невена Коканова

04 юни 2020 14:52   2 коментара   4732 прочита


Зрителите, които я познават от големите й роли, ще се учудят, че тя не е завършила театралната и филмова академия...

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. 18-годишна започва работа като стажант актриса в Ямболския театър, който днес носи нейното име. По същото време се снима и в първия си филм – "Години за любов”.

През 1961г. изиграва Ирина в "Тютюн” по романа на Димитър Димов, под режисурата на Никола Корабов. Филм, който е повратна точка по пътя на Невена Коканова и който я превръща в обичана актриса на българското кино.

След няколко години Въло Радев, който е оператор на първите два филма, режисира "Крадецът на праскови” по повестта на Емилиян Станев. В главните роли са Невена Коканова и Раде Маркович. След премиерата не едно поколение съпреживява пред екрана невъзможната и трагична любов на техните герои.

Влюбена и страдаща, желана, но недостъпна, кокетлива и усмихната, Невена Коканова влиза през годините в различни образи. Зрителите плачат заедно с нея или въздишат по нея тихомълком заедно с Филип Трифонов в "Момчето си отива”. Блага Димитрова пише специално за Невена Коканова сценария за "Отклонение”. Филмовите й роли са много и за тях се говори повече. През годините тя играе и на театрална сцена, снима се и в постановки на Телевизионния театър на БНТ.

Невена Коканова умира през 2000г. на 61-годишна възраст.

П. Попов

2 коментара
05 Юни 2020 11:18 | maria
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ВЕЛИКА!


06 Юни 2020 07:14 | гоше
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тя не искаше да чуе за Дупница
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар