Издъхна дългогодишен преподавател в ЮЗУ, хореографът и режисьор Александра Хонг

24 юни 2022 17:13   1 коментар   96460 прочита


Югозападният университет „Неофит Рилски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че след дълго и тежко боледуване на 60-годишна възраст ни напусна доц. д-р Александра Хонг, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, хореограф и режисьор. Доц. Александра Хонг е родена през 1961 г. в Узбекистан.
През 1983 г. завършва специалност ,,Актьорско майсторство за драматичен театър и кино“ в класа на проф. Борис Чирков с 12 дипломни спектакъла и участие в 6 пълнометражни художествени филма на републиканските киностудии (Узбекфилм, Таджикфилм, Киргизфилм).Три години по-късно специализира ,,Пантомима и сценично движение“ в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов“.

Посвещава се на творческите идеи в областта на синтетичния театър, на синтеза на различни сценични жанрове и средства – пантомима, модерен танц, акробатика, клоунада, пеене и др., на арт-терапията и форум-театър. Разработва принципите на психологическия жест в танца и пластическата импровизация.
 

Изследва нов вид танцова техника, основана на синтезирането на жестовия език на хора с увреден слух с принципите на психологическия жест. Като режисьор и хореограф създава над 280 постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, работни ателиета в Русия, Полша, Франция, Германия, Япония, Гърция, Литва, Италия, Турция, Сърбия и др. Работи като актриса в театър „Сълза и смях“ (1986-1991) с гастроли в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Председател е на Сдружението „Артистичен свят на младежта”, член е на Международна женска либерална мрежа,

Източноевропейска асоциация по арт-терапия и Съюза на артистите в България. Със своята лъчезарна усмивка,човечност и отдаденост на професията, доц. Хонг ще остане завинаги в сърцата на своите студенти, колеги и приятели. Поклон пред паметта й!


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
25 Юни 2022 10:12 | Kkk
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Респект
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар