Изчезването на Янек Миланов помрачи 30 годишна традиция! Хората от блок 45 в Дупница правят празничен курбан за здраве всяка година! Тази година празник няма'!

22 август 2020 12:55   6 коментара   16457 прочита


Няма и следа от Янек!  Витаят ли "призраците " на братя Галеви в Дупница все още, страхуват ли се местните полицаи от безследно изчезналите "братя". Отрязани ли са пипалата на октопода в полицията, прокуратурата и други институции...?!   

Приятели и близки на изчезналия митериозно Янек Миланов се събират всяка година пред блок 45 в жк Бистрица  в първта събота след "Успение Богородично", за да похапнат курбан за здраве и да се повеселят. Живеещите в блока поддържат тази традиция вече 30 години, а през годините Янек е бил пръв сред организаторите на празничното мероприятие. Тази година празник няма да има, така написа негова приятелка във Фейсбук.   

"Скъпи приятели, днес е първата Събота след големия летен празник "Успение Богородично". Първата Събота след Голяма Богородица е много специален ден за жителите на блок 45 в жк. Бистрица- гр. Дупница. 
На този ден от дълги години насам, с разрешението на община Дупница и с голямо желание, живущите организират празничен курбан за здраве. 
От ранни зори се палят огньове, режат се зеленчуци и се приготвя месото. Весела глъчка огласяше квартала. В първите години дори имаше музика, песни и хора. 
Традицията е многогодишна и младите с радост поемат инициативата за осъществяването на празника. 
Всяка година нашият приятел Янек е пръв в организацията и реализирането на този курбан. Днес ни липсва неистово много! 
Скъпи приятели, днес - от може би 30 години насам, празник няма да има! Днес не помним как да се усмихваме. Днес сме смутени, объркани, натъжени и уплашени! Днес продължаваме да питаме виновните КЪДЕ Е ЯНЕК? 
И ДНЕС, КАКТО И ВЧЕРА НЯМАМЕ НИКАКЪВ ОТГОВОР! 
Днес, както и вчера, надеждата окрилява сърцата и мислите ни! Надежда за справедливост, за отговори, за адекватни и бързи действия на разследващите и за свободно от страховете ни бъдеще! Надежда за това Янек да е жив и здрав и скоро да се върне при нас! 

Днес всеки от нас ще сведе глава, или ще погледне към небето и ще се помоли! За Янек! 

Припомняме, че  Янек Миланов изчезна преди повече от 20 дни и до момента няма никаква следа от него. Последният, с когото е видян е бившият гард на братя Галеви Васил Капланов-Каплата. Качил се в неговата кола, тръгнали в посока Крайници и после никой не го е виждал, сякаш потъна вдън земя. Каплата последният, който го е видял жив бе призован на разпит и.. Освободен, след разпита. Заявил, че си поговорили и си го оставил пред блока.  

Това се случва в Дупница, дни  след като се разбра за  изчезването му. Дни след като стана ясно, че живеещият във Франция Янек е бил заплашван от неизвестни лица, които посегнали на колата му, на апартамента му, получавал снимки на гробища и разни такива.. Разказвал всичко това на приятели журналисти, но не желаел да се дава гласност.

От чужбина се върна брат му Марио., който прави опити да съживи и активира институциите в бързи действия по намирането на брат му. Приятели и близки го подкрепят с шествия и своеобразни мирни протести срещу случващото се от години в малка Дупница. Страхът   от времето на Галеви е оставил трайни следи в съзнанието на дупничани, които  и днес живеят със спомена за времена на рекет, заплахи, отличания, побоища, свързвани с   "братята", обявени за издирване чрез Интерпол и с години не открити.

Случилото се с Янек сякаш върна спомена за времето на "октопода Галеви", обхванал в пипалата си полиция, прокуратура и всякакви институции в града и съживи онова страшно усещане за безнадеждност . Днес, когато Галеви  ги няма, хората очакват от полиция  и прокуратура активни действия в разкриването на отвличането на Янек Миланов и наказание на виновните. Марио Миланов ги призова за това, той поиска и намесата на главния прокурор Гешев в издирването на брат му.

Младият мъж прави опити за събуди и заспалата съвест у някои свои съграждани, смазани от страх от призраците на братята Галеви. Хората говорят какво ли не за емблематичните ъндъргерои, оплели в мрежите си през годините представители на всички местни институции, затова и мнозина  не вярват , че полицията в Дупница ще открие Янек , а по смелите поискаха и оставката на нейния началник, както и  на  дознател от местното ПУ на МВР, когото свързват с близки контакти с братя Галеви..

Част от дупничани показват воля да се спасят от сенките на миналото, снощи над 100 се включиха в автошестие на съпричастност към призивите на брата на Янек, срещу бездействието на институциите в издирването му. Над 20 дни и никаква следа..., никаква сносна оперативна информация...????

Никакво изявление от местните полицаи?! Къде е Янек?, това е въпросът.

Г-н Гешев, полицаи от върховете на МВР, помогнете на дупничани да намерят отговор на този въпрос, защото ако не се намесите , отговор скоро няма да има..А на мястото на Янек, на мястото на брат му Марио, може да е всеки в  "града на Галеви"... Дано страхът се окаже безпочвен и Янек се появи .....Дано ! 

П. Костадинов  

6 коментара
22 Август 2020 14:46 | Случая приключен
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Като хванем пет корена сме най-големите!


23 Август 2020 01:07 | Люк Бесон
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Капката подлаган ли е на детектор на лъжата? Ако не е - защо


23 Август 2020 01:08 | Люк Бесон
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Капката подлаган ли е на детектор на лъжата? Ако не е - защо


23 Август 2020 01:47 | Благоевград
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Така е за пет корена канабис като намерят както казва горния коментар сме най голямите а сега какво правим кой чакаме смешници


23 Август 2020 09:29 | ...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тия охрани пагони късат ли? За един приятел питам


23 Август 2020 09:31 | Балък
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Време е да сформираме действаща народна полиция, че както е тръгнало един по един ще изчезнем безследно!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар