Интервю на българския гении по ин витро процедури - главния ембриолог на МЦ "Афродита", Георги Дойчев

22 февруари 2022 13:27   1 коментар   5495 прочита


4 критерия за избор на инвитро център 

  • Водещият специалист на Балканите  Георги Дойчев със съвети към двойките с репродуктивен проблем

  • Медицински център "Афродита" покрива най-високите световни изисквания, затова е с най-висока успеваемост

След последното официално преброяване на населението на България, анализатори алармират за предприемане драстични мерки, за справяне с демографската криза. При обстоятелствата в момента, след около 20 години се очаква броят на българите да бъде под 5 000 000 души. Държавата ни е готова да започне най-голямата битка за последните 30 години с цел покачване на процента на раждаемостта.

Ние журналистите, поемаме по пътя на каузата да помогнем с всички усилия за овладяването на този проблем, който може да ни заличи като нация. Един от начините е подпомагане на семействата с репродуктивен проблем чрез инвитро метод. За това пред нас ще застанат най-известните специалисти в областта и ще дадат съвети на нашите читатели.

По темата говори Георги Дойчев - главен ембриолог на Медицински център "Афродита". Той е смятан за един от водещите специалисти на Балканите, а процентът на успеваемост на неговата лаборатория достига нивото на най-реномираните инвитро клиники в света.

"Желанието за създаване на живот не може да бъде спонтанно решение. Информирайте се отговорно, задайте строги критерии, вземете правилното решение..." - препоръчва Дойчев.

Двойка с репродуктивен проблем, решила да създаде поколение е предпоставка за оплождане с IVF метод. От изключителна важност е да се избере правилния инвитро център въз основа на обективни критерии. Какви са те - попитахме д-р Дойчев.

Георги Дойчев е клиничен ембриолог от 2005 г., сертифициран е като специалист от Европейската асоциация по репродуктивна медицина и ембриология през 2010 г. През последните години той натрупва ценен опит в интернационални екипи от специалисти в Швеция, Германия и САЩ. От 2011 г. е ръководител на инвитро лаборатория в Медицински център "Афродита". В момента Георги Дойчев е един от най-добрите ембриолози на у нас и на Балканите.

МЦ "Афродита" е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката работи с най-престижните в света лаборатории от САЩ, Великобритания, Франция, Испания и Италия и се смята за еквивалент на качество. Медицинският център многократно е номиниран и награждаван както в България, така и в чужбина.

- Какви са обективните критерии за избор на инвитро център, д-р  Дойчев?

- Често официалните списания на големите научни дружества (Американското и Европейското дружество по репродуктивна медицина) публикуват статистически данни, идентифициращи критериите за избор на един IVF център, докато качествените характеристики на идеалното звено са били предмет на международни лекции и конференции. Според мен критериите за избор на инвитро център трябва да включват:

  • Научно съвършенство, ефективност на практика, висок процент успешна бременност.

  • Непрекъсната информация за съвременните разработки и прилагане на съвременни методи, според принципите на доказателствената медицина e напълно необходима.

  • Също така в клиниките трябва да се прилагат методи за намаляване на продължителността на стимулация, чрез прилагане на нови протоколи с кратка продължителност.

  • За да стане факт всичко гореспоменато, инвитро центърът трябва да разполага с необходимите обучени човешки ресурси, медицинско и немедицинско оборудване.

- С какъв персонал трябва да разполага един отличен IVF център днес?

- Научният персонал трябва да е с дълбоки познания и опит. Едновременно с това, ембриологичната лаборатория да е със съвременно технологично оборудване, строги стандарти за чистота на пространството, подробни протоколи. Качествени контрол и акредитация от официална държавна институция са абсолютно задължителни. За да се прилага персонализирано планиране на лечението и незабавна комуникация, наборът от кадри - от лекари до административен персонал, трябва да е на най-високо ниво. Много е важен приятелският и хуманен подход разбира се, който дава възможност за намаляване на стреса от цикъла на лечение.

- А какво се случва в случай не неуспех?

- В случай на неуспех е наложителен незабавен преглед на медицинската история и включване на двойката и нов цикъл на лечение, след обстоен анализ на терапията и налагащите се промени. В Медицински център "Афродита" стремежът да се приложат всички горепосочени критерии се отразява във високата успеваемост, затова и неуспехите при нас са все по-рядко явление. https://afroditamc.com/

Източник: standartnews.com


Още за: ин витро   Афродита   център   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
23 Февруари 2022 09:38 | поп Нафърфорий
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Като му гледам сестрите наоколо, ако не стане ин-витрото може да опита и с кожената "инжекция"...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар