Интересът към специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" в ЮЗУ нараства, ето защо...

20 август 2019 09:17   1 коментар   9678 прочита


Интересът към две от специалностите в катедра "Здравни грижи" към ЮЗУ Неофит Рилски в Благоевград ще нарасне. Причината е че медицински сестри и акушерки вече ще имат право да разкриват свои самостоятелни кабинети. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, публикувани на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Припомняме, именно за такава промяна настояваха самите специалистите по здравни грижи. Така вече медицинска сестра ще може да превърже рана или да сложи инжекция в свой кабинет, а акушерките да следят бременността на жените, без присъствие на лекар, което до този момент беше задължително.

От здравното ведомство предлагат регламентирането на нов вид лечебно заведение като организационно обособена структура, в която лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки осъществяват самостоятелно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Специалистите по здравни грижи ще могат да регистрират практиките си като ЕТ или еднолично търговско дружество.

"Целта е да се даде възможност по-голям избор за професионално развитие, както и за изкарване от сивия сектор на този вид услуги, чието търсене в последните години се увеличава“, аргументират се от МЗ. Идеята също така е по този начин да се привлекат повече млади хора към тези професии, при които има остър дефицит на кадри.

„От психологическа и икономическа гледна точка здравните грижи, осъществявани в домовете на пациентите (тези грижи се наричат още формални) са по-изгодни – пациентите остават в обичайната си среда, а здравословното им състояние се наблюдава от медицински специалист, който в случай на необходимост може да окаже спешна помощ и да осъществи координация с лекар от извънболничната или болничната медицинска помощ“, пише още в мотивите на МЗ. Според ведомството, със застаряването на населението и съпътстващата полиморбидност на възрастните хора, се увеличава потребността от здравни грижи, каквито сестрите биха могли да предоставят и самостоятелно.

Другите основни искания на медицинските сестри – за основна стартова заплата от 1120 лева, достойни условия на труд и възможност за създаване на собствени съсловни организации обаче все още остават неизпълнени от властта.

Mарти Иванов


Още за: интерес   ЮЗУ   акушерки   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
20 Август 2019 10:58 | Игнат
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Целта е с трици да се ловят маймуни ! Утре зъботехниците ще вадят и пломбурат зъби!
Баби по селата ще израждат. R така докато върнем навсякъде каруците
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар