Ќовините на югозападна Ѕългари€
—узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си  
   –егистрац舫абравена парола

»нтересът към специалностите "ћедицинска сестра" и "јкушерка" в ё«” нараства, ето защо...


20 август 2019 09:17  1 коментар   8631 прочита»нтересът към две от специалностите в катедра "«дравни грижи" към ё«” Ќеофит –илски в Ѕлагоевград ще нарасне. ѕричината е че медицински сестри и акушерки вече ще имат право да разкриват свои самосто€телни кабинети. “ова предвиждат промени в «акона за лечебните заведени€, публикувани на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. ѕрипомн€ме, именно за такава пром€на насто€ваха самите специалистите по здравни грижи. “ака вече медицинска сестра ще може да превърже рана или да сложи инжекци€ в свой кабинет, а акушерките да след€т бременността на жените, без присъствие на лекар, което до този момент беше задължително.

ќт здравното ведомство предлагат регламентирането на нов вид лечебно заведение като организационно обособена структура, в ко€то лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки осъществ€ват самосто€телно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоци€ на здравето, превенци€ и профилактика на болестите. —пециалистите по здравни грижи ще могат да регистрират практиките си като ≈“ или еднолично търговско дружество.

"÷елта е да се даде възможност по-гол€м избор за професионално развитие, както и за изкарване от сиви€ сектор на този вид услуги, чието търсене в последните години се увеличава“, аргументират се от ћ«. »де€та също така е по този начин да се привлекат повече млади хора към тези професии, при които има остър дефицит на кадри.

„ќт психологическа и икономическа гледна точка здравните грижи, осъществ€вани в домовете на пациентите (тези грижи се наричат още формални) са по-изгодни – пациентите остават в обичайната си среда, а здравословното им състо€ние се наблюдава от медицински специалист, който в случай на необходимост може да окаже спешна помощ и да осъществи координаци€ с лекар от извънболничната или болничната медицинска помощ“, пише още в мотивите на ћ«. —поред ведомството, със застар€ването на населението и съпътстващата полиморбидност на възрастните хора, се увеличава потребността от здравни грижи, каквито сестрите биха могли да предостав€т и самосто€телно.

ƒругите основни искани€ на медицинските сестри – за основна стартова заплата от 1120 лева, достойни услови€ на труд и възможност за създаване на собствени съсловни организации обаче все още остават неизпълнени от властта.

Mарти »ванов

ќще за: интерес  ё«”  акушерки ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

20 август 2019 10:58 | »гнат
ќценка:
1
 (
9
 гласа)

÷елта е с трици да се лов€т маймуни ! ”тре зъботехниците ще вад€т и пломбурат зъби!
Ѕаби по селата ще израждат. R така докато върнем навс€къде каруците
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.