Интензивни проверки и денонощни дежурства в районите с висока концентрация на нарушения в горите на ЮЗДП

14 април 2020 11:55   1 коментар   4410 прочита


5 каруци и 7.50 кубически метра строителна дървесина са задържани от служителите на „ДГС Самоков” при извършваните денонощни дежурства в горските територии.

Това е последният случай на незаконна сеч и транспортиране на дървесина без превозен билет и контролна горска марка, констатиран в 4.00 часа сутринта на 13 април, съобщи директорът на териториалното поделение на ЮЗДП инж. Александър Кроснев. В условията на извънредно положение посегателствата в горите в обхвата на „ДГС Самоков” се увеличават. Затова интензивните проверки и денонощните дежурства на служителите от стопанството продължават.

Близо 1/3 от съставените 52 акта от началото на годината са в първия месец от въвеждане на извънредните мерки заради коронавируса. Задържани са общо 8.88 куб. метра строителна дървесина, 28 куб. метра дърва за огрев, 8 моторни превозни средства, 14 каруци и 3 бензиномоторни триона. През изминалата седмица горските стражари от териториалните поделения на ЮЗДП са съставили общо 21 акта по Закона за горите. Девет от актовете са в района на Разлог, където нарушителите са заловени на място, докато секат незаконно.

В дърводобивен обект в района на „ДГС Струмяни” е констатирана сеч без издадено позволително на близо 63 куб. метра обла строителна дървесина. Нарушението е извършено от работници на фирма, извършващи промишлен дърводобив в съседен отдел. Съставени са 5 акта, а дървесината е задържана и ще бъде транспортирана в базата за съхранение на конфискувани вещи в „ДГС Кресна”. ЮЗДП напомня, че при съмнения за нарушения в горите всеки гражданин може да сигнализира на 112. Дежурни екипи от горски служители са в готовност своевременно да реагират и извършат проверки на място.

1 коментар
14 Април 2020 12:14 | Ехо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар