Инспекция по труда започва засилени проверки на фирмите в Пиринско! Ето за какво да внимават работодателите!

25 септември 2019 12:30   2 коментара   7865 прочита


Дирекция "Инспекция по труда" Благоевград започва засилени проверки по Закона за хора с увреждания. Това съобщи на пресконференция днес инж. Сл. Симидчийска - директор на ДИТ-Благоевград.

Ще се проверяват предприятия с персонал над 50 души, в които според закона, трябва да са предприети действия за назначаване на хора с трайни увреждания. Поне един такъв човек са длъжни да наемат фирмите с персонал от 50 до 99 души.

Квотата за работодатели с персонал от 100 и повече наети е 2% от средносписъчния състав за предходната година. При проверките инспекторите ще следят дали са наети хора с трайни увреждания, както и дали са осигурени подходящи условия за работата им.

Законът за хората с увреждания влезе в сила в началото на 2019 година, а до 2 юли работодателите можеха да търсят съдействие от бюрата по труда, за да се изпълнят задълженията по него. Тези, които са наели лице с увреждания, имат 3 месеца, за да приспособят работното място спрямо нуждите му. Съществува и "вратичка" в закона, от която работодателите се възползват.

За да не наемат човек с трайни увреждания, те ще трябва да заплащат компенсаторни вноски, които са в размер на 30% от минималната работна заплата.

По-пресметливите работодатели вече са изчислили, че това е по-евтиният за фирмата им вариант, който в същото време е абсолютно законен, спестявайки им средства от евентуална заплата и преустройство на работното място за нуждите на служител с увреждане.

Дирекция "Инспекция по труда" Благоевград не спира и с плановите си проверки по спазването на трудовото законодателство. През изминалия месец август са извършени общо 154 планови и 18 проверки по сигнал. Констатирани са множество нарушения, за което инспекторите са съставили актове и предписания.

Нарушенията са свързани най-вече с наплатени заплати, неизплащане на извънреден труд, липса на друдови договори, небезопасни условия на труд и др. За август в хазната са постъпили общо 37 900лв от влезли в сила наказателни постановления, издадени от благоевградските трудови инспектори.

П. Пенева


Още за: проверки   фирми   Пиринско   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
25 Септември 2019 21:13 | =
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

казепов


29 Септември 2019 20:16 | пълна лудост
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тия от инспекцията по труда да проверят колко много шивачки от бюрото по труда получават обещетения за безработица в момент, когато шивашки фирми немогат да си намерят шивачки!!! А това извиване на ръцете на бизнеса с инвалидите, дето трябва и на тях бизнеса да дава заплати и осигуровки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и даже проверки и глоби предстоят е направо подигравка ! Държавата ептен абдикира от социалните си функции и ги прехвърля изцяло на бизнеса! Като назначим инвалиди, все едно ги осиновяваме... и нищо да не могат да правят, трябва да ги търпим и да им плащаме... от психото в Хърсово дали ще ни задължат да приемаме "работници" заедно с медицински персонал да ги укротява?!?!?!?!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар