Иновативен фото-регистър повишава контрола върху дърводобива в ЮЗДП

18 януари 2021 13:43   7 коментара   4795 прочита


От началото на тази седмица започва тестването на нов софтуер за отчетност при транспортирането на дървесина в горите, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие.

Целта на фото-регистъра е превенция и предотвратяване на некоректната оценка и неправилно отразяване на количествата транспортирана дървесина. Основните функции на системата са фото-регистрация на превозните средства при издаване на превозен билет за транспорт на дървесина, бързи справки във фото-регистъра, както и автоматизирани проверки по снимки на камиони, направени с телефон.

Фото-регистрацията позволява поддържането на голяма база данни със снимков материал за всеки един камион с дървесина, който тръгва от гората с редовен превозен билет, както и съпоставяне на снимките и данните за отделните курсове на автомобила.

Освен текущото автоматично разчитане на регистрационните номера на превозните средства, на следващ етап ще бъде създадена и функционалност за автоматично определяне на обема на транспортираната дървесина.

Софтуерът е разработен от частната фирма ICDSoft като дарение в полза на ЮЗДП и е част от съвместната инициатива на двете организации за подобряване на контрола и гарантиране на пълна отчетност за дървесината, добивана и транспортирана от държавните гори. Ползването на системата се осъществява чрез служебния уеб-сайт http://fotoregister.uzdp.bg, като първи тестове ще направят горските служители в 6 от ключовите териториални поделения на ЮЗДП: „ДГС Белово” (област Пазарджик), „ДГС Самоков” (област Софийска), „ДЛС Витошко-Студена” (област Перник), „ДГС Симитли” (област Благоевград), „ДГС Тетевен” (област Ловеч) и „ДЛС Кричим” (област Пловдив). След успешно приключване на тестовете системата ще бъде въведена във всички 38 поделения на ЮЗДП и ще даде възможност на заинтересованите лица да правят справки и да подават сигнали.

„Фото-регистърът за транспортa на дървесина е поредната иновативна стъпка, която предприемаме за повишаване на прозрачността и гражданския контрол за намаляване на незаконните практики в горите”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. През последните години с тази цел бяха разработени и системите за електронни търгове за продажба на дървесина (https://sale.uslugi.io/uzdp), както и публичната уеб-карта на горите и защитените територии в обхвата на ЮЗДП (http://gori.uzdp.bg).


Още за: дърва   ЮЗДП   регистър   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
18 Януари 2021 15:09 | боби
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

мижи кьорчо да те лажим, изнесохте гората в гърция и италия, да еба мамицата ви крадлива


18 Януари 2021 16:30 | Струг
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Абсолютно си прав, сеч ама яко груба сеч на къде що може с години.... никои ни началници ни министри ни горски нииикой не го ебе за гората и за това че ни пари от природни бедствия и ни създава въздуха дето дишаме... и са фото регистър 2021... когато вече си и Е-П-М за пари я съсипаха тая хубава територия съъъсипаха я алчните душици...


18 Януари 2021 16:35 | Томчо
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Гарантирано от герб и дпс.


18 Януари 2021 21:10 | р.радев
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

май никой от горните не е ходил скоро в гората - само плюете по сечта, а като падна дървото на паркинга на хотела в Боровец оревахте къде е Горското че не го е отрезал
май всички се отоплявате с ракия и слънце, а? смешници


18 Януари 2021 23:12 | Чудя се
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Паркинга на хотела в Боровец.....???!!!???


19 Януари 2021 08:55 | 66666
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А защо Дамянов позволява на дърводобиващите фирми от Добринище да похабяват дървесина и да създават опасности ?
Нека погледне ската на 100 м. от разклона за с. Елешница колко борове паднаха в реката при прокарване на пътя за добив на материал.
Сега падналата дървесена затлачи реката и водата отнесе отбивката на пътя за с. Места заедно с построената чешма


19 Януари 2021 09:29 | БОБИ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

А ЗАЩО Г-Н ДАМЯНОВ НЕ СЕ РАЗХОДИ И В ОГРАЖДЕН ПЛАНИНА ДА ВИДИ КАКВО СЕ ПРАВИ ТАМ..... СЕЧ ДО ПОРАЗИЯ ОТ ХОРА КОИТО ДОРИ НЯМАТ ФИРМИ НО ПРОДАВАТ ЯКО.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар