Имаме 2-ма синове, 3 дъщери, 8 внуци, 4 правнуци

18 октомври 2010 00:18   3 коментара   35298 прочита
Никола Костадинов и съпругата му баба Велика /вляво на снимката/ заедно със своите приятели отец Борис Михов и съпругата му Славка, Иван Козеринов и Борис Геров
Никола Костадинов и съпругата му баба Велика /вляво на снимката/ заедно със своите приятели отец Борис Михов и съпругата му Славка, Иван Козеринов и Борис Геров


Никола Костадинов и съпругата му баба Велика /вляво на снимката/ заедно със своите приятели отец Борис Михов и съпругата му Славка, Иван Козеринов и Борис Геров

През ръцете ни са минали 100 т тютюн, 22 000 куб. дърва, 513 т брашно...

80-годишните Никола и Велика Костадинови от петричкото село Боровичене превърнаха десет декара пустееща земя /чукар/ в планина Огражден в райска градина. Възрастните хора вчера бяха посетени от дългогодишни приятели, сред които отец Борис Михов заедно със съпругата му Славка, Иван Козеринов и Борис Геров от Беласица.

Бай Никола се радва като малко дете на шестдекаровата ябълкова градина с дърветата, претъпкани от плод, което, по думите му, се дължи на добрите грижи и любов. От години той се е занимавал основно със земеделие, известно време е работил и в Горско стопанство - Първомай на рампата, като прехвърлял дърва. По неговите думи, през ръцете му са минали 22 000 кубика. Работил няколко години и като майстор-хлебар в местната фурна, измесил е 513 тона брашно. Занимавал се и с отглеждане на тютюн, като е предал заедно със съпругата си общо 100 тона суха маса.

Лоша земя няма, има лоши управници и лоши работници, каза бай Никола Костадинов, посочвайки запустелите чукари наоколо в Огражден. Районът се обезлюдява, живеем в село Боровичене, но от няколко години с баба Велика имаме вила под селото, където са 10-те декара, които сме засадили с ябълки, лозя, чушки, домати, праз и други, обяснява той.

За тютюна му помагат децата, има и рибарник. Вода докарал с маркуч от няколко километра до пустеещия чукар, за да заприлича на райска градина.

Двамата с баба Велика имат пет деца: двама синове - Андон и Евтим, и три дъщери - Роза, Гуца и Данчето. Имат 8 внуци и 4 правнуци.

На 2-годишна възраст останах сирак, 15 години ходих да работя на хората като измекяр, научих се от малък на труд и през целия си живот се изхранвам по честен път с двете си ръце, казва бай Никола и се гордее, че на тези години все още не слага очила, чете вестници, слуша радио, но не гледа телевизия, защото във вилата си не е сложил, пък и няма време. В същото време припомня, че е първият в този район на Огражден, който се е сдобил с телевизор през 1968 година, марка “Плиска”. Негов приятел е искал да му го купи тогава за 5 лева, но отказал.

Бай Никола получава 300 лева пенсия, това, което изкарва от земеделие и от животните, разпределя поравно на децата си. Отскоро негов приятел му е докарал овце, има кози и свине. За всички животни и земеделието се грижат основно двамата с жена му. Никола Костадинов е силно вярващ, три години е работил като клисар в местната черква и твърди, че Господ му дава сила да работи.

Не съм направил на никого нищо лошо, не съм казал на никого нищо криво и затова сега Всевишният ми се отблагодарява по такъв начин, заключи Никола Костадинов.

Той основно се храни с мляко, извара и зеленчуци от собствената градина, консумира малко месо, въпреки че отглежда животни. Неговият съвет към управниците е да направят така, че и малкото останали млади и кадърни хора в България да не бъдат принуждавани да заминават за чужбина.

3 коментара
18 Октомври 2010 20:28 | Мария
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Поклон пред такива хора!


18 Октомври 2010 23:35 | Бен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ако всички беха като тях ! Как сами си искарат преханата , без да чакат някои да и даде , ако мислим като тях , и ние може да ги достигнем , радвамсе че има такива хора.


19 Октомври 2010 06:27 | огражденец
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

тва са пълни глупости благодарение на сино му дамян е всичко това !!! тоо весник няма никва чест зашо ни занимава има много по заслужили от тех
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар