Ќовините на югозападна Ѕългари€
© —н.: iStock.comяжте повече банани и авокадо, ето защо  
   –егистрац舫абравена парола

» ѕетрич погна прасетата - ќбщината с превантивни мерки срещу чумата по свинете


20 август 2019 15:03  12 коментара   23111 прочита«апочва актуализирането на списъците за бро€ на свинете в личните стопанства на жители на община ѕетрич. ѕрепоръката е на ќбщинската епизоотична комиси€ в ѕетрич и е част от превантивните мерки за недопускане заболеваемост на животните от јфриканска чума. ¬ тази връзка собствениците на свине в община ѕетрич тр€бва да предостав€т задължително информаци€ за отглежданите животни.

—топаните от селата следва да подадат данните на кметовете по места, а тези, които отглеждат свине в град ѕетрич да предостав€т информаци€ на м€сто в сградата на ќбщината и на тел. 0745/ 69 107. ѕревантивна м€рка за недопускане на огнище и разпространение на забол€ването јфриканска чума по свинете е доброволното клане на животните, което позвол€ва консумаци€ на месото.

ѕри регистриране на огнище се налага м€рка за принудително умъртв€ване и загробване на животните. ћинистерство на земеделието и горите ще подпомогне финансово всички стопани, които изпълн€т предписани€та. ѕодобни превантивни действи€ б€ха предприети и изпълнени вече в други райони на страната.

–оси ѕопова

ќще за: списъци  свине  жители  стопанства ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


12 коментара

20 август 2019 18:27 | —тефанов
ќценка:
6
 (
10
 гласа)

ѕочнат ли да актуализират/т. е. бро€т прасетата по адреси/ очаквайте до месец да ви ги изкол€т. » после? ¬носно свинско колкото щтете. ƒа, но хитринката е кой го внас€ и на каква цена го продава.


20 август 2019 19:59 | арен гербаджи€
ќценка:
5
 (
11
 гласа)

јфриканската чума е само в главите на гербаджииските чуми


20 август 2019 20:36 | старогражданин
ќценка:
1
 (
7
 гласа)

¬ече са заклани или унищожени хил€ди прасета. ¬ие сте от последните професори, които не си дават сметка, в слƒано откри€т ваксина, защото простоти€ на Ѕалканите има в излишък. едващите години, ако не направ€т ваксина срещу чумата, отглеждането на прасета при домашни услови ще бъде рискована инвестици€.  ъде от формално изпълнение на държавен ангажимент по места, къде от юнаци като вас, къде от трансгранично сътрудничество, в кавички, това ни чака. ƒано откри€т ваксина, защото простоти€ на Ѕалканите има в излишък.


20 август 2019 20:38 | старогражданин
ќценка:
-3
 (
3
 гласа)

хакнаха ме.


20 август 2019 21:34 | None
ќценка:
11
 (
13
 гласа)

√≈–Ѕ скоро ще затрие държавата, едни с облага да внас€т свинско и продават други ще се заемат с дезинфекци€ след клането всички са така увързани помежду си.... —амо бедни€ народ търпи и тъне в още по гол€ма мизери€ от т€х.. ѕитам се още колко ще им позволим да ни мачкат и има ли още на къде??


20 август 2019 23:39 | √ерб
ќценка:
-1
 (
5
 гласа)

ѕак гласувайте за √≈–Ѕ два хеликоптера пратиха трева са н€мате, сега и прасетата ще изкол€т —јћќ Ѕќ… ќ


21 август 2019 07:07 | старогражданин
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

ƒано направ€т по-бързо ваксината срещу чумата по свинете. Ќе виждам в областта желание за радикални действи€ и от населението. јлбански реотани. ѕри всички положени€ отглеждането на прасета при домашни услови€ става рискована инвестици€ поне докато измисл€т ваксината.  олко се изчистихме от антракса и бруцелозата, толкова и от чумата.
ѕредполагам, че първо ще скри€т майките. ѕо много причини. » ветеринари ще участват в операци€та. Ќ€ма да се остав€т от пропуснати ползи в бъдеще време. — отшум€ването на епидеми€та ще намалее и плътността на вирусното присъствие в природата-демек по-малко заболели. Ћюбители има и за адреналин... та чак до руска рулетка. ўе поживеем, ще видим. ƒано измисл€т ваксината.


21 август 2019 09:03 | —тефанов
ќценка:
7
 (
7
 гласа)

Ќарод без късмет сме и туй. ѕърво луда крава, после птичи грип, после овцете и козите. —ега свинете. —амо за поилитиците не се пръкна н€ко€ болест...


21 август 2019 09:30 | грух
ќценка:
6
 (
6
 гласа)

сед€ си аз тихо и кротко в домашната кочинка, само €м и н€мам контакт с абсолютно никой, освен стопанина ми, е кой ще ми каже сега, как ще се зараз€ с та€ измислена чума


21 август 2019 09:42 | 333
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

ѕърво тр€бва да се изкол€т другите прасета, т. е. Ѕ. Ѕ., ƒ. ѕ. и —. ÷.
’а, познайте кои са тези прасета.


21 август 2019 09:48 | —то€н
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

¬чера на село беше сложена бележка че до 25 "недел€ тр€бва да си заколим прасетата за —крът


23 август 2019 14:07 | Ѕ ѕ Ќј– ќћјЌ
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

—амо —Ћј¬» “–»‘ќЌќ¬ √ќЋ√Ћј¬»я Ќј– ќћјЌ Ќј Ѕ—ѕ ў≈ ќѕ–ј» ¬»–”—ј ’ј’ј
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.