Хванаха двама преписвачи на днешната матура в Благоевград

19 май 2023 17:11   2 коментара   12159 прочита


Двама зрелостници са заловени да преписват в благоевградски училища на матурата по БЕЛ, съобщиха от МОН.

В Министерството на образованието и науката са постъпили девет сигнала за нарушения на матурата по български език и литература.

Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна. „Пътят на посвещаването в любовта“ беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху „Посвещение“ на поетесата Петя Дубарова на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Втората възможност беше есе на тема „Живот в мрежата“.

Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници. В първата част на матурата по български език и литература се набляга върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване.

В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст („Молитва“ на Атанас Далчев и „Молитва“ на Борис Христов“). 47 650 младежи бяха допуснати до държавния зрелостен изпит. Явиха се 45 889 от тях, което е 96,3 % от общия брой допуснати.

Матурата се проведе в 750 училища, като навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Изпитният вариант бе генериран в 5:45 часа в МОН сред близо 6 милиона комбинации. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.


Още за: Благоевград   матура   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
21 Май 2023 11:41 | Ьожик
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Единия фъркача другия кесев


24 Май 2023 10:04 | До Ьожик
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Они на конкурси преписват, па на матура
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар