Художник обяви градна стачка пред ХГ “Владимир Димитров – Майстора, бил в немилост и дискриминиран

14 март 2013 15:11   2 коментара   32015 прочита


Кюстендилският художник Владо Веселинов започна гладна стачка днес. Веселинов работи като фондохранител в кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" от 2010 година. Той обяви гладната си стачка пред художествената галерия, в обедната си почивка, за да не пречи на задълженията си, които ще продължи да изпълнява.

Поставен съм в немилост и под постоянен психически тормоз, което ме кара да се чувствам непълноценен.

Причина за стачката е и това, че само неговата заплата не била увеличена с 10% от началото на годината, а едва с 4.7%. Веселинов заяви, че не знае как точно е процедурата при гладната стачка, но ще информира своя личен лекар.

Поставен съм в положение на дискриминация, въпреки желанието ми да се работи професионално, каза Веселинов.

Директорът на художествената галерия в Кюстендил Михаил Калдъръмов посочи, че стачкуващият служител на галерията е представил наскоро фалшива фактура за командировка и е имал наказание предупреждение за уволнение, което се е отразило на размера на възнаграждението му.

Михаил Калдъръмов доуточни, че вече Владислав Веселинов е застрашен и от уволнение. Неговото поведение всява напрежение в нашата работа, допълни Калдъръмов.Колективът на художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил изпрати до медиите декларация, с която изразява безрезервна подкрепа на директора на галерията Михаил Калдаръмов.

В нея се посочва, че освен таланта на известен и уважаван творец, той има и таланта на ръководител, който е успял да обедини колектива на галерията и да създаде необходимата творческа атмосфера за работа.

В декларацията се посочва, че през 2012 година, когато са отбелязани 130 години от рождението на Майстора, под ръководството на директора и с общите усилия на служителите са открити близо 30 художествени изложби, проведена е тридневна научна конференция и живописен пленер, а след повече от 25-годишно прекъсване е възстановена и националната награда за живопис на името на Майстора.

Служителите на галерията остро осъждат действията на техния колега Владо Веселинов, като го обвиняват в пасивно отношение към цялостната дейност в галерията, критикарство, предизвикване на конфликти, подценяване на работата на останалите му колеги, както и опит за уронване на авторитета на директора на галерията и престижа на културната институция.

Самата декларация е подписана от десет от служителите на галерията в Кюстендил.

Д. Цветков

2 коментара
14 Март 2013 19:00 | минчо.
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ей некадърници от струма научете се да пишете. ууууу нещастници долни.


15 Март 2013 14:24 | ГРАЖДАНИН
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

гРадна?????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар