Хотелиерите в Банско и Пампорово очакват силен зимен сезон

27 ноември 2022 14:59   4 коментара   3388 прочита


Хотелиерите в ски курортите у нас вече се подготвят за предстоящия зимен туристически сезон . В един от спа комплексите в Банско картината за предстоящите празници е вече ясна – очаква се пълна заетост. 

Анализът показва, че за Коледа и за Нова година базата ще бъде изцяло запълнена. За ски сезона, на базата на анализа, очакваме много силен и добър сезон“, коментира Димитър Колев, управител на спа комплекс.,казва Колев пред бтв 

 В един от хотелите в Пампорово заетостта за Коледа е 25%, а за Нова година – свободни места вече няма. 
„Имаме увеличение на резервациите. Все пак сезона преди 2 години се отрази на всички хотелиери. Надяваме се и в останалата част извън празниците да имаме наистина добра изпълняемост“, посочи управителят Екатерина Дафовска. 

Най-предпочитани за празниците са краткосрочните ваканции. А повишението на цените на услугите в сектора е между 10 и 25%. 

Най-предпочитан е пакет с 3 до 5 нощувки със закуска и вечеря. За 4-членно семейство на вечер е 230 лева за апартамент. Тази година решихме да направим само 10% повишение, въпреки че наистина цените и разходите на всички нива се покачват страшно много, но не можем да си позволим толкова рязко да вдигнем цените. Така че ще компенсираме с по-големи загуби“, добави Дафовска. 

 
Засилва се интересът и от български, и от чуждестранни туристи. 
„Имаме много голям интерес от Великобритания, където миналата година нямаше чартърен полет. Израел е една дестинация, която генерира изключително много туристи. По същия начин Турция. Като цяло очаквам около 1 милион и 200 хиляди в зимния период да бъдат чужденците, които ще бъдат в страната“, обясни Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма. 

Ски лифта в Банско също е готов да посрещне първите туристи. До 10 декември се продават карти на цени от миналата година. След това се очаква повишение. За миналия сезон то е било 11%. 
В момента карта за целия сезон струва 1500 лева, а след 10 декември се очаква увеличение на дневната карта. След пандемията експерти очакват туристическия бранш да се възстанови напълно през 2024 година. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
28 Ноември 2022 08:17 | само питам...
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ами укрите-“бежанци“ къде ще ги дявате, ако ви се напълнят хотелите?


28 Ноември 2022 09:23 | възмутен
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ей ненаситни зверове! Все ви е малко държавата ви даде много пари и това не ви е достатъчно!


28 Ноември 2022 15:18 | Михаела
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Как няма да е силен сезона в Банско, там всяка година се изливат купища звезди от ските, то да ти е кеф да ги видиш тия хора


28 Ноември 2022 15:36 | Диди
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тая година няма ковид, ще е пълно. Ние с мъжа ми вече резервирахме за Банско за след Нова година една седмица, нямам търпение.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар