Ќовините на югозападна Ѕългари€
ƒомашен мехлем разрушава шиповете  
   –егистрац舫абравена парола

’ора от ц€ла Ѕългари€ дар€ват средства за облагород€ване на туристически обекти край ѕетрич! » какво е най-новото откритие на археолозите в антични€ град ’еракле€ —интика?


19 юли 2019 12:49  2 коментара   5688 прочита’ора от ц€ла Ѕългари€ дар€ват лични средства за облагород€ване на туристическите обекти в района на ѕетрич. „аст от парите са за изработка и постав€не на информационни табели около уникалните разкопки на антични€ град ’еракле€ —интика.

ƒейността по разкопките в района наскоро бе подновена, постав€т се допълнителни надписи на български и английски език за основните архитектурни комплекси на територи€та на обекта. ѕоставени са и нови указателни табели, показващи път€ към —амуилова крепост, за което от »сторически€ музей в ѕетрич изказаха огромни благодарности на семейството от —офи€, което дари пари и изразиха надежда, че по този начин туристите ще бъдат улеснени.

ќт музе€ уточниха, че освен това дарени€, има такива и от Ѕургас и други райони на страната. ѕосетителите на антични€ град вече ще имат възможност да починат и отдъхнат на с€нка под навеса, който се изгражда в непосредствена близост. ’ората определ€т м€стото като изключително интересно и пълно с много силна енерги€.

ѕоследното откритие на екипът на доц. д-р Ћюдмил ¬агалински е 23-метров зид от масивни д€лани камъни (квадри), който опира до черни€ път край обекта и почти сигурно продължава под него. —тената е запазена на височина поне 2 м и е от сграда, строена преди новата ера.

—поред ръководител€ на разкопките доц. д-р ¬агалински местоположението, типът градеж и правоъгълните дупки по не€ подсказват, че е възможно това да са останките от театъра на ’еракле€ —интика през епохата на елинизма. јрхеолозите продължават работа по мащабни€ обект.

ѕ. ѕенева

ќще за: средства  обекти  район  ѕетрич ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


2 коментара

19 юли 2019 13:36 | ...
ќценка:
9
 (
11
 гласа)

’ав€лт се, че хората им дават пари да си свършат работата? “олкова ли н€мат пари за едни табелки? ќт стотиците хил€ди посетители все нещо можеха да отдел€т.


20 юли 2019 01:45 | Ѕат Ѕойко
ќценка:
4
 (
4
 гласа)

 ак не разбрахте че хората които поставиха табелите, се пограват с вас и вашата некадърност .
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.