Хора от цяла България даряват средства за облагородяване на туристически обекти край Петрич! И какво е най-новото откритие на археолозите в античния град Хераклея Синтика?

19 юли 2019 12:49   2 коментара   6717 прочита


Хора от цяла България даряват лични средства за облагородяване на туристическите обекти в района на Петрич. Част от парите са за изработка и поставяне на информационни табели около уникалните разкопки на античния град Хераклея Синтика.

Дейността по разкопките в района наскоро бе подновена, поставят се допълнителни надписи на български и английски език за основните архитектурни комплекси на територията на обекта. Поставени са и нови указателни табели, показващи пътя към Самуилова крепост, за което от Историческия музей в Петрич изказаха огромни благодарности на семейството от София, което дари пари и изразиха надежда, че по този начин туристите ще бъдат улеснени.

От музея уточниха, че освен това дарения, има такива и от Бургас и други райони на страната. Посетителите на античния град вече ще имат възможност да починат и отдъхнат на сянка под навеса, който се изгражда в непосредствена близост. Хората определят мястото като изключително интересно и пълно с много силна енергия.

Последното откритие на екипът на доц. д-р Людмил Вагалински е 23-метров зид от масивни дялани камъни (квадри), който опира до черния път край обекта и почти сигурно продължава под него. Стената е запазена на височина поне 2 м и е от сграда, строена преди новата ера.

Според ръководителя на разкопките доц. д-р Вагалински местоположението, типът градеж и правоъгълните дупки по нея подсказват, че е възможно това да са останките от театъра на Хераклея Синтика през епохата на елинизма. Археолозите продължават работа по мащабния обект.

П. Пенева


Още за: средства   обекти   район   Петрич   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
19 Юли 2019 13:36 | ...
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Хавялт се, че хората им дават пари да си свършат работата? Толкова ли нямат пари за едни табелки? От стотиците хиляди посетители все нещо можеха да отделят.


20 Юли 2019 01:45 | Бат Бойко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Как не разбрахте че хората които поставиха табелите, се пограват с вас и вашата некадърност .
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар