Хиляди край черквата "Св. Илия"! Възстановка на Негованска сватба в Петрич - уникално събитие, оставило без дъх присъстващите

21 юли 2019 11:18   38 коментара   25939 прочита


Хиляди се събраха край черквата "Свети Илия" в Петрич за международната Русалийска среща-събор вчера, където бяха показани традиционни танци и обреди.

Традиционно в местността пристигат много хора от региона, страната и чужбина на празника Илинден. Срещата бе истински спектакъл, а преживяната емоция - неповторима. Фолклорното дефиле на групите от Северна Македония и Гърция бе впечатляващо.

От Петрич присъстваха 8 групи. По-късно, години назад във времето ни върна възстановката на Негованска сватба, която се проведе на поляната под храма. Десетки малки и големи петричани направиха истинско шоу, чиято подготовка е отнела доста време, разказват участниците. Сватбата бе представена изключително прецизно от ученици от СУ "Никола Й. Вапцаров" в Петрич, които бяха подготвили сценарии по филм от 1980 година.

Всички участници бяха пременени в народни носии, типични за село Негован. Бяха представени и най-различни вещи от бита, а всяко едно сюжетно действие бе обяснено най-подробно. Интересен факт от онова време е, че сватбата започва в четвъртък и завършва в понеделник, а кумът бръсне младоженеца преди нейното начало.

Организатори и участници бяха "изпипали" всичко до най-малкия детайл и пресъздаването на някогашната сватба стана истински хит сред гостите от цялата страна, които посетиха събитието. Много музика и веселие белязаха вчерашния ден, които присъстващи споделят, че никога няма да забравят.

П. Пенева

38 коментара
21 Юли 2019 12:59 | Малев
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

А кмето каде е ?? Сигулно в Сандански в СПА центровете пак без пари да си почива .


21 Юли 2019 13:52 | Петрич
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Нашият град е уникален ! Имаме безброй разнородни фестивали през годината, които се организират от хората в Петрич, от самите квартали и сдружения ! А на храмовите празници, какъвто беше вчерашния Илинден хиляди се стичат в черквите ! Да живее вековен Петрич !


21 Юли 2019 13:55 | Петрич
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Почит към Вярата и старите традиции - това е Петрич, древен и млад !Преди, сега, завинаги


21 Юли 2019 14:24 | Симо
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Лъчко много комплакси избиваш бате. Едно врене помна, ти си млад, имаше един му викаха Гаврил. То шо намереше значки, медали и т. н. се кичеше по дрехите, на шапката, та на него ми си замесал. Земи глей си даскалото не се прай на клоун.


21 Юли 2019 14:35 | Яяя
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

ебре кефали само чалъми салтанати с физиономия на стар коцкар и войвода намерете поне човек с по мъжкарско излъчване тоз на дядо стефчо ми прилича\ лека му пръс


21 Юли 2019 15:03 | ,,bh
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Комплекси, комплекси, много комплекси от завист към Петрич и Петричани . Безплатен съвет - намалете злобата и хейта ! Ще живеете по - добре ! Безценно е да си ЧОВЕК !


21 Юли 2019 15:55 | Санданчанин
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Радващо е да се подържат старите традиции . Браво наПетричани хубави хора . А злобата и завистта нямат почивен ден просто е време народа да проумее че няма нужда да се заяждаме ние всички сме равни пред Бога. Въстановката на Негованската сватба е уникална . За пояснени Негован остава в пределите на Гърция от там много семейства се изселват в Петричко от там са и моите деди.


21 Юли 2019 16:21 | Ферия
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Всичко беше направено с академична точност, браво на организаторите.


21 Юли 2019 17:19 | Младоженец
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Невестата да не е бил кмето
Ако не скоро ке биде в бабиндол


21 Юли 2019 17:36 | Българин
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Невестата беше прекрасно българско, петричко момиче! Не бъркайте хумора с пошлостта! Можете да се порадвате на нещо красиво и добре направено, има време за критика и забележки към кмета!


21 Юли 2019 17:50 | Ася
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Филмът от преди близо 30 години е резултат от многогодишния труд и събирателска дейност на моята майка Теменужка Николова. Поради тежко здравословно състояние тя не можа да види тази възстановка. Вярвам, че всичко е било на ниво, така както беше и при снимането на филма, и при представянето на сватбата на събора "Пирин пее", където получи най-високи оценки и заслужено признание от жури и публика. Традициите трябва да се знаят и да се помнят, да се предават на следващите поколения, защото докато ги има тях, ще ни има и нас като народ.
Моля коментиращите да не бъркат политическите си пристрастия с красотата и неповторимостта на сътвореното от предците ни. Нека уважаваме родния фолклор.


21 Юли 2019 19:57 | Петричанин от Шарон
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Миризливи сельовци, на хора като Лъчо може само да им завиждате! Лъчо е артист, педагог и културен човек! Всички които сме учили във Вапцаров отпреди 20 години го уважаваме и за него лоша дума не се е казвала! Адмирации към него и към момчетата от Шарон, които се занимават усилено с опазването на нашите русалийски традиции в тези безверни времена, в тази ромализиращата се държава!


21 Юли 2019 21:15 | Сиси-боата
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Лъчезар е учител, сарач, русалия, войвода художник, познат на всички като лъчо с носията по повод или без повод.. в същност нищо от горе изброените, по-скоро един жаден за изява и светлини клоун без реална преценка за себе си. По лично мнение във очите на 99, 9% от хората от града е банален пример за измислен патриотизъм по всеки един параграф, и като облекло и като държание и като изява и като личност. Със две думи никакъв ФАКТОР в културния живот на Петрич. Заради подобни примери като тоя и още един родствен алкохолик представящ се за ценност на Петрич от името на Всички петричани без разрешение, русалия се смята за нарицателно име. Свързва се със смехотворна форма на носия по образец на фалит, със смешни атрибути смешни измислени историй и смешни представяния. Във града има хора асове във тая част посветили по-голямата част от съзнателния си живот на точно тази част, който не видях там.. Така, че този панайр бе един от многото, който си забравил още преди да си стигнал до вкъщи, изл


21 Юли 2019 21:34 | Важно
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Леле, леле за плюене шестица имате. Адмирации за всички русалии.


21 Юли 2019 22:06 | Чуй ме
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Лъчо топ си


21 Юли 2019 22:35 | Жганев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Така ще е като ме изгонихте мене Бога на хората! Аз съм номер едно, и ако аз няма да водя хорото ке се насърдя и нема да ви играм.


21 Юли 2019 23:07 | Ехааа
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Лъчко смешното ! Кога му е рождения ден да му купя шапка с камбанки и червен нос ?!?!? По цела България ни се смеят заради тоя смотаняк ! И оня алкохолик на фалит сина му брейкаджията (русалията) тези двамата са намерили и други олигофрени да им подръжават Ванта дългио (манафо) и оня стар човек до Читалището живее с очилата, и той не ми се вижда много салам !!! Окрадоха пак парите от данъкоплатеца !!! Като предния път на Самуилова Крепост !Тоя Бомбата ли е какъв е хал хабер си няма от фолклора и тръгнал на петричани да обеснява Фес-чепкен и т. н. До вчера с една престилка по цел ден изгни му върху него днеска Русалия ! Франгалий са петричани ! Полиран мозък


21 Юли 2019 23:22 | ,,bh
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Лъчо и Митко обичат истински Петрич и го правят от сърце и за града !Браво, момчета ! Превърнете го в дългогодишна традиция ! Респект ! Да живее Петрич !


21 Юли 2019 23:26 | ,,bh
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Нека критикуващите да организират нещо по- добро и да покажат с дела как се правин! Най - лесно е пред клавиатурата ! Може да има пропуски, но организаторите заслужават подкрепа ! Може да се критикува, но градивно ! Пълна подкрепа, момчета


21 Юли 2019 23:30 | Виздол
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Който е говорил поне веднъж с Бомбата разбира колко е начетено момчето . А че много обича Петрич и старите ни традиции, никой не може да отрече . Мите, пълна подкрепа от кв. Виздол


21 Юли 2019 23:36 | Ехааа
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тия тарикати използваха Църковния празник Илинден ! За да има хора на поляната да им гледат циркаджилъците ! Иначе щеше да иде сульо ! Тия апаши от самуилова крепост окрадоха сега там не са ги пуснали и използваха празнико да крадът !! Апашиииии!!!


21 Юли 2019 23:58 | Реалист
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Момчета, съединението прави силата, кавгите не водят до нищо добро


22 Юли 2019 10:35 | Ибрее
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всичките негативни коментари ги пише Жганата дърводелеца!


22 Юли 2019 11:25 | Мъжки
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Земи напрай си ся една зелена носия и си намери цилиндър ки си баш Леприкон със таа лула големио патриот сергията на мицо вангело (за човечето от гъливер в страната на говорам). Време е и муфтаджията къде кълве на 5€ и после бега бате по кулата със полуръста да се вздриви. анонимник. Фукни 5 домашни и лягай немой си пиши сам коментари лишей грозен арно те забравиха хората от дек се яви пак наглец! Ки ме представлява тоо речен камин шо на 50 години е научил 3 ора големио разбирач итупана черго. Тия със закон требува да им се забрани да слагат носий посмешища!!!!


22 Юли 2019 11:40 | Гласът на Петрич
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Аманн брее.. Кой кривоглед ги брой присъстващите? На снимките има 18 човека... Къде са хилядите.?? Айде стига дублирате 1-ви януари един и същ празик по 20 пъти ли ще се прави? Тоя митко защо не си направи група и да излиза на сурва вместо да гледа от прозорчето на караваната всяка година.?


22 Юли 2019 11:47 | Jane
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Към авторите на статията,
Моите уважения, но информацията ви е погрешна!
Сценарият не е подготвен от учениците на СОУ Вапцаров, а от учителката Елена Стоянова!
Поздравления за труда, упоритостта и скромността и !
Заслужава да бъде спомената като автор!


22 Юли 2019 12:49 | В
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Само не мога да разбера, защо са всички тези злобни коментари? Хора злобата ще ви изябе бе! Някой хора искат да направят нещо хубаво и добро за града, а вие само злоба хвърляте и недостатъци откривате. Защо тогава вие не се заехте с организацията да ви видим как вие ще го организирате? Адмирации към Лъчо и към децата, и към госпожа Елена Стоянова за организацията и старанието да направят тази възтановка на неговонска сватба.


22 Юли 2019 12:58 | Питкин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Верно тоо лъчо като сергия е шо намери си турува врез него нема ли кои да му кажи на тва момче че е смешен вече, а кът става дума за организацията каните хора от македония гърция и групите от градо да ви изнесат програмата, е за тва ли требува да ви пляскаме? вия демек нищо не сте направили, така не станува как га мислите таа работа пичове немате покритие а си мислите за некакви, и децата от калина малина така могат да напраат събитие учителка сценарий ученици актиори гърци игреорци русалии тресукурци, ужас ужассс да не съм ве видел повече да се покажите некаде измислени герои марш на яково селяни


22 Юли 2019 13:06 | Петричанка
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Русалийте са друго, не това което представят, красиво е но не русалийско


22 Юли 2019 13:09 | Кирил и Методий
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Боже, човеко, толкова ли си неграмотен, правиш ли се на такъв?! Половината от написаното от теб е неясно. Успокой се и напиши две правилни изречения, за да те разберем. ОБИДЕН си, че не са те поканили да участваш в събитието ли? Пари ли другите са взели, тебе са пропуснали? Обясни, за да разберем останалите, които не сме част от събитието.


22 Юли 2019 15:17 | Петричанка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100236945/rusalii-i-kalushari-shamani-i-lechiteli


22 Юли 2019 18:52 | Георг Краев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Мога ли аз да напиша правилно 2 изречения.. На кой бог се молиш чадо искам да попитам? На буда или на алах? Исус е милостив ще ти прости... търсете прошка докъто е време, че сте изпаднали се вижда от далеко.. Също.. Не богохулствай!!! Нима не знаеш, че тези езически ритуали са слабост. Точно и поради тази причина и интереса видимо към вас е толкова слаб. Във христовата вяра не съществуват русалий, знахари, кЛошари и шамани добре ли се чувстваше със фес на главата докъто черковните камбани биеха.??.. не заблуждавайте хората шарлатани.. Съмнява ме да се сърди някой, че не е канен. Само един прост човек изгубил душата си би се радвал на подобни дяволски ритуали! Мотивите ви са ясни и те също са греховни суетата, алчноста, материялното и показноста са не по-малки грехове.. А сега ти къде уж не си бил част от събитието кой взе 100лв. Суха пара за да ви скача по полянката.?????


22 Юли 2019 20:30 | А
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Така нали ще напишеш 2 правилни изречения? Виж първо правописа си кога се пише "със" и кога "във". Май това не ти е ясно ааа?


22 Юли 2019 20:57 | Георг Краев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Извън контекста си смешко.. Напълнихме торбите май? Не ме парираш по никакъв начин ако това целиш със дребнавата ти забележка, не ме бъркай че приказваш на ония глупци на който си оратор и всички заедно на 1 прасе хляб не могат да разделят учителю по български и литература! Няма да заблудиш никой тук а и не съм на матура. Обясни на хората кой взе пари и кой не сектант! Не се прай на тарикат лябчо на хората им е писнало от лъжци и измамници като теб измислени патриоти.


23 Юли 2019 13:10 | Дс
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Само един глупак може да напише подобни глупости и това е Росен Скърната защото не го поканиха да си сложи скарата до Аргило....


23 Юли 2019 13:53 | Ддс
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Росен Скърната е Кърновалия зет на агент Зографски.... до сега живееше от подаянията му. А на събора изобщо не е присъствал ...на море е с парите от черквата


23 Юли 2019 23:55 | Бомбата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не на шибеко плюшената маймуна пише коментарите дек на врато си га носи и ивайло шопски със патуващото ЧИСТИЛИЩЕ питай КРИ.... ако не верваш, направи и причастие он..


31 Юли 2019 22:15 | .........
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Криете се тука мишоци, и пишете за хората
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар