Ќовините на югозападна Ѕългари€
 расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол  
   –егистрац舫абравена парола

’ил€ди край черквата "—в. »ли€"! ¬ъзстановка на Ќегованска сватба в ѕетрич - уникално събитие, оставило без дъх присъстващите


21 юли 2019 11:18  38 коментара   22327 прочита’ил€ди се събраха край черквата "—вети »ли€" в ѕетрич за международната –усалийска среща-събор вчера, където б€ха показани традиционни танци и обреди.

“радиционно в местността пристигат много хора от региона, страната и чужбина на празника »линден. —рещата бе истински спектакъл, а прежив€ната емоци€ - неповторима. ‘олклорното дефиле на групите от —еверна ћакедони€ и √ърци€ бе впечатл€ващо.

ќт ѕетрич присъстваха 8 групи. ѕо-късно, години назад във времето ни върна възстановката на Ќегованска сватба, ко€то се проведе на пол€ната под храма. ƒесетки малки и големи петричани направиха истинско шоу, чи€то подготовка е отнела доста време, разказват участниците. —ватбата бе представена изключително прецизно от ученици от —” "Ќикола …. ¬апцаров" в ѕетрич, които б€ха подготвили сценарии по филм от 1980 година.

¬сички участници б€ха пременени в народни носии, типични за село Ќегован. Ѕ€ха представени и най-различни вещи от бита, а вс€ко едно сюжетно действие бе об€снено най-подробно. »нтересен факт от онова време е, че сватбата започва в четвъртък и завършва в понеделник, а кумът бръсне младоженеца преди нейното начало.

ќрганизатори и участници б€ха "изпипали" всичко до най-малки€ детайл и пресъздаването на н€когашната сватба стана истински хит сред гостите от ц€лата страна, които посетиха събитието. ћного музика и веселие бел€заха вчерашни€ ден, които присъстващи сподел€т, че никога н€ма да забрав€т.

ѕ. ѕенева

ќще за: черква  събор  танци  традиции  спектакъл ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


38 коментара

21 юли 2019 12:59 | ћалев
ќценка:
4
 (
10
 гласа)

ј кмето каде е ?? —игулно в —андански в —ѕј центровете пак без пари да си почива .


21 юли 2019 13:52 | ѕетрич
ќценка:
8
 (
12
 гласа)

Ќаши€т град е уникален ! »маме безброй разнородни фестивали през годината, които се организират от хората в ѕетрич, от самите квартали и сдружени€ ! ј на храмовите празници, какъвто беше вчерашни€ »линден хил€ди се стичат в черквите ! ƒа живее вековен ѕетрич !


21 юли 2019 13:55 | ѕетрич
ќценка:
5
 (
9
 гласа)

ѕочит към ¬€рата и старите традиции - това е ѕетрич, древен и млад !ѕреди, сега, завинаги


21 юли 2019 14:24 | —имо
ќценка:
1
 (
5
 гласа)

Ћъчко много комплакси избиваш бате. ≈дно врене помна, ти си млад, имаше един му викаха √аврил. “о шо намереше значки, медали и т. н. се кичеше по дрехите, на шапката, та на него ми си замесал. «еми глей си даскалото не се прай на клоун.


21 юли 2019 14:35 | я€€
ќценка:
-5
 (
7
 гласа)

ебре кефали само чалъми салтанати с физиономи€ на стар коцкар и войвода намерете поне човек с по мъжкарско излъчване тоз на д€до стефчо ми прилича\ лека му пръс


21 юли 2019 15:03 | ,,bh
ќценка:
4
 (
10
 гласа)

 омплекси, комплекси, много комплекси от завист към ѕетрич и ѕетричани . Ѕезплатен съвет - намалете злобата и хейта ! ўе живеете по - добре ! Ѕезценно е да си „ќ¬≈  !


21 юли 2019 15:55 | —анданчанин
ќценка:
11
 (
11
 гласа)

–адващо е да се подържат старите традиции . Ѕраво наѕетричани хубави хора . ј злобата и завистта н€мат почивен ден просто е време народа да проумее че н€ма нужда да се за€ждаме ние всички сме равни пред Ѕога. ¬ъстановката на Ќегованската сватба е уникална . «а по€снени Ќегован остава в пределите на √ърци€ от там много семейства се изселват в ѕетричко от там са и моите деди.


21 юли 2019 16:21 | ‘ери€
ќценка:
4
 (
6
 гласа)

¬сичко беше направено с академична точност, браво на организаторите.


21 юли 2019 17:19 | ћладоженец
ќценка:
2
 (
6
 гласа)

Ќевестата да не е бил кмето
јко не скоро ке биде в бабиндол


21 юли 2019 17:36 | Ѕългарин
ќценка:
7
 (
7
 гласа)

Ќевестата беше прекрасно българско, петричко момиче! Ќе бъркайте хумора с пошлостта! ћожете да се порадвате на нещо красиво и добре направено, има време за критика и забележки към кмета!


21 юли 2019 17:50 | јс€
ќценка:
10
 (
10
 гласа)

‘илмът от преди близо 30 години е резултат от многогодишни€ труд и събирателска дейност на мо€та майка “еменужка Ќиколова. ѕоради тежко здравословно състо€ние т€ не можа да види тази възстановка. ¬€рвам, че всичко е било на ниво, така както беше и при снимането на филма, и при представ€нето на сватбата на събора "ѕирин пее", където получи най-високи оценки и заслужено признание от жури и публика. “радициите тр€бва да се зна€т и да се помн€т, да се предават на следващите поколени€, защото докато ги има т€х, ще ни има и нас като народ.
ћол€ коментиращите да не бъркат политическите си пристрасти€ с красотата и неповторимостта на сътвореното от предците ни. Ќека уважаваме родни€ фолклор.


21 юли 2019 19:57 | ѕетричанин от Ўарон
ќценка:
7
 (
9
 гласа)

ћиризливи сельовци, на хора като Ћъчо може само да им завиждате! Ћъчо е артист, педагог и културен човек! ¬сички които сме учили във ¬апцаров отпреди 20 години го уважаваме и за него лоша дума не се е казвала! јдмирации към него и към момчетата от Ўарон, които се занимават усилено с опазването на нашите русалийски традиции в тези безверни времена, в тази ромализиращата се държава!


21 юли 2019 21:15 | —иси-боата
ќценка:
-1
 (
3
 гласа)

Ћъчезар е учител, сарач, русали€, войвода художник, познат на всички като лъчо с носи€та по повод или без повод.. в същност нищо от горе изброените, по-скоро един жаден за из€ва и светлини клоун без реална преценка за себе си. ѕо лично мнение във очите на 99, 9% от хората от града е банален пример за измислен патриотизъм по всеки един параграф, и като облекло и като държание и като из€ва и като личност. —ъс две думи никакъв ‘ј “ќ– в културни€ живот на ѕетрич. «аради подобни примери като то€ и още един родствен алкохолик представ€щ се за ценност на ѕетрич от името на ¬сички петричани без разрешение, русали€ се см€та за нарицателно име. —вързва се със смехотворна форма на носи€ по образец на фалит, със смешни атрибути смешни измислени историй и смешни представ€ни€. ¬ъв града има хора асове във та€ част посветили по-гол€мата част от съзнателни€ си живот на точно тази част, който не вид€х там.. “ака, че този панайр бе един от многото, който си забравил още преди да си стигнал до вкъщи, изл


21 юли 2019 21:34 | ¬ажно
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

Ћеле, леле за плюене шестица имате. јдмирации за всички русалии.


21 юли 2019 22:06 | „уй ме
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

Ћъчо топ си


21 юли 2019 22:35 | ∆ганев
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

“ака ще е като ме изгонихте мене Ѕога на хората! јз съм номер едно, и ако аз н€ма да вод€ хорото ке се насърд€ и нема да ви играм.


21 юли 2019 23:07 | ≈хааа
ќценка:
0
 (
4
 гласа)

Ћъчко смешното !  ога му е рождени€ ден да му куп€ шапка с камбанки и червен нос ?!?!? ѕо цела Ѕългари€ ни се сме€т заради то€ смотан€к ! » он€ алкохолик на фалит сина му брейкаджи€та (русали€та) тези двамата са намерили и други олигофрени да им подръжават ¬анта дългио (манафо) и он€ стар човек до „италището живее с очилата, и той не ми се вижда много салам !!! ќкрадоха пак парите от данъкоплатеца !!!  ато предни€ път на —амуилова  репост !“о€ Ѕомбата ли е какъв е хал хабер си н€ма от фолклора и тръгнал на петричани да обесн€ва ‘ес-чепкен и т. н. ƒо вчера с една престилка по цел ден изгни му върху него днеска –усали€ ! ‘рангалий са петричани ! ѕолиран мозък


21 юли 2019 23:22 | ,,bh
ќценка:
7
 (
7
 гласа)

Ћъчо и ћитко обичат истински ѕетрич и го прав€т от сърце и за града !Ѕраво, момчета ! ѕревърнете го в дългогодишна традици€ ! –еспект ! ƒа живее ѕетрич !


21 юли 2019 23:26 | ,,bh
ќценка:
6
 (
6
 гласа)

Ќека критикуващите да организират нещо по- добро и да покажат с дела как се правин! Ќай - лесно е пред клавиатурата ! ћоже да има пропуски, но организаторите заслужават подкрепа ! ћоже да се критикува, но градивно ! ѕълна подкрепа, момчета


21 юли 2019 23:30 | ¬издол
ќценка:
4
 (
4
 гласа)

 ойто е говорил поне веднъж с Ѕомбата разбира колко е начетено момчето . ј че много обича ѕетрич и старите ни традиции, никой не може да отрече . ћите, пълна подкрепа от кв. ¬издол


21 юли 2019 23:36 | ≈хааа
ќценка:
0
 (
2
 гласа)

“и€ тарикати използваха ÷ърковни€ празник »линден ! «а да има хора на пол€ната да им гледат циркаджилъците ! »наче щеше да иде сульо ! “и€ апаши от самуилова крепост окрадоха сега там не са ги пуснали и използваха празнико да крадът !! јпашиииии!!!


21 юли 2019 23:58 | –еалист
ќценка:
6
 (
6
 гласа)

ћомчета, съединението прави силата, кавгите не вод€т до нищо добро


22 юли 2019 10:35 | »брее
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

¬сичките негативни коментари ги пише ∆ганата дърводелеца!


22 юли 2019 11:25 | ћъжки
ќценка:
-1
 (
1
 гласа)

«еми напрай си с€ една зелена носи€ и си намери цилиндър ки си баш Ћеприкон със таа лула големио патриот серги€та на мицо вангело (за човечето от гъливер в страната на говорам). ¬реме е и муфтаджи€та къде кълве на 5И и после бега бате по кулата със полуръста да се вздриви. анонимник. ‘укни 5 домашни и л€гай немой си пиши сам коментари лишей грозен арно те забравиха хората от дек се €ви пак наглец!  и ме представл€ва тоо речен камин шо на 50 години е научил 3 ора големио разбирач итупана черго. “и€ със закон требува да им се забрани да слагат носий посмешища!!!!


22 юли 2019 11:40 | √ласът на ѕетрич
ќценка:
0
 (
2
 гласа)

јманн брее..  ой кривоглед ги брой присъстващите? Ќа снимките има 18 човека...  ъде са хил€дите.?? јйде стига дублирате 1-ви €нуари един и същ празик по 20 пъти ли ще се прави? “о€ митко защо не си направи група и да излиза на сурва вместо да гледа от прозорчето на караваната вс€ка година.?


22 юли 2019 11:47 | Jane
ќценка:
1
 (
3
 гласа)

 ъм авторите на стати€та,
ћоите уважени€, но информаци€та ви е погрешна!
—ценари€т не е подготвен от учениците на —ќ” ¬апцаров, а от учителката ≈лена —то€нова!
ѕоздравлени€ за труда, упоритостта и скромността и !
«аслужава да бъде спомената като автор!


22 юли 2019 12:49 | ¬
ќценка:
1
 (
3
 гласа)

—амо не мога да разбера, защо са всички тези злобни коментари? ’ора злобата ще ви из€бе бе! Ќ€кой хора искат да направ€т нещо хубаво и добро за града, а вие само злоба хвърл€те и недостатъци откривате. «ащо тогава вие не се заехте с организаци€та да ви видим как вие ще го организирате? јдмирации към Ћъчо и към децата, и към госпожа ≈лена —то€нова за организаци€та и старанието да направ€т тази възтановка на неговонска сватба.


22 юли 2019 12:58 | ѕиткин
ќценка:
0
 (
2
 гласа)

¬ерно тоо лъчо като серги€ е шо намери си турува врез него нема ли кои да му кажи на тва момче че е смешен вече, а кът става дума за организаци€та каните хора от македони€ гърци€ и групите от градо да ви изнесат програмата, е за тва ли требува да ви пл€скаме? ви€ демек нищо не сте направили, така не станува как га мислите таа работа пичове немате покритие а си мислите за некакви, и децата от калина малина така могат да напраат събитие учителка сценарий ученици актиори гърци игреорци русалии тресукурци, ужас ужассс да не съм ве видел повече да се покажите некаде измислени герои марш на €ково сел€ни


22 юли 2019 13:06 | ѕетричанка
ќценка:
-1
 (
1
 гласа)

–усалийте са друго, не това което представ€т, красиво е но не русалийско


22 юли 2019 13:09 |  ирил и ћетодий
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

Ѕоже, човеко, толкова ли си неграмотен, правиш ли се на такъв?! ѕоловината от написаното от теб е не€сно. ”спокой се и напиши две правилни изречени€, за да те разберем. ќЅ»ƒ≈Ќ си, че не са те поканили да участваш в събитието ли? ѕари ли другите са взели, тебе са пропуснали? ќб€сни, за да разберем останалите, които не сме част от събитието.


22 юли 2019 15:17 | ѕетричанка
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100236945/rusalii-i-kalushari-shamani-i-lechiteli


22 юли 2019 18:52 | √еорг  раев
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

ћога ли аз да напиша правилно 2 изречени€.. Ќа кой бог се молиш чадо искам да попитам? Ќа буда или на алах? »сус е милостив ще ти прости... търсете прошка докъто е време, че сте изпаднали се вижда от далеко.. —ъщо.. Ќе богохулствай!!! Ќима не знаеш, че тези езически ритуали са слабост. “очно и поради тази причина и интереса видимо към вас е толкова слаб. ¬ъв христовата в€ра не съществуват русалий, знахари, кЋошари и шамани добре ли се чувстваше със фес на главата докъто черковните камбани биеха.??.. не заблуждавайте хората шарлатани.. —ъмн€ва ме да се сърди н€кой, че не е канен. —амо един прост човек изгубил душата си би се радвал на подобни д€волски ритуали! ћотивите ви са €сни и те също са греховни суетата, алчноста, матери€лното и показноста са не по-малки грехове.. ј сега ти къде уж не си бил част от събитието кой взе 100лв. —уха пара за да ви скача по пол€нката.?????


22 юли 2019 20:30 | ј
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

“ака нали ще напишеш 2 правилни изречени€? ¬иж първо правописа си кога се пише "със" и кога "във". ћай това не ти е €сно ааа?


22 юли 2019 20:57 | √еорг  раев
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

»звън контекста си смешко.. Ќапълнихме торбите май? Ќе ме парираш по никакъв начин ако това целиш със дребнавата ти забележка, не ме бъркай че приказваш на они€ глупци на който си оратор и всички заедно на 1 прасе хл€б не могат да раздел€т учителю по български и литература! Ќ€ма да заблудиш никой тук а и не съм на матура. ќб€сни на хората кой взе пари и кой не сектант! Ќе се прай на тарикат л€бчо на хората им е писнало от лъжци и измамници като теб измислени патриоти.


23 юли 2019 13:10 | ƒс
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

—амо един глупак може да напише подобни глупости и това е –осен —кърната защото не го поканиха да си сложи скарата до јргило....


23 юли 2019 13:53 | ƒдс
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

–осен —кърната е  ърновали€ зет на агент «ографски.... до сега живееше от пода€ни€та му. ј на събора изобщо не е присъствал ...на море е с парите от черквата


23 юли 2019 23:55 | Ѕомбата
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

Ќе на шибеко плюшената маймуна пише коментарите дек на врато си га носи и ивайло шопски със патуващото „»—“»Ћ»ў≈ питай  –».... ако не верваш, направи и причастие он..


31 юли 2019 22:15 | .........
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

 риете се тука мишоци, и пишете за хората
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.