Гърция мести огромния бежански лагер на хвърлей от Кулата, Петрич и Сандански

08 март 2020 19:35   2 коментара   15012 прочита


Въпреки протестите на местните жители, властите взеха решение да позволят изграждането на мигрантски затворен лагер

Напрежение в Гърция заради кризата с мигрантите. Оказва се, че бежанският лагер ще бъде изграден още по-близо до българо-гръцката граница, на 9 км от Промахонас, в територията на историческия град Рупел.  Малко по-рано пък голям пожар на остров Лесбос изпепели складове и офиси на мигрантски център на неправителствена организация „Едно щастливо семейство“.

В последните дни зачестиха негативните реакции на жителите на островите срещу всички организации, които подпомагат мигрантите. На гръцките острови в Егейско море в последните дни няма опити на мигранти да преминат в гръцки териториални води.

Продължават военните учения срещу островите Лесбос, Хиос и Самос. Не се допуска движение на частни плавателни съдове, пише Блиц. Силно е напрежението сред жителите на островите. Хората от Лесбос принудиха голяма група неофашисти от Германия да напусне острова поради расистките им изявления срещу мигрантите.

Министърът по миграцията Нотис Митаракис съобщи, че се прекратяват помощите на всички мигранти и бежанци, получили вече статут на закрила. Те трябва да напуснат и лагерите. Общинският съвет на кметство Синтикис, въпреки протестите на местните жители, взе решение да позволи изграждането на мигрантски затворен лагер в близост до българската граница в района „Клиди“. Местната власт обясни решението си с „националната сигурност“.

В този лагер ще се настанят около хиляда мигранти от островите, които нямат право на бежански статут и очакват репатриране. Лагерът е с временен статут.   Жителите на село Веронея, което пък се намира само на 15 километра от границата с България, още се опасяват, че там ще бъде изграден лагер за бежанци. Това е и причината да протестират. По-късно през деня, в следствие на протестите, стана ясно, че гръцките власти променят решението си и няма да изграждат лагера близо до селото.

Представители на управляващата партия обясниха, че новият лагер ще бъде достатъчно надежден и добре направен, така че хората, които са вътре да не могат да излизат от него. Очаква се мигрантите в новия кампус в Рупел да бъдат между 500 и 1 000 души. „Изпращат ни ги насила тук, ние не ги искаме, никой не ни е питал, идват, за да воюват с нас, те не идват приятелски настроени”, коментира местен жител.

„Подиграват ни се, защото напред изтласкват жените и децата, а мъжете стоят отзад. Лъжат ни, че са жени и деца, а ни изпращат хора, бойци, които са се били в Сирия. Това са младежи, които са на по 25 години, там ги учат на Джихад, те просто са готови да воюват. Колкото време трябва, 1-2 дни,  5 месеца, 10? Колкото трябва толкова ще стоим тук, няма да мръднем”, коментира още той.

Във Вирония пристигнаха политически лидери от опозицията, които заявиха, че правителството греши като заселва мигранти във вътрешността на страната.  „Страхувам се, че най-лошото не е дошло, трябва да се спре със заселването на мигранти в населени места. Да ги настаняват по безлюдните острови, да им спрат всички помощи и така ще ги принудят да се върнат в родината им. Не става ние гърците да гладуваме, а пък да храним чужденците”, заяви Кириакос Велопулос, лидер на Greek Solution.
 


Още за: лагер   бежанци   Кулата   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
08 Март 2020 19:44 | Позор си за България
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Благодаря ти Бойко, вече сме на100%сигурни че си ни продал на мюсолманите от Саудитска Арабия, с твоите действия и решения целиш да прогониш Българите и да ни унищожиш.


08 Март 2020 20:31 | Балък
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Няма страшно само още 100-200 хиляди от любимото ни малцинство. Ще дойдат, ще видят и ще бягат нататък...
п. с не ни е продал колега, сабята е играла, а преклонената глава нали знаеш
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар