Грандиозният проект "SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo"! Благоевградският бизнесмен Р. Митрев: Благоевград е на кръстопът! Благоевград е пред избор!

10 януари 2022 05:52   106 коментара   49242 прочита


Къде искаме да живеем в модерен европейски град, или да продължим по нанадолнището- до пълен упадък ? Община Благоевград предизвика първото по рода си обществено обсъждане на проект, какъвто не е правен от 40 години насам, който ще върне славата на областния център на един от най-модерните, младежки и красиви градове в страната, или ще дадем възможност на единици хора, безразлични към съдбините ни, да ни манипулират, водени апетитите си за собствено облагодетелстване! Един пост във фейсбук -предназначен за интелигентните и милеещи за града хора, казва всичко! Имайте търпение и прочетете това!

 

Общественото обсъждане по повод кредита от 29 милиона лева, който община Благоевград ще вземе за грандиозния проект SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo, предизвика разнопосочни коментари в областния център . Дни наред някои политици и общественици коментират негативно намерението на кмета Илко Стоянов, водени от лични цели и амбиции, насочени против развититето на Благоевград. Познати до болка политически динозаври, чийто принос за Благоевград е нищожен, скочиха  лицемерно срещу проекта, скрили зад маската на загрижеността за благоевградчани, истинските си мераци за  застрояване на парка и лично облагодетелстване.   Един пост във фейсбук, направен от млад бизнесмен, разбива на пух и прах архаичните представи за съществуването на Благоевград и опитите на някои да го оставят да агонизира и загива, без никакво развитие.   Ето какво написа доказано успешният бизнесмен  Радослав Митрев, собственик на едно от най-модерните и най-посещавани заведения в Благоевград- "Фрейм" . Публикуваме без намеса:  

"Благоевград е пред избор, Благоевград е на кръстопът. Трябва да изберем дали искаме да живеем в град модерен с европейски дух или да продължим по нанадолнището, към което сме поели през последните 10-12 години. 
Благоевград става модерен град през 1987г. Става такъв с решение на Народния съвет на НРБ и с решение на ЦК на БКП и не без “големите топки” на тогавашният окръжен ръководител на БКП др. Лазар Причкапов, както и с участието на нашите родители дали не един и два дни “безвъзмезден, доброволен” труд. Става модерен, като в града се изсипват над 800 милиона тогавашни лева изразходвани за инфраструктура и иновативни за времето си предприятия.

Хубави времена са били ще кажат някои, но аз не мисля така! Не ми се живее в тоталитарен режим, който като реши може да направи всичко. За радост в Благоевград са направили правилните неща. 
Сега времената са други. Живеем в демократична държава част от ЕС. Живеем във време, в което сами трябва да се грижим за нашия град, а не да чакаме решение на ЦК, на някоя партия или на ръководството на държавното управление. За да се случи промяната, ние самите трябва да я желаем
Благоевград има дадености, които не разпознаваме и не осъзнаваме, че са около нас. 

Много от нас не знаят, че града има минерална вода на самоизлив толкова колкото има и Павел баня, та даже и повече. Но къде е Павел баня на картата на болнеологията в България и къде е Благоевград? 
Най-дългата писта, единствена в България, отговаряща на изискванията на FIS за дисциплината спускане е на Картала. Къде сме на картата на ски туризма? 
Познаваме ли архиологическите обекти около Благоевград? Не. 
Когато осъзнаем какво има около нас, и когато се научим да го експлоатираме по правилния  начин, тогава Благоевград ще стане отново град, желан за живеене, обучение и туризъм. 
В предизборната кампания кметът  Илко Стоянов представи своето виждане за икономическото развитие на града, като посочи ключовите приоритети, а именно, оползотворяване на природните дадености, чрез създаване на обекти, които да се ползват от тях. Минералната вода е една от тях. 
Развитието на Картала, като екологична, щадящата природата ски дистинация. 
Обособяване на индустриални зони около града и др. 
На обществено обсъждане на 06. 01. кметът  ни покани да представи един от проектите и да разясни начина на финансиране на проекта SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo. 
Основната тема бе за поемането на дългосрочен дълг от общината. 
Изказаха се доста хора - бивши и настоящи съветници, неуспели такива, “общественици”, които ни убеждаваха, че плажа трябва да се даде отново на концесия, че не било работа на общината да стопанисва такива обекти. Бързо забравихме какво се случи и как завърши доскорошната концесия на аква парка. 
Димитър Урдев в пост във Фейсбук отправя въпроси, на които сам трябва да дава отговори, защото той е един от гласувалите за тази концесия, отправя въпроси защо не се хвърлят усилия за обособяване на Индустриален парк, а предприятието, на който той е собственик стои затворено. Задава въпроси за Биострой, а той самият не е упражнил правото си на контрол, като действащ съветник тогава, а и след това. 
Методи Байкушев изтъква тезата и застава зад реновация на парк Бачиново и предлага отстъпено право на строеж на Аква парка и закрития басейн, като удобно не казва или забравя до какво доведе това със смесването на собствеността в Закрития пазар в града - сграда с десетки собственици, с никакво управление, построена некачествено, нефункционална за предназначението ѝ като единствената и съдба ще е да се бутне след някоя друга година. Да не споменаваме кои са авторите на това архитектурно недоразумени в което и аз самият имам собственост. 

Томов взе заем от 5 милиона за реконструкция на улици, а имаше ли обществено обсъждане за това? Питаха ли ни дали искаме кредити за асфалт, който не носи никаква възвращаемост, а ще ги връщаме от бюджета на общината, т.е ние. 
И така /при предишните управници /  кредити за лампи, кредити, взети поради наложени корекции за стереопор и фибран и за плочки, кредити за асфалт… Въобще доста кредити, неносещи добавена стойност за града. 
Предлаганият начин за финансиране на проекта от общината е за обект, който ще се самоиздържа. Ще носи приходи, които ще погасяват вноските по него. Ще доведат до откриване на работни места. Ще повиши туристическият поток към Благоевград. Ще имаме приветлив парк, така както  имат Дупница и Сандански. Ще имаме прекрасен аква парк с минерална вода, стопанисван по моделите на Австрия, Швейцария и Германия, където природните ресурси се управляват и експлоатират предимно от общините. Ще имаме закрит басейн със СПА център, който ще посещават не само граждани на Благоевград. Ще имаме паркинг за над 250 автомобила, който ще се ползва от всички нас. 
В програмния период 2021-2027 на всички ни е ясно, че времето на грандовете мина. Времето на парите в чували от Европа свърши. Благоевград е в Югозападния регион за планиране за периода 2021-2027, а там безплатните пари са най-малко /заради София, нито един от предишните кметове не направи нищо по този въпрос, а сега е вече късно/. 
Предложението за поемане на дългосрочен дълг в размер на 29 мил. лева е за дълг не към търговска банка, а към държавният ФОНД НА ФОНДОВЕТЕ и фонд ФУГ към него т. е. е по ЕВРОПЕЙСКИ ФИНАНСИРАНЕ. Общината не залага недвижима собственост, няма ипотека /а за незнаещите НОВИТЕ СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА строени по оперативна програма са взети като обезпечение към кредитори и това се е случило при предишните общински ръководства/. 
Първият от проектите, предложен ни за обсъждане от кмета за мен е реалистичен, напълно изпълним, носещ своята добавена стойност за Благоевград и за неговите жители. За да го има Благоевград трябва да се почне отнякъде. Знам, че е по- лесно да бъдеш против, нищо да не правиш, да си живуркаш спокойно макар и да “умираш”, но аз мечтая!  Благоевград да е вечно млад. Трябва да го постигнем заедно и това е първата крачка, първата глъдка кислород, която ще ни съживи! 
На адрес https://newblg.bg може да се запознаете по-подробно за планираните проекти за развитие от екипа на Илко Стоянов. Вярвам, че ще ви е интересно. 

Радослав Митрев 

106 коментара
10 Януари 2022 07:54 | Илко-ИТН
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Ей такива бизнесмени, които нищо не са произвели, като почнат да се изказват! Хотелчета, кръчми... А производство никакво.


10 Януари 2022 07:57 | Ивана Кьосева
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Надявам се тази идея да се реализира. Това ще бъде сериозен напредък за града ни


10 Януари 2022 07:59 | преминащ от тук
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нищо ново в Благоевград.
Очертава се голямо крадене. Бачиново, аквапарк, спа център... и един куп обещания докато парите влязат в нечий джоб. Хайде не задминавайте Австрия, Германия, Швейцария ами вземете докарайте читави фирми, създайте работни места. Не виждате ли, че младите избягаха от града заради голямата безработица. Какво има в този Благоевград освен един компрометиран университет. Стига сте лъгали хората. Тези 29 милиона кой ще връща.


10 Януари 2022 08:03 | Симеон
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Гледах дебатите около общественото обсъждане. Ами моето мнение е, че няколко платени хейтъри, търсещи начин да се вмъкнатбвнполитиката бяха против. Как може да се противопоставяш на толкова добра идея. После ревем, че няма работа, ами ще ревем, ако продължаваме така. Пожелавам успех, дано нещата се случат


10 Януари 2022 08:10 | Да да дааа
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Я си публикувай дан. декларацив да видим колко данък плащаш???


10 Януари 2022 08:11 | Сф
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Този бизнесмен направи революция в блград създавайки европейско моделно заведение без кисело зеле и плъжки. умно момче. Прав е за всичко което казва. Блатоевград трябва да се развива по новому .Подкрепям плоекна


10 Януари 2022 08:12 | Сф
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Подкрепям проекта. Хубавите неща стават с пари.


10 Януари 2022 08:16 | Лора
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Само така можем да вървим напред, ако отричаме всяка идея за развитие, ще си останем в блатото


10 Януари 2022 08:21 | Цунами
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ще стане същото като с парк Македония видео наблюдение, пеещите фонтани и какво ли още не


10 Януари 2022 08:23 | Йосиф
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Идеята е страхотна, браво


10 Януари 2022 08:30 | Ооооо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Радо, а бе все по голяма смрад се носи от този “проект”, щом и ти пишеш тези ала-балистики! Ако наистина си сериозен бизнесмен, вземи този аквапарк и СПА и направи печелив бизнес от тях. Набълбукването на общината с 29 милиона заем (връщаме почти 40 милиона.) за 20 год. ни връзва ръцете за други заеми за по належащи проекти!


10 Януари 2022 08:32 | Гражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Прав е Илко направи плажа за благоевградчани и гостите на града а не както сега само едни да се облагодетелстват хотелиери и хем подобни всички ги знаем действай не ги слушай


10 Януари 2022 08:36 | Гражданин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Облика на града ще стане модерен тая минерална вода трябва да бъде за всички граждани на теб разчитаме


10 Януари 2022 08:40 | Сф
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Един бизнес винаги може да фалира едва общива никога. Така че по добро нещо от това общината да сторанисва и носи отговорност за подобни обекти няма. Благоевградчани трябва да дадат шанс идеята е добра а и общината е гарант.


10 Януари 2022 08:40 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

аааа сега е ред на Палаханов, някой да разбра нещо за проекта, само думи, думи и едно голямо нищо, а и че сме на кръстопът, 29 милиона за двайсет години какви се струва, колко ще е евентуалната рентабилност/печалба/ от проекта та да се изплаща и кредита, май се опитват да ви врътнат


10 Януари 2022 08:46 | Ивана
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

С пари се случват нещата, дано има успех този проект, защото Благоевград се нуждае от това


10 Януари 2022 08:47 | Калина
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Трябва да се случват неща в Благоевград и то точно от този тип, в тази посока! Имаме богатство, което не използваме, трябва да се развие това неща. Браво на кмета


10 Януари 2022 08:49 | Ало клакьорите на Кмета
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Така, до 1 или двамата по-горе драскащи клакьори на Кмета! Самият Илко каза, че проект НЯМА! Също каза, че тепърва на база тяхната рисунка ще се прави обсъждане и ИДЕЕН ПРОЕКТ! Е!?! Това са негови думи! Е?!! Като няма проект и дори идеен проект КАК сметнаха 29 милиона и ЗАЩО бързат да ги вземат!?!??? Хайде отговорете на тези въпроси и ще продължим за АБСУРДНАТА икономическа обосновка на НЕСЪЩЕСТВУВАЩ “проект”!


10 Януари 2022 08:54 | Краси
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Крадцииииииии


10 Януари 2022 09:05 | Да се знае...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Един и същ идиот назначен на работа в общината пише хвалебствия за кмета.


10 Януари 2022 09:12 | Женя
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Точно това е начинът да се развива града, пожелавам успех


10 Януари 2022 09:13 | Да питам
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да питам всички противници на идеята - какво искате да се застрои ли? Той Томов имаше такова желание


10 Януари 2022 09:13 | Да питам
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да питам всички противници на идеята - какво искате да се застрои ли? Той Томов имаше такова желание


10 Януари 2022 09:14 | Неутрално заинтересован
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

При положение, че цялото това намерение ще се финансира със заем, който трябва да се връща, ведно с лихви, такси и разноски и за който в крайна сметка отговаря всеки жител на Общината, не е ли редно решението за този кредит да бъде взето чрез местен референдум? Ако хората одобрят инициативата, значи Кмета е на прав път, ако не - значи нещо не е както трябва. А ако Кметския екип не желае референдум и/или саботира провеждането му, то нещата стават ясни...


10 Януари 2022 09:20 | Блг
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тотална неподготвеност от страна на кметския екип... произволни цифри на уж туристи, нереални приходи... няма начин да го приемем


10 Януари 2022 09:22 | Занката
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Немога да разбера какво искате, прост народ сме си и това е. Идеята е огромен шанс, ско се реализира ще се гордея


10 Януари 2022 09:24 | Цирка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЗА 1 МИЛИОН САННКРАХА БЛОК И ЗА 3 МИЛИОНА ПРАВЕХА КРЪГОВО ПРИ КАМБИТОВ


10 Януари 2022 09:27 | Сяшко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В последните години правха улици които са разбити сега слагаха ламри които не светят един нов кмет с различно мислене иска да остави нещо истинско зя поколенията ама простия народ прави сметка на парите и мрази щото по принцип сме прост и злобен народ. ами тънете у блатото


10 Януари 2022 09:31 | До горния
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не можеш името си правилно да напишеш, троле.


10 Януари 2022 09:33 | Тодор Стоев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Задълбочен анализ на г-н Митрев - една от гледните точки и едно от многото мнения.
Въпросът, на който всички ние трябва да си отговорим е "Искаме ли по-добър град и по-добра среда на живот за нас и нашите деца, или искаме да продължим да потъваме и да се обезлюдяваме? "
Очевидно безплатната европейска баница свърши и очевидно концесионните модели се провалиха до момента (справка Концесиите и на Аквапарка с Галчев, и на градската баня с г-н "Мама Кажа").
Нещата са прости, за да се развива Бл-град, трябва да се налеят много средства, защото през последните години не е направено нищо значимо. А когато нямаш средства, взимаш заем, който за щастие в случая е с много добри параметри и никакъв риск за гражданите, които ще се ползват от благата на този проект.
Общината не трябва да създава работни места, а трябва да прави точно това - да създава НОВА инфраструктура и да предразполага бизнеса и хората да идват и да си харчат парите тук!
Дано този проект се случи - има много смисъл в него!


10 Януари 2022 09:43 | Калина
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Умните хора ще подкрепят проекта, вярвам, защото за нещо такова трябва акъл. Троловете и платените хейтъри не са фактор, Благоевград умря, особено през последните 2-3 години. Няма нищо, нищо не се случваше до сега, един сив и блед град, това ли искате да бъде и бъдещето на всички нас? Нека го развиваме, нека дадем възможност на кмета и екипа му! Нека се обединим в името на Благоевград


10 Януари 2022 09:44 | човек с мнение
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Чета коментарите и в съзнанието ми изплува вица за ада и единствения казан без пазач - този на българите! Чудя, кога българинът ще осъзнае и преодолее този самоубийствен манталитет, който му пречи да бъде обективен, градивен, да различава измамата от истинското, да разпознава полезното и за него от полезното само за другия!!!


10 Януари 2022 10:04 | Деси
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Твърдо не, не не


10 Януари 2022 10:04 | Иван
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Всичко това е хубаво - за и против, тепърва ще се види. Важно е да се обсъжда!!! Само това за "големите топки" на бай ти Лазар е голема смешка ! Бай ти Лазар и бай ти Милко Балев имаха команда от ЦК на БКП която изпълняваха и скъсаха народа от безплатен робски труд по обектите. Робски ! Не като в ресторанта...


10 Януари 2022 10:05 | Мустако
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кмето е пътник и гледа да удари голям проект


10 Януари 2022 10:10 | благоевград1
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Перфектна идея, нека този град да заприлича на нещо повече от това което гледаме последните 30 год. Пазете проекта от ГРОБАДЖИИ И ДЕПЕСАРИ


10 Януари 2022 10:15 | рангел
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Дабре бе ! Откога кръчмарите станаха авторитети ! Със 20 квадрата кафене и половин декар на площада и баба знае. Само кмета да ти е приятел ! Той и Томов, бившия полу- кмет е заградил три улици за собстеното си заведение на пъпа на града. Нема ли кой да разчисти буклука, както се пее в химна на партията на сегашния кмет . Или само търчи лажи


10 Януари 2022 10:30 | Нина
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Само за крадене мислят като влезат в политиката! Тоя кмет обиколи всички партии, човек без морал и съвест, та ще му вярвам на приказките! Кафеджиите да си гледат кфенетата и да не се бъркат в политиката! Че и кафенетата им мръсни, не спозват мерките, правят нарушения, а се изказват като че имат бизнес за милиони! Нещастни пионки, които се нядавят на някое ново кафенце в бъдещия спа център! Трябва реф ерендум, истински проект от специалисти и цифри зад тях! А не дайте да теглим заем! Със заем и аз ще направя спа център и ще засторя Бачиново! Намери инвеститори, бе кмете! За какво назначи тия лапачи на държавни пари, тоя ли акъл ти дадоха да теглиш пари, които аз ще връщам, щото ти ще си отидеш по София като Камбитката, а синчето ти ще учи в чужбина!


10 Януари 2022 10:51 | абсурди
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Разчетите на кметския екип за самоиздръжка на Термиката: 230 000 посещения на година. Означава 230 000/365 дни= 630 човека на ден!!!! 365 дни в година повтарям. Няма делник няма празник. На 7 лв вход в град на предпоследно място в БГ по заплати!!! Дори и тази фантасмагория да се случи - кое е това СПА което може да приеме 630 човека на ден 365 дни в годината?!!


10 Януари 2022 11:22 | в изгнание
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Бизнес планът ще издържи при условие, че:
• Общината назначи (или е назначила) 630 служителя
• Всеки от тях ще получава ваучери за посещение на “Skapto terme aquapark” за всеки ден от месеца. И задължително трябва да бъдат ползвани.
• Работното време на служителите ще бъде съобразено, че да могат да ползват ваучерите!


10 Януари 2022 11:27 | идиот
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Колко работни места?
Каква заплата?
За колко време?


10 Януари 2022 11:29 | кой лъже
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Илко и Муртова да се разберат кой от двамата лъже. Той казва, че няма проект и тепърва след обсъждане ще се прави идеен проект а тя, че сметките били направени на база идеен проект!


10 Януари 2022 11:29 | Ясен
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Искаме да има бизнес, пък се опитваме да спънем всичко хубаво, е, няма как


10 Януари 2022 11:29 | Ясен
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Наистина се надявам нещата да се получат и Благоевград да тръгне напред


10 Януари 2022 11:44 | Кайо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

След като и аз ще трябва да връщам част от тия 29 милки да направят местен референдум, иначе не е честно.
Иначе като чета дебатите около тая идея, се оказва, че Благоевград е градът с най-много бизнесмени на глава от населението !. Всеки втори е бизнесмен и то крупен )))


10 Януари 2022 11:55 | Йордан Цонев
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Истината е, че такива проекти трябва да се подкрепят и да се случват, защото така ще се случи нещо положително за Благоевград


10 Януари 2022 12:02 | До Ясен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ясене - какъв бизнес е това, субсидиран от Общината, демек от всички нас!


10 Януари 2022 12:03 | Старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Как да вярваш на политически номад??? Нали смени 6 партии докато се намести до кметския стол. И сега пуснал в коментарите двама, трима уж умни да му пишат положителни коментари. Няма как да излъжиш хората, когато нямаш постоянни възгледи, а гледаш само келепира мушкайки се в различни партии. А и на изборите първи тур получи около 6000 гласа и няма как с такава подкрепа да искаш да заборчиш общината с такава сума.


10 Януари 2022 12:06 | С цялото ми неуважение
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

След като стигнах до абзаца, в който този говори за "архИология" ми "олекна" цялата му теза! Ако иска спа-да вземе кредит и да строи. Ама не с парите на града да се нагушват разни архИолози! И да си научи урока за гранТовете! Така се пише! А граНд е съвсем различно нещо. Ама не е виновен той... Не е виновен...


10 Януари 2022 12:33 | Мая Паунова
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кредит се получава при готов актуален Бизнес план. В него е направен анализ на рисковете, приходите, разходите и ясно и точно се прогнозира срока на изплащане на проекта! Същата разработка трябва да се основава най малко на прелиминари проект, най добре на технически проект. Съмнявам се че в Община Благоевград има специалисти които могат да изпълнят тази разработка. Докато на обществеността не се представи Бизнес план изработен от сериозен сертифициран консултант всичко е алабалистика!


10 Януари 2022 12:43 | ....
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Илко и Муртова, оставки. А такива изгорели бизнесмени да не им се дава гласност


10 Януари 2022 12:45 | Каруцар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Проблемът е друг. Ще се направи нещо скъпо и лъскаво, сигурно ще се откраднат едни пари. Но, след това ще се окаже, че общината е лош стопанин, че обектът е в тежест на общината и ще се даде на концесия на наш човек, който докато е ново и здраво ще го стопанисва и после става както и в момента-развалина. Кажете за сегашната концесия плаща ли се нещо, има ли неустойки?


10 Януари 2022 13:11 | Смешник
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Дето имаше една смешка, гледам и не вярвам на ушите си! Ради Митрев станал общественик, радетел за развитието на град! Ха ха ха! И да говориш ти точно срещу хора като Методи Байкушев примерно, на който не можеш да стъпиш нито на интелигентността, нито на образованието, нито на ерудицията е малко смешно. Ходи прави кафета и не ни занивай с глупости! Нека има референдум по въпроса и гражданите да решат! Не виждам кой ще се съгласи да плащаме кредит от 40 млн. лв с лихвите, за да се направи басейн и СПА център, при положение че хората не могат да си платят топлото и храната. Тотална липса на преценка на ситуацията!


10 Януари 2022 13:35 | Гражданка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Един сравнително по-лесен начин за финансиране на такива обекти е самооблагането. Да припомня, че по времето на ремонта на града през 1986 година гражданите му плащаха по 1, 5% от доходите си допълнително в продължение на една година и с тези пари бяха направени много важни ремонти - асфалатиран път, водоснабдено село Изгрев. Ако кмета се довери на хората, които гласуваха за него и ги убеди, че тези пари ще бъдат използвани по предназначение и наистина ще има ефект за гражданите на Благоевград - да организира РЕФЕРЕНДУМ, на който всеки благоевградчанин да си каже думата. Иначе с кредити е по-лесно ако в общинския съвет са твоите хора, но пък е безумно скъпо.. А сега данъците върху доходите у нас са на пределно-ниски нива, че е абсолютно възможно да се случи.


10 Януари 2022 13:40 | Изненадан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ей не случихме и на КРЪСТОПЪТ - на баня (опаа СПА) иле пропадаме


10 Януари 2022 13:45 | в изгнание
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЦАРЯТ Е ГОЛ“,
или с други думи казано 30 милиона няма да стигнат за така представеният „проект“.
Ще се влезе в схемите:
- трябват още за непредвидени дейности
- поскъпна еди какво си
- и това трябва да се направи …
и така ще стигне до едни 50 милиона преди лихви.
Такъв проект в Германия примерно:
- Проектиране в продължение на 2 до 3 години.
- Реализация в порядъка на 6 до 8 месеца.
- Гаранция от порядъка на 20 години
В родният град:
- Има „капацитети“ проектиращи за 3 месеца
- Изпълнение 3 до 6 години
- Гаранция 2 години ( част от тях са по време на изпълнението), т. е. никаква


10 Януари 2022 13:56 | qwerty
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И този е от кръжока на кмета. Абе как няма да се върне кредита - догодина очакмваме да вдигне промилите на данък сгради, по-догодина и данъчните оценки и готово - пари има за връщане... Т. е няма да ги вдигат, а ще ги осъвременят...


10 Януари 2022 13:57 | Тодор Стоев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Много е интересно да гледаш как до вчера всички "граждани" искаха от последите 3 Кмета да се подобри визията на града и сега, когато се представя идея за подобно нещо, същите тези "граждани" дават задна!
Хем искат да го има, хем не искат да се плаща!!! Е хубаво, но нали никой не очаква, че нещо ще се даде на Благоевград даром - всяко нещо има своята цена и тя трябва да бъде платена!
А цената на това да имаме развиващ се град се нарича ИНВЕСТИЦИЯ и ролята на Общината е точно това - ДА ИНВЕСТИРА в подобряване на градската среда и да създава условия за развитие на града.
Нали не очаквате някой "чичко паричко" да дойде и да ни подари едни милиони!
Няма по-нормално от това Благоевградчани да инвестират в собствения си град и няма по-нормално от това Община Благоевград и ОБС да определят приоритетите за града - нали затова сме ги избрали!
Оставете хората да си свършат работата, а всички ние просто трябва да контролираме процеса и да се радваме на резултата, а не само да спъваме наред!


10 Януари 2022 14:01 | Питанка
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да питам този барман станал "общественик" Радослав Митрев:
1. Защо така на "живот и смърт" защитавате този проект?
2. Как по една картинка без каквито и да е проекти и количествени сметки сметнахте че това е единственото спасение за Благоевград ?
3. Кой изчисли, че това ще носи приходи, като досега е бил на загуба?
4. Защо трябва "грандиозния проект" да бъде възложен до лрая на 2023 г. т. е. до кметските избори?
5. Кои са бенефициентите на проекта (изпълнители) ?
6. Този "грандиозен проект" ще съумее ли да ви върне личните кредити на всичките защитници и застъпници ?
7. Защо мислите, че сте най-умните в стаята и ни пробутвате стари схеми за облагодеталстване през "спасение" на града ?
Има още много. много въпроси, но тях ще задам като започне дебата за референдума. Такъв ще има със сигурност, защото вашия кмет е радетел за референдуми, даже очаквам сам да го предложи, а не някакви измислени съветници.


10 Януари 2022 14:12 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

само с референдум, тази която представи нещо като проект, защото ту има, ту няма е ..... иначе нейните сметки излизат, абе кмете вземи един третокурсник от ИТ ще ти направи същите сметки, за колко време ще е изпълнението, общо взето голи приказки, нищо


10 Януари 2022 14:19 | Калоянов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Благоевград ще бъде много напред, ако подобна идея се реализира. Това означава заетост, туристи, ползите ще са за всички нас


10 Януари 2022 14:21 | Бойко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Доказано успешния бизнесмен даващ 5 заплати по 700-800 лв!? Или онзи "общественика", Л. Палаханов задоволяващ общественото търсене на наркотици в зората на демокрацията. Това ли са най-големите авторитети в този град? Истината е, че хора от близкото обкръжение на кмета бързат да осребрят подкрепата си, защото е видно, че този кмет така или иначе няма да направи нищо за града, поне за себе си и тези около него нещо да намажат.


10 Януари 2022 14:29 | Che
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Толкова ли не може този страхотен екип на кмета да намери европейско финансиране за този проект? Общината и без това затъва вече. Едната бирена остана данъкоплатец.


10 Януари 2022 14:52 | Запознат ди горния
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вече безплатен обяд няма, от ЕС не раздават пари ей така. Всичко вече ще става със заеми. Това не се отнася за Благоевгеа, а въобще


10 Януари 2022 15:35 | Приоданец
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Благоевград е тръгнал към пропастта отдавна.
Голямото постижение е било, да се вземе от държавата един камион пари, част от тях да се вложат в бързо построена инфраструктура и то с"бригадирски" труд, а с другата, да се построят незаконни къщи и вили - кв. "вдовиците" и "бодрост". Същите по късно се "узакониха".
Следващата глава от падението бе превръщането на ЮЗУ Неофит рилски в печатница за дипломи на некадърници и недоучили-това е младостта и бъдещето на града, а и на Държавата ни. Тази схема умира, и то отдавна. Няма наеми, няма харчене на парите на мама и татко, няма евтина"любов"!!!
Друго падение беше ползването на Благоевград БТ като хранилка за послушни партийни некадърници, докато "дебелото момче" не я фалира и разпродаде.
Този град, поне от когато аз живея в него, се е управлявал от общински съветници, които са се изхранвали на гърба на общината, било с преотдаване срещу многократно по висок наем на общински помещения, а после и чрез строителство, чрез което "осраха


10 Януари 2022 15:35 | Приоданец
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Благоевград е тръгнал към пропастта отдавна.
Голямото постижение е било, да се вземе от държавата един камион пари, част от тях да се вложат в бързо построена инфраструктура и то с"бригадирски" труд, а с другата, да се построят незаконни къщи и вили - кв. "вдовиците" и "бодрост". Същите по късно се "узакониха".
Следващата глава от падението бе превръщането на ЮЗУ Неофит рилски в печатница за дипломи на некадърници и недоучили-това е младостта и бъдещето на града, а и на Държавата ни. Тази схема умира, и то отдавна. Няма наеми, няма харчене на парите на мама и татко, няма евтина"любов"!!!
Друго падение беше ползването на Благоевград БТ като хранилка за послушни партийни некадърници, докато "дебелото момче" не я фалира и разпродаде.
Този град, поне от когато аз живея в него, се е управлявал от общински съветници, които са се изхранвали на гърба на общината, било с преотдаване срещу многократно по висок наем на общински помещения, а после и чрез строителство, чрез което "осраха


10 Януари 2022 16:36 | Амадеус Рамбо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не, че съм против надграждането и облагородяването на Бачиново, но някой може ли да обясни как без да има идеен проект и КСС се стигна до тази тази космическа сума?


10 Януари 2022 16:40 | Чушки Камби
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Илко Илко казах ти тръгни с малко ти 29млн. искате да гушнете с тея кратуни около теб.


10 Януари 2022 16:58 | Разлог
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тази платена статия е за обществената тоалетна в градската градина!
Тоя кръчмар, където го бяха сложили заместник за изборите за да взима заплата, ходеше по къси панталони и тениска и даваше интервюта пред медиите, а г-н Симонски, г-н Бусаров в костюми?! Тоя ще дава акъл, бизнесмен, не, Тоя не е бизнесмен, а КРЪЧМАР.
И Илко не иска да направи нещо, а иска да избият набутаните пари за да стане кмет!
Това е жалката истина!
29 мил. лева от тях 9 да откраднат!


10 Януари 2022 17:06 | Митрев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Грандиозното му е само дълга от 29 млн лв иначе си е една къпалня с екстри.


10 Януари 2022 17:33 | Брендо от Киев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако требе още заем за СПА да ви направа звъннете. По рано ви направих един у подлезО.


10 Януари 2022 18:00 | Гражданин от Струмско
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абре колко работни места се предвиждат у туй чудо на балнеоложките комплекси.


10 Януари 2022 19:07 | Димитров
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

29 млн. лв. - т. е това са лесни пари за хиените около Илко. Да грабнем докато е време.....


10 Януари 2022 19:10 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Проектът е добър. Благоевград ще стане по-добро място за живеене, ако проектът се реализира.


10 Януари 2022 19:16 | Кирил 13
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вижте ги само кои са се наточили - Радо Митрев- фалирал, Ангел Ризов - фалирал, Палаханов - почти фалирал, но с много разходи покрай софийския хайлайф, Румен Калайджиев- да не му спрат мин. вода, Ясен Неделчев- да не му вземат бейзболното а и мост да му строят, Муртова - тея 30 милиона все някой трябва да ги усвои, мъжлето е там и после по редичката .Това са героите от филма Как да откраднеш 30 милиона до 23 година


10 Януари 2022 19:23 | До горния
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Много е лесно да ръсиш персонални обвинения като стоиш отстрани и само бълваш обиди, ти какво си направил за Благоевград?


10 Януари 2022 19:35 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тоя бил фалирал, другият бил еди какъв си, а вие хейтърите какво сте постигнали, имате ли работеш бизнес и какво разбирате от държавно управление? За начало, погледнете се къде сте, какво сте постигнали и тогава коментирайте…


10 Януари 2022 19:40 | До Кирил 13
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Много точно казано от Кирил13!!! Пропуснал е още някои образи от ламтящото гнездо! ( Велчев не е за пропускане) Тези същите си пиеха кафето при подкрепящия ги бизнесмен Митрев!


10 Януари 2022 19:45 | АМАН ОТ УПРАВА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ЦЕЛИЯТ ГРАД Е ЗАТЪВАЩ, ТЕ КЪМ БАЧИНОВО СЕ НАСОЧИЛИ..... ИМА ПО-ВАЖНИ ЗАДАЧИ! ПОРАЗГЛЕДАЙТЕ БОЛНИЦИТЕ, УЛИЦИ И Т. Н


10 Януари 2022 20:10 | До 123
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пич, ами Радо не е никакъв бизнесмен, а тарикат, който е част от кликата на илко стоянов и един от хората, които работеха той да стане кмет за да се наредят на клона наречен ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!
Бизнесът с кафетата умря, защото няма студенти, няма хора... а това е сигурен апин за печелене на пари!
Палаханов е от същото котило на чакали, които иска да се осъществи този проект!
Ризов, собственикът на киното... ами отиди и му виж залата, какво прилича! Не е писано от 20 години, мирише на мухъл, паяжина навсякъде, в залата седалките са изтърбушени и адски мръсни! Сякаш с бял панталон и ставаш с черен!
Как се вписва този индивид в радетел на Джумаята? Палаханов да каже!
Как човек, който съсипа киното си ще помогне за този проект и ще дава идеи за печалби?


10 Януари 2022 20:19 | До до
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Някой беше написал за този "businessman " да покаже, колко данъци е платил.
Ами да покаже и на какви заплати усигорява персона си! И не само той, а и другият виден "suissbusinessman" от киното, колко и какви данъци плаща, или и той както всичкото индианец?
На минимално заплащане са им работниците, без да се интересувате. И онзи миш на насо зарята племенника, на левъл, и той същият плъх, минимално заплащане и на 4ч. р. з., а и си издейства 1000лв наем.
Това са обществениците радетели на Благоевград


10 Януари 2022 20:31 | Стойнева
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да, за съжаление горепосочените в коментарите са т. нар. "радетели" на Благоевград. Радвам се, че има хора запознати с тези "радетели"! Градът е достатъчно смачкан, че да допускаме такива хора да реализират собстени облаги за сметка на благоевградчани!!!


10 Януари 2022 20:34 | Градски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нищо против този проект, но призовавам кмета и общ. съвет да предприемат спешни действия за изграждане на инфраструктура (водопровод и канализация, трафопостове) за оформящият се нов квартал край пътя за Айдарово (може и с кредит)! Десетки имоти очакват това да се случи, а в общината ще се увеличат приходите от местните данъци и такси! Направете го по най-бързия начин, още повече, че това е едно от постоянните задължения на всяка общинска власт!


10 Януари 2022 20:41 | Стойнева
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Против съм този скъп и не належащ проект за 29. млн. лв. Общината трябва да привлича инвеститори, а не да се прави на такъв.


10 Януари 2022 22:43 | Схема
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Цирка е пълен. Поредна схема за пълнене на джобове. На някой с повече на други с по- малко. Един който си е приготвил джобовете за пълнене е милия Любчо Палаханов. Плю по стария кмет а новия само го възхвалява. То слепия ще види на Любчо намеренията. Другия Санчо така наречения успешен бизнесмен който има две ръце в задника си и грахово зърно за ум, без Стойчо си е пълна нула. От както се разделиха не може неговите заеми да си плати и толкова го е закъсал че пише какви ли не глупости по поръка на Любчо само да докопа кесията.
Нямаме нужда в момента от този проект. Няма работа кой ще плаща тези входове. Няма хотели за идващите по 2000 туриста на ден. Таксите ги вдигат на всичко в момента общината. Ние вече почваме да плащаме този заем преди да бъде взет.
Ако този проект мине града ще стане до 10 години най-лошия град за живеене и Любчо ще си отиде в София да си гледа старините усмихнат.


10 Януари 2022 22:46 | Запознат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

абсолютно
фалират им кафетата и айде от хазната да докачат. доста хора измамиха тези и са големи скъперници, някои от тях го играят на бохеми, но са пълни мишки.
хората им не могат 1лв пенсия утре да вземат а те карат беемвета.


10 Януари 2022 22:47 | !!!
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Всички цоцате от комунизма още, паразити негодни, некадърни, неблагодарни, а някои и сте лазили пред комунистите, а най- много ги плюете, докато цоцате!


10 Януари 2022 22:54 | !!!
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И тоя мухльо от снимката си противоречи: лош бил комунизма, ама добре, че направил, много направил за Благоевград, не мой комунист го изкарат се тресе, вместо като мъж да изтъкне тоя факт, който изтъкна: от мизерна фашистка клоака, през комунизма Благоевград се превръща в място хубаво за живот и се развива!!! И Илчо действа по комунистически, паразити: плажа го реновира за всички в града, например, направи нови общински фирми за смет, а не в мръсни, крадливи, алчни частни ръчички !


11 Януари 2022 08:16 | Запознат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Много закъсали маймунки са на клончено... трябва да грабнат, докато могат..... Този народ да се събуди вече и да не позволява ограбването му!


11 Януари 2022 09:56 | Цирка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ПРИ КАМБИТОВ ЕДНА УЛИЦА СТРУВАШЕ 5 МИЛИОНА


11 Януари 2022 10:21 | л
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тоя град не случи на кмет, ама и на граждани ! На кой се сърдите? Вие избирате кмет и съветници ! Както казват братята македонци - по еб@не нема каене !!


11 Януари 2022 11:06 | Българи
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

100 години една шайка комунистически престъпници грабят и рушат, като мангалката бандитка Милена Донева- „забележета работила в банката на престъпника Кюлев, ще раздава кредити на общината с ВИС И СИК и така ще си я караме до края на света. И тоя Димитър Узунов от съдебната система пази всичките тия престъпници .Пък даже и разпиват, пиянстват и бушуват с фашагите.


11 Януари 2022 11:20 | БАЩИЦА
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ БУНТОВЕ И ДА СВАЛИМ ОТ ВЛАСТ ТОЗИ КМЕТ.


11 Януари 2022 11:51 | +++
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Сега цяла година ще чакаме да се асфалтират ремонтираните улици. Газим в кал кал кал и мърсотията се разнася навсякъде. След ремонта на вик веднага се асфалтира. Мърсотия .


11 Януари 2022 12:50 | ех ех
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На тоя хубавец нали жена му е рода на новия кмет Илко Стоянов, та той ще си скъса гъза да рекламира неадекватните кметски напъни за милиони левове. Днес разумните кметове ползват европейски пари и програми, а не заробват гражданите си с милиони заеми, които ще се изплащат с десетилетия. Благоевград има неистова нужда от бизнес инвестиции и работни места, а забавленията, като аквапарка и Бачиново са след това


11 Януари 2022 13:05 | село
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кмете кметее, вземи оправи комуникациите и инфраструктурата в града, в индустриалните зони, по кметсвата в общината- има села без вода- 21 век. Улици без осветление, без настилки-тънат в кал.


11 Януари 2022 13:57 | До българи
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мършо негодна, долна, неблагодарна, ако не бяха комунистите, да се въргаляш още в коптор- кочина мизерна с въшки и в лайна и кръв отд дизантерия и туберкулоза заради глад и мизерия, мръшляк!


11 Януари 2022 14:03 | До бащица,л и др лумпени
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

По - зле кмет от доктора по не се знае какво, по - известен като фалирал бизнесмен с мазна, лисича физиономия не е имало!


12 Януари 2022 09:35 | Българи
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На тая мангалка Донева още малко и остава. КРЕДИТИ ама НИЕ сме тъпаци от коптори. Нагла неграмотна шаврантия. Цял живот лейтянстваш крадеш мамиш и си зла канибалка.
д-рЖиваго


13 Януари 2022 07:53 | Илиян Личев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Колега, едно е да продаваш пържени картофки, да не плащаш никакви данъци, да сменяш сервитьори като носни кърпи, да не спазваш часовете за работа на персонала по кодекса, да ги осигуряващ на 4 часа на минимална заплата, а друго е да правиш истински бизнес, примерно да изградиш завод от гола поляна !Знаеш ли, че този кмет даде на прокурор, човек който реагира по остро, че тази "СУПЕР"ОБЩИНА му върна след 2 месеца от кодиране в деловодството, инвестиционни документи за поправка, като стойността на инвестицията на 2-та нови цеха е 3 млн. лева ?Приятелю, вземи да се скриеш някъде, когато се говори за бизнес проект и кредит се говори в цифри т. е стойността на инвестицията, финансиране, лихви, разходи за подръжка, печалба, време на изплащане на кредита и с какво и кой ще го плаща !Бизнеса не е романтика, той е цифри, особено когато се готви кредит, който да се прахоса от едни хора, а да се плаща от други!


14 Януари 2022 04:32 | Чоп
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дъното. Радо общественик, в изборите, в Ротъри. Печално. И всеки опит да направи нещо ок. завършва зле. А Радо да не осигурява хората си на 2 часа, да спре да краде от социални проекти. Като видиш кой е за и против проекта виждаш ди какво дъно сме стигнали.


14 Януари 2022 19:55 | Предложение
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Предлагам:
Змея Любомир Палаханов- измамил много хора като партньор в бизнес
Радо тъпо момче което не е виновен за ограничестниста си, но е много алчен
Ризов на киното - измамил много хора и бизнес партньори.
Хвърли топков Ясен Неделчев. Слуга на Американския университет и също алчен мошеник.
Тези индивиди трябва да бъдат дескридирани и съвет към новия кмет. Скъсахте отношения с тези хора ако искате да имате още един мандат и добр репутация


14 Януари 2022 19:55 | Предложение
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Предлагам
Змея Любомир Палаханов- измамил много хора като партньор в бизнес
Радо тъпо момче което не е виновен за ограничестниста си, но е много алчен
Ризов на киното - измамил много хора и бизнес партньори.
Хвърли топков Ясен Неделчев. Слуга на Американския университет и също алчен мошеник.
Тези индивиди трябва да бъдат дескридирани и съвет към новия кмет. Скъсахте отношения с тези хора ако искате да имате още един мандат и добр репутация


16 Януари 2022 05:53 | До
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Радо, това не е проект на живот и смърт и бизнесът ти не е почтен. Уредев, на теб ти осигурихме общинско жилище, но на майки с деца не. Урдев, бачиново, трябва да е общински, без концесии и т. н. Било социалистическо да няма частна инициатива! А ний по вода да ходим и жадни да бъдем. Гражданите имат право да имат басейн. Даже и да е на загуба, и това не е социалистическо.


17 Януари 2022 18:18 | Гледахте ли дебата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ей тези лайнари Ризов и лайнито Палаханов не се отказват. Искат да докопат кесията. Публичен линч за тези лайнари.


03 Февруари 2022 01:30 | DR Rush Qin
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Донорите ще бъдат възнаградени ($ 850 000, 00), тъй като кръводарители A, O и B са спешно необходими в Narayana Medical Hospital. Намираме се в Индия, Великобритания, Турция и други страни, така че ако се интересувате, моля, свържете се с нас и веднага ще получите висока награда. Всички имейли трябва да бъдат изпратени до (NARAYANAHEALTHCARE. [email protected] COM).
Имам нужда от бъбрек, за да спася живота си Благодаря ви, че сте готови да спасите живота ми. (NARAYANAHEALTHCARE. [email protected] COM).
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар