Горещи страсти в студената зала на ОБС Благоевград: След остри реплики и оживени дебати, съветниците гласуваха новата такса смет от 2,1 промила

20 януари 2022 13:38   25 коментара   16692 прочита


Увеличението бе предложено като наложително от кметската администрация, 10 години таксата не е променяна, Благоевград плаща най-малко в сравнение с другите общини. 

Общински съвет Благоевград прие  новата такса "Смет" от 2, 1 промила. Увеличението с 1 промил бе  предложено от кметската администрация. 22-ма от съветниците гласува "За" промяната. Това се случи днес на извънредна сесия на местния парламент, на която имаше оживени дебати около това трябва ли, и с колко да се увеличи таксата.

Част от съветниците изразиха мнение, че няма мотивирано обяснение  за увеличението на таксата и затова няма да подкрепят предложението, макар че разбират неотложността на промяната.  Припомняме, че такса смет не е увеличавана повече от 10 години.

 2 часа продължиха споровете в залата на общинския съвет, само разгорещените страсти около дебатите,, топлеха съветниците в иначе студената парламентарна зала. На заседанието на ОБС присъстваха и  граждани, сред които  Димитър Урдев и Емил Грозданов, коментиращи много оживено напоследък увеличението на таксата,   създавайки  гражданско сдружение, което се обяви против промяната на такса "Смет".   

Днес те отново изразиха позицията си, но бяха сразени от председателя на ОБС Радослав Тасков, който трябва да признаем, убедително и мотивирано обясни, кое налага увеличението на такса "Смет". Тасков отбеляза, че от години не е имало такъв оживен дебат в общински съвет, но намира сблъсъкът на различни мнения за полезен, при вземането на важни решения.

Тасков призна, че сегашното увеличение е несправедливо, тъй като е натоварен бизнес, който плаща 80 % от цялата сметка, че методиката на изчисления на таксата се прави на база данъчна оценка на имота, а не на това колко членове има едно домакинство.

"Не може жилище, в което живеят 4 човека да плаща еднаква такса с някой, който живее сам, подплати изказването си Тасков.

Той представи данни за миналата година и съобщи, че общината е похарчила близо   4 милиона лева повече за сметоизвозване, пари които са взети от други важни дейности  в общинския бюджет. Според него ощетяваме бюджета за други неща, за сметка на сметосъбирането.    

"Като не стигат да си платим сметката ще вземем от други общински пера и знаете ли откъде ги вземаме от парите за инфраструктура -затова са ни такива улиците, тротоарите, затова няма пари за осветление...  

Председателят се обърна към колегите си с известна доза критика, заради това, че някои от тях си позволяват във Фейсбук да оплюват колегите си по темата, което е крайно недостойно и е истински популизъм, който няма място в подобни дебати. На финала Тасков съпостави такса смет в Благоевград до момента и таксата, която плащат по-малките общини в областта.    
 

В Гоце Делчев - 4 промила,   Разлог - 6 промила, в Петрич 5 промила, в Симитли също толкова.   В Благоевград при промяна на промилите от 1, 1 на 2, 1,   домакинствата ще плащат  на годишна база следните цени:  

- Домакинство, живеещо в жилище от 100 кв. м. в идеалния център на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 75 лв., с промяната на промилите ще дължи 140 лв.; 

- Домакинство, в жилище от 100 кв. м. в широкия център на Благоевград, на годишна база до момента е плащало 55 лв., с промяната  ще дължи 104 лв.; 

- Домакинство,   в жилище от 100 кв. м. в кварталите на Благоевград до момента е плащало 28 лв., с промяната на промилите ще дължи 53 лв  Цифрите не са нито шокови, нито стресиращи, опита се да обясни Тасков.  В дискусията активно се включи и общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки, който обвини колегите си от ОБС и общинска администрация, че са излъгали хората в селата ,вилните зони и бизнеса : „Такса смет за селата, вилните зони и бизнеса сега остава на старата
по-висока цена. Общинска администрация и колегите съветници от другите
групи напрактика излъгаха хората от селата, тези които имат вили и
бизнеса, като отново възстановиха старото положение. В ход днес беше
една манипулация, която успя и така се получи едно несправедливо
разпределение на поемането на тежестта от този налог, коментира Красимир
Роячки.,който дори отиде при председателят Р. Тасков да го попита "отблизо" какво ще става с този налог,.

От общинска администрация отговориха на упреците и  питанията на граждани във връзка с разделното сметосъбиране, липсата на информация около това как се разходват средствата за сметосъбиране уверявайки, че направените внушения са наверни .  

Зам. кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова заяви, отчети се публикуват на интернет страницата на общината-едномесечни, тримесечни и годишни. 

На питане от Димитър Урдев, във връзка с разделното събиране, Мария Петрова    съобщи, че в момента се разработват два проекта, като единият вече е одобрен.

Ще бъдат купени 5   мобилни станции за разделно събиране, които ще бъдат позиционирани в кварталите "Ален Мак", "Еленово", "Грамада", "Струмско" и "Запад". Също така ще бъде въведена електрическа система за отчитане на събраните отпадъци, каза Петрова. 

Ще бъде въведен и  модел за управление на отпадъците.. Специална система ще отчита количеството отпадъци, които генерира едно домакинство.. "Домакинствата ще имат карта с чип за отключване на контейнерите. Системата ще се обслужва от специализиран автомобил, доставен в рамките на проекта. Цялата информация ще се предава на интелигентна система. Този модел ще се работи да бъде въведен на територията на цялата община.

От този пилотен проект ще се възползват и други общини в България", уточни Петрова.   

В крайна сметка дебатите приключиха след близо 2 часа и съветниците преминаха към гласуване. Те не бяха в пълен комплект, имаше отсъстващи заради Ковид, но имаха нужното представителство, за да вземат решение. Гласуваха увеличението на таксата от 1,1  промила  на 2,1 промила.  

П. Попов  


Още за: сесия   такса   смет   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
25 коментара
20 Януари 2022 13:45 | гражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Смешнициииии


20 Януари 2022 13:48 | Мустафа
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Купените от Ревански съветници избиха ли налетите пари по махалата за тях. Много кадърни тия - Драго, Исмет и Иво Червото. Да им сера на главата и кадърията и подлоги те. Всички в махалата ги знаят и чакат предизборно да дойдат с чувала пари


20 Януари 2022 13:50 | Кой? Кои?
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Защо ни напишете имената на общинските съветници, гласували ЗА увеличението? Нека народът ги знае, все пак някои заблудени са гласували за тях да ни представляват.


20 Януари 2022 15:48 | Гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Само да попитам, защо се позволява да се пуши по време на заседания на ОбС в залата? Разни селтаци, купили си електронни цигари ми пуфкат? Няма ли глоби? Това някакво превъзходство ли е?


20 Януари 2022 15:51 | Вопоп П.
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На питане от Димитър Урдев, във връзка с разделното събиране, Мария Петрова отговори и въпрос на Д. Урдев свързан с разделното събиране на отпадъците и съобщи, че в момента се разработват два проекта, като единият вече е одобрен. Какво изречение. Ентелект само може да го напише.


20 Януари 2022 16:17 | Zero
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Имената на стената


20 Януари 2022 16:19 | Джеми
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А зняете ли Драго, Исмет и Иво колко получават под масата?


20 Януари 2022 18:21 | истина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЩОМ 10 ГОДИНИ НЕ Е ПРОМЕНЯНА ТАКСАТА, ПРОМЕНЕТЕ Я, НО Я НАМАЛЕТЕ. САМО ГРОЗНИ ПРЕДИЗОРНИ ОБЕЩАНИЯ И НИКАКВО ИЗПЪЛНЕНИЕ. И ТОВА МИ БИЛО ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ХОРАТА В ЪВ ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ. ПЪЛЕН РЕЗИЛ СИ, КМЕТЕ.


20 Януари 2022 18:25 | истината без цензура
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Слагайте таксата не на квадратура, а на генериран боклук. не може един хранителен магазин да плаща за боклука колкото един офис. Разделете по видове дейности, а не по квадратура. Осмен това защо ще взимате 50 процента от имоти, които не се използват. И това ако не е пладнешки обир, здраве му кажи. Ама всичко е на гърба на обикновените хора.


20 Януари 2022 19:17 | старогражданин до горния
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

за да го направят трябва да знаят и могат, според тебе кой от тях, кажи поне един, това са ренегати, мишки и хлебарки, виж председателя им и ги плювни


20 Януари 2022 19:30 | гъзомислици
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Май в България няма друга община кметът на която да е повишил такса смет тази година. И без това хората едва издържат на драстично повишените цени на храните, тока и газта. Да беше помислил малко с мозъка си, а не със задника си кмета. Да беше помислил за нова система на отчитане на боклука, а не както по-горе много правилно е коментирал някой.


20 Януари 2022 20:48 | Гражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Линч за всеки гласувал ЗА


20 Януари 2022 21:20 | 1
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

от хора, които не могат да си напишат имената без грешка, толкова.


20 Януари 2022 22:09 | бисер - фаса
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

каната, рояка-наркоман и резаните пишки за кой гласуваха


20 Януари 2022 23:39 | Дъбравска
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо заведения и магазини използват контейнерите за бита?
Един пример, пред нас се изхвърлят чувалите от киното!
Събота и неделя е ад!
Този спонсор на кмета не трябва ли да си организира чувалите от киното някой да му ги извозва???


21 Януари 2022 07:25 | Чичо Марин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кантата рояка и резаните пишки са гласували против..


21 Януари 2022 09:19 | Благоевград
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ТОВА е крупна АФЕРА


21 Януари 2022 09:20 | Благоевград
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Можеше да се въведе задължителна такса от 1-2 лева максимум до 5лв. на домакинство


21 Януари 2022 09:23 | Благоевград
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ИМПИЙЧМЪНТ Съда да преразгледа решението на Общински съвет


21 Януари 2022 10:03 | пешо
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Тасков много си непочтен лъжец, в центъра на града ще плащат не по малко от 220лв, защото имотите са висока оценка и вече е време да те изметем от там. Ще видите март какво ви очаква.


21 Януари 2022 10:08 | пешо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абсолютно незаконно решение за такса смет, неизпълнени мотиви на областния при връщането и какво чака той, а не атакува в съда или сме в комбина с кмета, но не и с гражданите .Това е позор.


21 Януари 2022 10:35 | констатация
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кмета заедно с Тасков имат Железна група послушници от 21-22 общински съветници и не се съобразяват с нищо и с никой. Интересуват се само от личният си интерес, но не и от съдбата на града и на гражданите на Благоевград.


21 Януари 2022 15:51 | Джемал
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Имат и нова съветничка. Милена Бунцева. Майко мила майко. Тоя Ревански как ги намира все такива партизани. Имам чувството че се връщаме 86 година. Радко, Драго, Искър, Милена. Тия хора но достойнство имат ли. Нали ДПС се бореше за имената, какво става сега нов, Процес, ли върви в обратна посока.


21 Януари 2022 20:39 | Откога
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

боклукът, който изхвърля един живеещ, е равен на боклука, който изхвърлят трима-четирима живеещи? Откога боклукът, който изхвърля едно семейство, е равен на боклука, който изхвърля един магазин? Размърдайте си гънките, другарчета гласуващи!


21 Януари 2022 23:47 | Запознат
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А и тоя Чолев нали си е от село, а там кярат от плащането на боклуко и си гласувал ЗА. Ич не му е зор за тия дето му се вързаха на мизата
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар