Горещи дебати в ОБС Благоевград: Къде да бъде построен нов храм - на пазара или в парк Македония

31 юли 2020 15:37   6 коментара   5194 прочита


ОБС Благоевград след разпалени дебати върна в комисия предложението общината да дари на Неврокопска митрополия терен за нов храм. Кметът Томов поиска черква да се построи в района на кооперативния пазар, а не в Парк Македония, каквито бяха намеренията на бившия градоначалник Ат. Камбитов.  . 
Според кмета Румен Томов мястото в района на настоящия кооперативен пазар е стратегическо, но съветници го контрираха , че не е по каноните на църквата, пазар и черква да са на едно място.

Томов и екипът му смятат, че мястото е в центъра, комуникативно и лесно достъпно, съветниците обаче изтъкнаха доводи защо това място не е удобно -липсва подходяща инфраструктура, няма паркинг, а наличието на много сгради наоколо не създава усещане за покой, това което се усеща във всеки храм.. Съветниците се обединиха около това, че черква трябва да има, но пазарът не е най-подходящото място.  

Експредседателят Радослав Тасков попита колегите си и управата " Не знам какъв е проблемът, че   не се използват тези 7 дка утвърден терен и проекта за черква, с която всеки би се гордял? Тя трябваше да е в бившият казармен парк. Питам общината дали в новия ПУП в казармите е предвиден парцел за храм и ако не защо попита Тасков. 
В отговор зам. -кметът Евгени Терзиев заяви, че не е предвиден парцел за нов православен храм в бившата казарма.   "Ще има паркинг с около 50 места около храма, ако е в района на пазара, може  да се направи и друг от другата страна на булевард; "Джеймс Баучер", уточни Терзиев, който бе прекъснат от Томов с думите :

Не е нужно да черквата да се ходи с кола затова паркингът не е чак такъв проблем. След дългите дебати предложението бе върнато в комисия. На сесията присъстваще отец   Андон Шавулев, като представител на църквата , който предложи да се проведе  среща между представители на Неврокопската митрополия, Община Благоевград и Общински съвет  Благоевград. и тогава да се вземе решение къде ще е храмът.  

П. Попов  


Още за: храм   Благоевград   пазар   парк   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
31 Юли 2020 16:33 | Йоан
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Около сегашната черква да не би да има паркинг, а Тасков да не задава тъпи въпроси, а да каже, защо този храм не е още построен след като той и Камбитов го обещаваха още преди няколко години?


31 Юли 2020 17:55 | Както във всеки град
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Голям храм в центъра на града. На пазара!


31 Юли 2020 18:56 | Ками
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Толкова ли е сложно да се направи един голям храм в парк Македония, в горния му край, да се свърже с кв. Еленово, да има дървета, алеи и пространство младите хора да се разхождат, а в долния край да са спортни площадки и зали, а и паркинг за 100 коли. Това на пазара си е подигравка и отбиване на номера. Съветниците покажете, че мислите мащабно и в бъдещето гласувайте храма да е в парка.


31 Юли 2020 19:00 | вароша
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Малко черкви има в града и кварталите, та и още една. Какво и е на черквата във Вароша ? Не ни трябва нова черква, работа ни трябва. Производствени предприятия да започнат да се строят, а не черкви.


01 Август 2020 01:52 | Езерото Бали
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

2002 нали Причкапов направи първа копка! 20г по-късно пак нищо.
Ако Паскалев бяха направили хубав проект за новия пазар, сега нямаше да се мисли за прекупвачите-тарикати, къде ще са им сергиите!
Не зАбравяйте, че тоя пазар се направи закрит именно заради селяните, ама е по лесно да даде 3 лв за маса и да сере.
На Струма на бистраците е най-добре са се построи


01 Август 2020 07:47 | �� ���� � ��.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Пазарът е възможно най-неподходящото място за построяване на храм! Инатът и простотията на Томов обаче са трудно преодолими! Като олигофрен е!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар