Гоце Делчев в паника! 5 случая на морбили регистрирани в района

14 февруари 2019 10:25   2 коментара   7494 прочита


Пет са случаите на морбили в България, проф. Тодор Кантарджиев.

Всички случаи са от малки населени места около Гоце Делчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от тази болест., съобщава Нова тв

Два случая на заболели от морбили са потвърдени у нас

В София вече има случай на заболяла от морбили 37-годишна жена, която е настанена за лечение в Инфекциозна болница. „Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата - положителен е. Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано", заяви проф. Кантарджиев.

"Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1- и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев",

И трите деца са от малките населени места около град Гоце Делчев.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 13-годишна възраст.

Трето дете почина от морбили в Македония

„Морбили е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета, имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още специалистът.

През последната година има бум на случаите на морбили в Европа, като само в Румъния десетки деца починаха от заразната болест. Подобна ситуация имаше и в съседна Сърбия.


Още за: случаи   морбили   район   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
14 Февруари 2019 13:34 | 4444
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

професоре иди се гръмни


14 Февруари 2019 13:37 | ивански
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Професори които не работят по каса и взимат по 100 лв. на преглед има много. А такива, които са заинтересовани да внасят и продават ваксини са още повече, особенно преди избори.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар