Глоби за джипита и специалисти, ако откажат да лекуват COVID

06 ноември 2020 15:12   4 коментара   6276 прочита


Здравната каса и РЗИ да могат да глобява и лекарите от доболничната помощ, т.е. лични лекари и специалисти в ДКЦ-та и кабинети, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус. Това е една от промените, заложени в Закона за бюджета на здравната каса за 2021 г., а налагането и поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщава 24 часа. Първоначалният вариант на проектобюджета предвиждаше институциите да налагат глоби само на болниците, които откажат да лекуват пациенти с COVID-19 по време на извънредна епидемична обстановка, включително да могат да прекратяват сключения с тях договор.

Сега същите правила иска здравният министър и за джипитата и специалистите. Предложението си той обяви по време на гледането на бюджета на съвместното заседание на здравната, социалната и бюджетната парламентарни комисии в четвъртък, а днес то бе прието и от депутатите. Те разгледаха и приеха на първо четене целия проектобюджет на касата за догодина.

Здравният министър иска и други пормени, свързани с възможността към бюджета дас е добавят обещаните 237 млн. лв., които да отидат за увеличението на заплатите на леакрите, сестрите и санитарите. Мярката предвижда ръст от 600 лв. на заплатата на лекарите, 360 лв. на медицинските сестри и 120 лв. на санитарите.

С бюджета се предлагат и още промени. Сред тях са от една страна НЗОК да може да получава повече пари по време на годината, ако се наложи заради пандемията, а от друга самата здравна каса да има възможност да дава повече средства на болниците, които лекуват COVID. При наличие на неусвоени средства пък, с тях да се плаща надлимитната дейност на клиниките за 2017 г. и 2018 г.

За да намали високите разходи за онколекарства, както и да ограничи възможността за източване на здравната каса по тази линия, се залага и друга важна промяна. Според нея, при постигната от болницата по-ниска доставна цена спрямо договорената в рамковото споразумение на здравното министерство, касата ще заплаща по-ниската цена.

За втора година поред в проектобюджета се предлага да отпадне и таксата, която здравната каса заплаща на НАП за събирането на здравните осигуровки. Този разход на здраната каса за 2018 г. беше в размер на близо 5 млн. лв. и още миналата година, при обсъждането на бюджета за 2020 г. бе предложено тя да отпадне, но депутатите не приеха предложението. Сега то мина на първо четене в зала. Над 5 млрд. лв. са парите, с които ще разполага НЗОК през 2021 г. – с 340 млн. лв. повече спрямо тази.


Още за: глоби   джипита   ковид   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
06 Ноември 2020 16:37 | хмм
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

дават по им 1000 лв бонус и глоба 20 лв ахаха ... всеки ще предпочете глобата


07 Ноември 2020 09:20 | опа
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

направо да им взимат лиценза. Не да се крият и да викат, идвай само с отрицателен пср. Иначе няма да те лекувам. Майка им мръсна скрили са се като гущерите.


07 Ноември 2020 10:23 | ���������
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Създават се разни щабове, издават се заповеди... Да, ама НЕ! Ресторантьорите имат последната дума. Те казват да се работи до по-късно и това става! Ами като им се работи /печели/ толкова нека да затворят по-рано за клиенти, както е заповедта и да продължат да си работят като изпълняват поръчки за по домовете. Иначе е "Играм хоро, ма не скакам. "


07 Ноември 2020 11:37 | 456
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Глобяват лекарите, а на ресторантьорите им удължават работното време, вместо да ги затворят за две три седмици. Значи в Гърция пълна карантина и техните ресторантьори не протестират, ама нашите реват.
Всички от благоевградския кризисен щаб да отидат доброволци в Ковид отделенията заедно с ресторантьорите.
Нека от болницата се обърнат с официално писмо до т. нар кризисен щаб в Благоевград и ресторантьорите и да ги поканят персонално да започнат работа като санитари в болницата. Нали се оплакват, че нямали доходи. Да си заработят.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар