Главният прокурор И. Гешев погва заменките в горски територии! МВР започва проверка

24 февруари 2020 11:22   2 коментара   4060 прочита


Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи (МВР) извършването на проверка във връзка с излъчено на 12 януари 2020 г. журналистическо разследване. В излъчения материал се обявяват данни за предприети действия от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция по горите относно схема за помощ при замени на поземлени имоти в горски територии.

Действията на институциите са съгласно решение на Европейската комисия (ЕК) от 05 септември 2014 г. относно схема за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при замени на поземлени имоти в горски територии, съгласно което на възстановяване подлежи „държавната помощ, отпусната на предприятия при сделки за замяна на горска земя държавна собственост срещу горска земя частна собственост в периода 01 януари – 27 януари 2009 г., неправомерно приведена в действие на Република България в нарушение на член 108, параграф 3 от ДФЕС, несъвместима с вътрешния пазар“.

Проверката следва да установи: ∙ Бенефициентите, получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., и размера на получената помощ от всеки от тях; ∙ Спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), Закона за независимите оценители (ЗНО) и изискванията на чл.6, т.1, б. „г“ от решението на ЕК при избор на оценители за извършване на оценки на поземлените имоти в горски територии, предмет на сделка за замяна, ще бъде проверено.

Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ.

2 коментара
24 Февруари 2020 11:40 | Браво
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Браво на Гешев, сега прокуратурата да провери защо общинския съветник, Христо Коавачки - Мама кажа, не плаща данъци и такси от 20 години на Община Благоевград и защо Иво Николов го покрива през цялото време като зам. кмет и н-к отдел МДТ.


25 Февруари 2020 07:26 | ���������
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Приветствам г-н Гешев но да провери най подробно и заменката за гора и на ексдепотата от Разлог ЛЮБЕН ТАТАРСКИ който на всичко отгоре пак е на работа в МЗГХ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар