Германец от Микрево отглеждал в двора си защитени видове костенурки! Окръжна прокуратурата – Благоевград погна чужденеца!

15 юни 2019 10:12   5 коментара   4725 прочита


Окръжна прокуратурата – Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу мъж, немски гражданин, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление, а именно незаконно държане на костенурки от защитен вид.

Обвиняемият е постоянно пребиваващ в България, като през 2016 г. закупил имот – къща с двор в с. Микрево. След като се нанесъл да живее там със семейството си, започнал да намира на различни места костенурки. Носел ги в дома си, започнал да ги отглежда и храни. За целта им изградил в двора две заградени с бетонни тухли пространства, като върху тях имало поставени дъсчени прегради.

Към юли 2018 г. той държал и отглеждал общо деветнадесет костенурки от вида шипобедрена костенурка (Testudo graeca) и шипоопашата констенурка (Testudo hermani). Въпросните животни са защитени от Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания - Бернска конвенция.

Обвиняемият германец се запознал със съседа си, като по повод костенурките му обяснявал, че ги намерил ранени и ги спасявал. Тъй като често пътувал за Германия, мъжът оставял ключа от двора на къщата си на съседа с уговорката да ги храни редовно.

През юни 2018 в Регионална инспекция по околна среда – гр. Благоевград е постъпил сигнал за незаконно отглеждане на животински видове - костенурки. Експерти на институцията извършили проверка място. През оградата на имота забелязали, че в двора се движат голям брой костенурки и веднага уведомили полицията. След оглед животните били иззети.

От назначената ветеринарно – медицинска експертиза се установява, че всички костенурки са в добро здраве и могат да бъдат пуснати в естествените им местообитания в състоянието, в което са намерени и същите са освободени от експертите на РИОСВ.

Предстои делото срещу обвиняемия германец за незаконно държане на диви животни от защитен вид да продължи в съда.

Г. Георгиев

5 коментара
15 Юни 2019 10:43 | 11
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

е по лие добре по гората хората ги събира и ги ядат.


15 Юни 2019 10:46 | гг
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ЦИГАНИТЕ, СЪБИРАТ С ЧУВАЛИ И СИ ЯДАТ. тесе плодат всека година.


15 Юни 2019 11:50 | Ehoo
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

А рома като ги пече и яде и хората дето мислят, че кравта им лекува и дава безсмъртие... Е така че оправите държавата да знаете


15 Юни 2019 21:52 | Симитли
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

До там ли стигнаха че да има дело, всичко ли си свърши прокуратурата, че до там стигна


15 Юни 2019 23:52 | Катето
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Малее защо гоните хората от България бре, не можете ли да разберете че човека ги е спасявал а ДОНОСНИКА СЕГА КЕФ ЛИ МУ Е? ГАДОСТИ НА КВАДРАТ. А и прокуратурата дали няма престъпници и убийци дето са по важни?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар