Галопиращи цени на хляба у нас! Причините ...

05 декември 2021 07:34   1 коментар   8768 прочита


Към момента цената на хляба не се променя с дни, а с минути. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева във връзка с галопиращите стойности на основни хранителни стоки. 

Тя изрично уточни обаче, че няма как да се направи прогноза с колко още ще поскъпне цената на хляба – НБСХС не са картел и няма една цена на насъщния в България. От бранша обаче имат едно предложение към новите народни представители в 47-ия парламент. Те настояват депутатите да въведат 9% ДДС ставка на основни храни, сред които и хлябът. Това е единственият антиинфлационен инструмент, който ще задържи за много дълго време цените, ще даде възможност на бизнеса да се развива конкурентоспособно, ще осветли сивата икономика, ще увеличи събираемостта в бюджета, събираемостта на косвените данъци, които са свързани и с пенсионното и здравното осигуряване, отчете Кукушева пред News. bg  . 

Според нея това е единствената форма в бюджета, с която да се съберат достатъчно средства, за да може с тях държавата да компенсира ниската платежоспособност на уязвимите части на населението, сред които и българските пенсионери. 

В момента цената на пшеницата е с 60% по-висока в сравнение със същия месец миналата година. Цената на суровината е променена вече с над 200%, а се променя и цената на труда, защото като нормални икономически субекти се опитваме да компенсираме натрупаната инфлация през работните заплати, колкото и да сме капитализирани, каза Кукушева. 

Тя обясни, че като количество зърнената реколта е уникално добра, защото има над 7 млн. 200 000 тона прибрана в хамбарите пшеница. 50% от тази пшеница, което прави 3 600 000 тона, е с много добри хлебопекарни качества, останалата пшеница е фуражна. „Тази година беше благодатна за българските земеделски производители и това е добра новина за целия селскостопански оборот на държавата“, подчерта Кукушева. 

Тя посочи, че има една ясна тенденция, съобщена в анализа на Световния съвет по продоволствена сигурност към ОНН, и той гласи следното: „Всички хранителни суровини имат трайна тенденция на покачване на цените. Така ще бъде в следващите 5 години. “ 


Още за: Галопиращи   цени   хляба   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
05 Декември 2021 07:51 | Илчовски
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Спомнете си какво каза земеделеца Илчовски април месец, че всичкото жито се изкарва от фирми близки до ГЕРБ и ДПС и се складира в Турция, а в края на годината цените на хляба умишлено ще се вдигнат за да може да се саботира новото правителство на промяната.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар