Финансова афера в Петрич! Директор на банка и служител влизат в съда за злоупотреба с пари на клиенти

10 юни 2021 07:44   8 коментара   31343 прочита


Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Георги Щайков   и Д. Топалова . за длъжностно присвояване в особено големи размери и съставяне на официални документи, удостоверяващи неверни обстоятелства. 

Обвиняемият Шайков. работел като директор на филиал в банка в гр. Петрич, а негова подчинена – обвиняемата  ., била специалист по обслужване на клиенти. През 2016 г. той поискал от нея да му предостави за лично ползване парични средства от поверената ѝ касова наличност. Уверил я, че до няколко дни ще възстанови получените суми.

Тя изпълнила нареждането на директора и му предоставила парична сума в размер на 40 100, 39 лева, 50 000 евро и 4 950 щатски долара, без извършване на касова операция за предаването им. Обвиняемата съзнавала, че разпореждане с парични средства, собственост на банката, е в противоречие с обхвата на действията, които позволява длъжностната й характеристика и в нарушение на Правилата за касовата дейност. За получените парични суми обвиняемият директор  подписал 3 броя нареждане – разписки. 

За да не бъде установен дефицитът на касата на служителката  , директорът създал организация за формално извършване на ежемесечните ревизии. Това ставало само по документи, без реално броене на пари. В документите за провеждането им се отразявало, че не са установени различия между наличните средства в съответната каса и данните от информационната система. 

На 06. 06. 2016 г., във връзка с планиран одит, служители от управление „Вътрешен контрол“ при банката извършили ревизия на касите във филиала в гр. Петрич. Обвиняемият бил уведомен за него предварително и предупредил   Топалова . С парите на клиент на банката липсата на касата била запълнена. По този начин при извършената ревизия не били установени различия между фактическата парична наличност и счетоводните данни в електронната система на банката. 

При друга ревизия, по указание на директора   Шайков ., с цел прикриване на липсата на парични средства от касовата наличност на поверената ѝ каса, обвиняемата  за кратко време осчетоводила 3 тегления от сметките на клиенти на банката. Това било извършено без личното явяване и изричното разпореждане на титуляря на съответната сметка, в нарушение на правилата за осъществяване на банковите операции и без да са броени и предавани парични средства. Оторизирирането им било осъществено с потребителското име и паролата на колежката на обвиняемата без да я уведомява за това. След приключване на ревизията Топалова . възстановила паричните суми по сметките. 

По време на касова ревизия, извършена на 23. 08. 2016 г., проверяващите установили дефицит на касата, . Обвиняемият  Шайков . им обяснил, че сумите му били предадени от служителката срещу разписки. Те били открити в касата, иззети и приложени към документите за ревизията. Направените от проверяващите констатации били подробно отразени в одитен доклад. 

На обвиняемите  . били наложени дисциплинарни наказания „уволнение“. 

В хода на проведеното разследване са били извършени съдебно-счетоводна и графична експертизи, доказващи виновността на обвиняемите. Двамата действали в съучастие - Георги Шайков . като подбудител, а  Топалова . като извършител. 

П. Иванов 
 
 


Още за: банкова афера   съд   Петрич   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
10 Юни 2021 08:33 | към тоя отгоре
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Директорът се помолил, а служителката, ако откаже? -леле мале, не ми се мисли. В случая, кой е виновен, директорът или служителката? Да оставим решението на магистратите.


10 Юни 2021 09:18 | hahaha
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Георги Шайков и КОЙ/КОЯ ??


10 Юни 2021 09:31 | 111
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И на Стоил Топалов, женамо е касиерка. ГЕРБАДЖИЯТА шеф но Озелениявяне!


10 Юни 2021 10:07 | hahaha
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А брат му на Г. Ш. - Хр. Шайков боклука-пияница от Митница Кулата КОГА?
Търсят го от едни Казино-Беттинг фирми за СПРАВКА на ЗАДЪЛЖЕНИЯТА към Обществото ..


10 Юни 2021 11:01 | Комшия
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Ай стига сте злорадствали боклуци долни, познавам и двамата братя, много добри хора, кой какво е правил си е тяхна работа, има ли някой ощетен от обществото? Липсват ли на някого пари от сметката?
Аман от прости и злобни хора!!!


10 Юни 2021 12:46 | куло
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

двамата са пичове


10 Юни 2021 16:30 | от запознат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Стоил Топалов веднага да бъде освободен - тоя некадърник съсипа зелените площи в общината . Не знам как още общинския съвет и кмета го търпят . Ама то в този общински съвет има ли свестни хора да поискат това


10 Юни 2021 21:36 | hahaha до Комшия ...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Има, имаа питай Митничара на колко хора дължи пари... и WInBet питай и на Митница Кулата питай ... като са такива пи4ове, защо жените им се скриха а?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар