Финансират реконструкция на един от сондажите за минерална вода в м. Рупите

05 юни 2023 11:09   3 коментара   4876 прочита


 
Община Петрич кандидатства по Инвестиционна програма „МИНЕРАЛНИ ВОДИ“, обявена от Националния доверителен екофонд, за финансиране на проект „Реконструкция на сондаж №2ХГ на НМВ „Рупите – м. Кожух“. 
Стойността на инвестиционното предложение е 166 700 лв. с ДДС, като НДЕФ финансира безвъзмездно 50% от инвестицията. Сондажът, обект на инвестиционния проект, е част от Находище на минерална вода „Рупите – м. Кожух“ – изключителна държавна собственост. Находището, което включва три сондажа /единият е мониторингов/, е предоставено с решение от 2011 г. на министъра на околната среда и водите - безвъзмездно за управление и ползване на Община Петрич за срок от 25 години. Сондаж № 2ХГ е прокаран и каптиран през 1981 г., а сегашното състояние на тръбно-крановата арматура на съоръжението е изключително лошо. Неговият дебит е 10 л/сек. 
С цел привеждане на съоръжението в добро техническо състояние е изготвен инвестиционен проект за цялостна реконструкция, чрез който ще се позволи използване на капацитета на сондажа и неговото запазване за години напред. 
Друг сондаж - №1ВКП от същото находище, който е с дебит 15л/сек., също се намира в изключително лошо техническо състояние. И за него се предвижда да бъде изготвен проект с цел осигуряване на финансиране за реконструкция. 
На този етап от сондажите се черпят 3л/сек, така че има достатъчно свободен дебит за юридически лица, както и за минералните извори, които се ползват от населението. 
Община Петрич продължава с грижата за стопанисването на минералните извори и поддържането на пространството около тях, което беше приведено във вид, удобен за престой. Има монтирани покрити с перголи пейки, изградиха се мостове за безопасно пресичане около изворите, има и съблекални за удобство на хората. 
 


Още за: Рупите   вода   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
05 Юни 2023 14:20 | дърт пезевенк
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ехаааа, таман навреме ше му Го нагърлят на Парапуно за новата му почивна база, да си ползва наготово топла водичка.


05 Юни 2023 15:28 | Силвия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

на пуно да му го напунат басено софианци ка доат да испосерат пейзажо


06 Юни 2023 05:02 | Баба Ванга
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вода има за всички и не забравяйте що сам ви заръчала - бъдете добри
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар