Европейски проект подкрепя майки, лишени от свобода

10 март 2010 22:30   7770 прочита
Международният екип на проекта в Благоевград
Международният екип на проекта в Благоевград


Международният екип на проекта в Благоевград

Факултетът по обществено здраве и спорт при ЮЗУ “Неофит Рилски” бе домакин на първата работна среща по проект “Отглеждане и възпитание на дете през затворническите решетки”, съфинансиран по програма DAPHNE на Европейската комисия. Това съобщи деканът на Факултета по обществено здраве и спорт доц. д-р Стоян Иванов. Координатор на проекта е Центърът за изследване и превенция на насилие и пренебрегване на деца към Департамента по психично здраве и социално благополучие към Института по детско здраве - Гърция, а партньори - Факултет по социология и социална работа при университета в гр. Клуж, Румъния, Катедрата по медико-социални науки към Факултета по обществено здраве и спорт при ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и Европейската мрeжа против насилие в южната ни съседка.

Целта на проекта е да укрепи родителската роля на жените-майки, лишени от свобода, по възможно най-добър начин, каза координаторът на проекта доц. д-р Васка Станчева-Попкостадинова. Проектът, който се реализира в трите балкански страни, е насочен към особено раними групи - бременни и майки в затвора, деца, отглеждани там, и деца и младежи, чиито майки са лишени от свобода. За целта е планирано изследване, което ще определи най-належащите им нужди. Освен това се предвижда в 8 женски затвора в трите страни да се създадат групи за подкрепа на тези майки, като се уточняват и дейности, способстващи за заздравяване на семейните връзки. Шест групи в 6 града пък ще бъдат в подкрепа на техните деца.

Предвидени са и няколко международни и национални семинари за обучители и персонала в 8-те затвора, които участват в проекта.

Очакваните резултати участниците в проекта свързват най-вече с увеличаването на потенциала за справяне на децата и подобрените родителските умения при майките. Очаква се също да се укрепят взаимоотношенията майки-деца и да се повиши квалификацията на персонала в затвора.

На срещата, състояла се в университетския център Бачиново, бяха дискутирани и някои изследователски и терапевтични дейности в отделните етапи на проекта, както и възможните бариери и решения при реализирането им.


Още за: ЮЗУ   проект   затвор   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар