Eто с какви мотиви РС Благоевград оправда протестърите К. Ханджийски, С. Митев и В. Христов за хвърлянето на яйца по офисите на "ГЕРБ" и "ВМРО" 

20 декември 2020 11:13   13 коментара   9013 прочита


 

След няколко отлагания, завчера в Районен съд Благоевград се проведе заседанието по делото, водено срещу протестърите Калоян Ханджийски, Спас Митев и Владимир Хритов, които бяха обвинени по Указа за борба с дребното хулиганство /УБДХ/. И тримата бяха оправдани за това, че на 1 октомври при провеждането на антиправтелствен протест, замеряха с яйца офисите на партиите "ГЕРБ" и "ВМРО" в областния център. 

Припомняме, че протестната проява, която бе под надслов "Оставка на Бойко Борисов, Иван Гешев и корумпираното правителство, начело с партия "ГЕРБ", се проведе с разрешението на зам. -кмета по сигурността Л. Милев и бе с ясно определен маршрут с начало съдебната палата и крайна точка пл. "Георги Измирлиев". Организатор на шествието бе именно общинският съветник Калоян Ханджийски, а протеста бе охраяван от служители на полицията. По време на шествието, протестиращите извадиха яйца и замеряха с тях фасадата на сградата до МОЛ "Ларго", в която се помещава офиса на "ВМРО", а след това на прицел бе и фасадата на сградата, където е офиса на "ГЕРБ".

Протестът бе излъчен на живо във фейсбук, а на място  имаше и множество свидетели, които бяха призовани да дадат показания. В хода на съдебното следствие Хандийски и компания не са отрекли, че именно те са хвърляли яйца по сградите. 
Съдия К. Панкова аргументира решението си като изтъкна, че безспорно хвърлянето на яйца по сгради в центъра на Благоевград във време, когато по улиците има множество хора, включително и деца и в присъствие на полицейски служители, представлява демонстрация против установения ред.

Според нея действията на Ханджийски, Митев и Христов са неприемливи от гледна точка на морала, но съобразявайки се обаче с конкретиката на случая, обстановката и обстоятелствата при него, съдебният състав счете, че същите не представляват нарушение по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ, по който им бяха повдигнати обвинения.

Действията им по време на протеста на 1 октомври не са били насочени към присъстващите граждани и полицейски служители и никой не е пострадал. Съдът прие хвърлянето на яйца като част от опита на протестърите да предизвикат определени резултати, като част от целта на протеста, както и израз на отношението им към тези партии, а не лично неуважително отношение към личността на околните, поради което тримата бяха оправдани. 

П. Пенева 


Още за: хаднджийски   яйца   офиси   Още от: Общество

Принтирай статия
13 коментара
20 Декември 2020 11:26 | Джей Еф Кей
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Мани ги тия. Некой познава ли я Танчето от паркингите. Да каже бива ли я


20 Декември 2020 11:28 | Ivan Ivanov
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Bravo sudia Pankova. Vie prenadlezhite kum malkoto nekorumpirani sadii v Bulgaria. Pozdravlenia.


20 Декември 2020 11:54 | гражданин
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

БРАВО НА СЪДЯТА. ИМА И ТАКИВА


20 Декември 2020 12:09 | Ушев
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Едни политически трупове, които след 6 месеца никой освен психиатрията няма да помни...


20 Декември 2020 12:23 | Някой си
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

Оставка, съд и затвор за грабителите на България - герб и дпс.


20 Декември 2020 15:25 | Горския
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Къде е къщата на съдия Панкова?
Искам да я наклепам с яйца за да видя как ще реагира.


20 Декември 2020 17:41 | Жори Swing
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Тия безделници, защо не се хванат нещо да работят, или сега дай да се правим на маймуни, а утре като спечелим изборите ще си избием десеторно парите?


20 Декември 2020 18:42 | Старата махала
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Резонно решение. Практиката на съдилишата в целия Западен свят е категорична по такива дела. Некомпетентните полицаи и прокурори, които са повдигнали това обвинение, трябва да платят обезщетения от джоба си. Всяка форма на мирен простест е допустима, особено срещу Мафията ГЕРБ и ДПС, които унищожиха Благоевград за да напълнят собствените си бездънни гуши.


20 Декември 2020 21:28 | До горския
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

А, Твоята къща дали няма да я лапне месечината, а? Наклепай задника на жена си, да не го наклепат други. Нещастник от герП. Тепърва ще лапате дървото... Март месец е много близко и ще трябва да се изселвате!


20 Декември 2020 22:10 | реалист.
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

хей стара махала следващият път да не забравияш и пишман воиводите да споменаваш че са за екарисажа.


21 Декември 2020 09:19 | Да си знаете
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Да, но сградата до мол-а, както я наричате, е паметник на културата от местно значение, дали е нормално да се хвърлят яйца по нея?


21 Декември 2020 10:42 | Хаха
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Смях в залата. Значи, хвърляйте домати и яйца на воля по общини и области. Полицията няма за какво да охранява. Докъде стигнахме.


21 Декември 2020 11:54 | Разлог
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Браво на съдията
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар