Ето колко ще получават безработните на месец

04 април 2020 15:09   4 коментара   22880 прочита


 
 

 Обезщетението за безработица се изчислява на ден. То е в размер на 60% от средното възнаграждение на ден, което е получавал работникът, докато е бил нает. 

Възнаграждението се определя на база средният осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на договора му. 

Дневното парично обезщетение за безработица не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер, определен със Закона за бюджета всяка година. За 2020 година безработният не може да получава по-малко от 9 лева и повече от 74, 29 лв. на ден. 

Размерът и колко време ще взима обезщетението зависи по какъв член е прекратен договорът на работника и колко стаж има. 

Ако осигурителният стаж е до 3 години, ще получавате помощта 4 месеца. При стаж от 3 години и 1 ден до 7 години – 6 месеца, от 7 години и 1 ден до 11 години – 8 месеца, от 11 години и 1 ден до 15 години – 10 месеца. Цяла година обезщетение може да получи работник, ако има стаж над 15 години. 

Ако работникът напусне по негово или по взаимно съгласие, той ще получава минималния дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева, като има право да го получава не повече от 4 месеца. 

Каква ще е сумата на месец зависи от работните дни в месеца. За такива не се смятат съботите и неделите, както и официалните празници.,пише Глас.бг  

Ако сте работили на непълно работно време или сте взимали възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, получавате обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото ви се. 

Право на обезщетение за безработица имат хората, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта, не са придобили право на пенсия и не работят на друго място. 

Паричните обезщетения за безработица се отпускат въз основа на заявление, подадено по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код на подателя в избрано от лицето териториално поделение на Националния осигурителен институт, или на хартиен носител в съответната дирекция „Бюро по труда“. 


Още за: пари   безработица   ден   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
04 Април 2020 16:02 | ?
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Е какви са тези безработни с 2 години предхождащ стаж... това са само държавните калинки


04 Април 2020 21:26 | Хриси
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В Сърбия дадоха на всички сърби над 18 години по 100 евро, в Гърция дават по 800 евро на всеки съкратен. Герб=гроб.


05 Април 2020 01:15 | Жозе Моуринио
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тия НАП и Бюрото по труда да започнат да работят, защото и един киршив мангал да хванеш от улицата ще ти каже, че с дневен оборот около 100 лева, никое заведение не може да има печалба. Значи, до вчера от питаха по 100-120 дневен оборот, ама сега уволниха всички работници. Е това е двойно счетоводство! И дано след тоя цирк, започнете да работите и без "анонимни или явни" сигнали и да ги за печатите до едно.


06 Април 2020 15:17 | �������
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А НА НАРКОМАНИТЕ ЩЕ ИМА ЛИ ПО НЕЩИЧКО ПРОСО ПИТАМ ...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар