ЕС настоява за по-лесен достъп на младите фермери до земя

18 май 2018 14:35   1 коментар   3476 прочита


Европейският парламент (ЕП) настоява държавите в ЕС да въведат по-лесен достъп на младите земеделски производители до обработваема земя. Това стана ясно от приетия Доклад относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г., който беше приет на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.

В доклада е посочено, че през последното десетилетие броят на младите фермери значително е намалял. Един от основните приоритети на бъдещата обща селскостопанска политика трябва да бъде смяната на поколенията, която да се случи чрез национални стратегии в подкрепа на младите земеделски производители, съобразени с нуждите на различните държави членки.

Според българския евродепутат Момчил Неков, от средство за създаване и възможност за поминък, земята се е превърнала в обект на търговски спекулации. Като едно от основните предизвикателства за младите в сектора, той посочва трудния достъп до обработваема земя и спекулативните цени, които по думите му са огромен риск пред младите фермери, на които им предстои да се занимават със земеделие.

Все по-малко останаха търговците, които да предлагат на достъпни цени висококачествени продукти, като например маркуч за капково напояване, тръби за напояване, земеделски машини за обработване на земята и т.н. Освен това, чрез гласувания доклад, евродепутатите настояват и за повече международна мобилност и обучения за млади земеделци, чрез които да се създаде и схема за професионално обучение, подобно на "Еразъм".

По време на заседанието в ЕП бяха приети и искания в Доклада да бъде включен и текст, който гласи, че демографското състояние, в част от регионите на Съюза е непропорционално, тъй като има места, където живеят твърде малко или никакви млади хора. А също и че пред не малка част от планинските региони съществуват трудности, поради малко инвестиции, релеф и специфични условия на труд, които обезсърчават младите хора и ги отказват от насочване към стопанската дейност –ето защо на тези места трябва да се помогне.


Още за: ЕС   достъп   фермери   земя   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
18 Май 2018 22:02 | старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Поредните голи обещания за територии, които отдавна са парцелирани от мафията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар