Ексшефът на службата за социални дейности в Община Банско Ел. Пачеджиева на съд за разпиляване на бюджетни средства

12 май 2022 19:18   7 коментара   10952 прочита


Съпругата на бившия командир на военното поделение в Банско Е. Пачеджиев е с обвинителен акт от Окръжна прокуратура. В момента Пачеджиева работи в министерството на труда и социалната политика

С обвинителен акт Окръжна прокуратура – Благоевград повдигна обвинение и предаде на съд бившия ръководител на служба за социални дейности към Община Банско Елеонора Пачеджиева за извършени от нея престъпления по служба. 
С решение на Общински съвет гр. Банско била създадена служба „Заведения за социални услуги“. Тя имала статут на второстепен разпоредител с бюджетни средства, предоставяни й ежегодно от общината. 

Ръководството на службата било възложено на обвиняемата  Пачеджиева, главен експерт „Социални дейности“ към община Банско. В рамките на изпълняваната от нея длъжност тя отговаряла за организиране и контролиране на дейността в сферата на социалните заведения и услуги. Служебните й задължения включвали финансовото управление по законосъобразен, икономичен, ефикасен и ефективен начин на предоставените публични средства. Принципите и начините за осъществяването и прилагането им са регламентирани в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор и Закона за публичните финанси. 

В качеството си на ръководител на службата обвиняемата била длъжна да организира и да приложи контролни дейности за предварителен контрол за законосъобразност, в съответствие с нормативна и поднормативна уредба. 

Въпреки вмененото й задължение за това ръководителката не го изпълнила. В службата нямало изградена система за предварителен контрол при поемане и извършване на разход. Нямало вътрешни правила, които да регулират и определят обема на проверките за плащане, вида и съдържанието на документите при извършването им, както и определени лица за осъществяване на предварителен контрол. 

В периода на управление на службата обвиняемата Елеонора Пачеджиева,която е съпруга на бившия командир на военното поделение в Банско,  сключила множество договори с различни физически и юридически лица, които имали за предмет ремонт и поддръжка на поверените й заведения за социални услуги, както и доставка на стоки и услуги. Тя самостоятелно преценявала с кого да договаря, да сключва писмен или устен договор, неговото съдържание и цена. Писмените договори и издадените фактури съдържали неясни и най-общи формулировки на договорената услуга или стока. При устните договори не било изисквано удостоверяване на представителната власт, самоличност и доказателства за налични технически възможности на търговеца за изпълнението му. Много граждански договори обвиняемата сключила с неустановени лица, ползващи чужда самоличност. 

Задълженията по голяма част от договорите се изплащали в брой, като в разходните касови ордери не се посочвало поименно лицето, което получавало сумата. В преобладаващия брой случаи в службата при заплащане към фактурите не били прилагани протоколи за извършени строително – ремонтни работи или други, удостоверяващи извършената услуга или доставка. Липсвали подписи на получатели на паричните средства. 

За осъществяване на дейността на службата на обвиняемата били предоставени от Община Банско 6 леки автомобила. Един от тях с пълномощно от нейно име бил предоставен за ползване на спортен клуб. Въпреки това горивото и смазочните материали продължили да се заплащат от служба „Заведения за социални услуги“ към община Банско. Операциите по тези разходи били невярно документирани, като  Пачеджиева допуснала неправомерен достъп и злоупотреба със средства на службата в размер на 59 830, 17 лева, довели до разпиляването им. 

В хода на разследването са били събрани доказателства за това, че с действията си обвиняемата утвърдила да бъдат платени средства от бюджета на служба „Заведения за социално подпомагане“ - гр. Банско по неизпълнени граждански договори за извършване на работа чрез личен труд, представляващи неистински документи; по неистински фактури за недоставени стоки, неизвършени услуги и СМР; за закупуване на винетни стикери, надхвърлящи реалния брой на ползваните от службата през съответния период моторни превозни средства. Общият размер на неправомерно изплатените средства е 222 263, 19 лева. 

В качеството си на длъжностно лице обвиняемата  умишлено не положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество. В резултат на това последвало значително разпиляване на средствата, предоставени от бюджета на Община Банско. 

Предстои делото срещу Пачеджиева  да продължи в съда. В момента Ел. Пачеджиева работи в   министерството на труда и социалната политика .

Петя Колева 


Още за: Банско   община   служителка   съд   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
12 Май 2022 21:24 | Бравос
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Алчност, не са й стигали заплата и много добри пари по проекти.


12 Май 2022 21:35 | 234
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

И в Сандански Кога?


13 Май 2022 06:51 | Лазар
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тя работи в момента в социалното министерство. !


13 Май 2022 07:47 | възмутен
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Със сигурност и там върши това, което най-добре го може


13 Май 2022 09:00 | Силяко
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ееее, като чета какви ги е вършила, тая освен за чистачка в учреждението за нищо друго не става. Пък виж, изтеглили са я на работа в София! Не е ли пък държавата ни на това дередже заради такива "специалисти"!?


13 Май 2022 19:00 | Мх
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Навремето крадците от окръга ги приютява ха в Благоевград. Тази направо в София.


14 Май 2022 15:43 | Angry
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Най-натегач и наркоман от партията на престъпника Боко Тиквата. Да му е честит поста и догодина, с тая алкохолик шефа на ВиК, в една килия!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар