Ексшефът на служба "Сигурност" в ОДМВР-Благоевград Ев. Янков и д-р Литов станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност

29 юли 2021 16:29   4 коментара   10003 прочита


Пациент от Благоевград и неговият лекуващ лекар станаха герои в националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари.

Подбрани са най-въздействащите истории и „най-тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Благоевградчани познават Евтим Янков като дългогодишен полицейски шеф на служба "Сигурност" към ОДМВР-Благоевград.

Сега ще го видят в ролята на пациент. Със симптомите на сърдечната недостатъчност се запознал преди десет години, когато със съпругата му и внучката били на море в Созопол. Той не успял да вдигне детето и да го пренесе на хавлията – нещо, което до този момент правел безпроблемно. Почувствал силна умора, подули му се краката и по спешност тръгнали да търсят лекар. Последвал престой в благоевградската болница, две сърдечни операции и сериозен стрес за него и семейството му.

Сърдечната недостатъчност е опасно заболяване, при което сърцето няма сила да снабдява тялото с кислород. Тежка умора, задух, подуване на краката – това усещат хората, които я имат. Заболяването драстично променя живота ти, защото се чувстваш уморен дори за обичайните ежедневни дейности. 90% от болните със сърдечна недостатъчност са над 65 години.

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до петата година от поставяне на диагнозата. Затова кардиолозите я определят като по-опасна от рака. Целта им е да удължат живота на пациентите, да избегнат честия прием в болница, да върнат енергията в телата им, за да бъдат отново полезни за себе си и за близките. Шанс за това дават както съвременните лекарства, така и взаимното доверие.

„Доверието е толкова важно, колкото и самото лекарство. Ако пациентът не излезе от лекаря успокоен, самото лечение ще бъде по-трудно“, споделя д-р Валери Литов, специалист-кардиолог и лекуващ лекар на Евтим Янков.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечносъдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в област Благоевград болните са около 3500 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 1800  хоспитализации по повод на СН.

 


Още за: МВР   янков   лекар   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
29 Юли 2021 16:37 | Логодаш
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

В началото на деветдесетите години, по време на лов Евтим Янков уби човек, застреля с пушката си Делията.


29 Юли 2021 16:53 | Радослава
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

На Евтим Янков пожелавам здраве и сили! Един страхотен човек, когото се радвам, че познавам!


29 Юли 2021 16:59 | Ловец
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

На бракониерски нощен лов


29 Юли 2021 17:18 | зрител
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Алкохола не води до нищо добро.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар