Експерт: АМ "Струма" е била на косъм от срутване при пожара край Дупница

17 август 2019 10:49   4 коментара   10444 прочита


Магистрала „Струма“ се е разминала на косъм от срутване при пожара край Дупница. Това казаха строителни специалисти.

Материалът, от който е изградено съоръжението, може да изгуби здравината си от високата температура на огъня. Колкото по-горещо, толкова по-пагубно за структурата на моста.

Пътният експерт инженер Владимир Жиянски като проектант е работил по виадуктите на „Витиня“. Той разказва пред NOVA за начина, по който се изграждат подобни съоръжения.

„Вътре има освен бетон и стомана. Те имат различни температурни разширения, вследствие се получават вътрешни напрежения в конструкцията, а освен това, до колкото е порест материал стоманобетонът, вътре има и влага, която с течение на времето се усвоява от цимента”, казва Владимир Жиянски.

Гредите на конструкцията са най-податливи на външни влияния. Избухне ли пожар, въпросът е с каква температура ще гори. „При температура от порядъка на 250 – 300 градуса стоманобетонът губи около 25% от своите якостни показатели. При температура от 600 – 650 нагоре вече може да се каже, че това не е бетон”, обясни още Жиянски. „При ниска температура на вода или какъвто и да е препарат, се получава един термичен шок в конструкцията, който допълнително способства за нейното разрушаване”, категоричен е експертът.

В случая със „Струма“ бетоновото покритие на колоните е паднало. Тепърва ще се вади материал от тях и гредите, за да се види каква е структурата на бетона в дълбочина. „Всички тези фактори трябва да се отчетат и да се направят правилни изводи и да се пристъпи към ремонт”, коментира Жиянски.

Изводите трябва да се имат предвид при изграждането на подобни съоръжения в бъдеще. Защото, според експерта, стоманобетонът е негорим материал, но ние успяваме да го запалим.

4 коментара
17 Август 2019 13:32 | ПУРКО
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Кога ще проверите защо под моста на река струма в Бело Поле има паркинг на тежко товарна техника и това не касае ли последствията от пожара в Дупница, или тези не подлежат на проверки и санкции !Защо не се вадят поуки и се вземат предварителни мерки


17 Август 2019 14:42 | старогражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Умишлен пожар. В Дупница няма човек, който да реализира това престъпление. Аз си познавам хората.


17 Август 2019 16:33 | Азотчо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Абе около Дупница много пожари и едно сметище отгоре все дими..... То много пушек а..... И няма проблем, замърсения въздух не е от италнския боклук що се прави ток от него.....


18 Август 2019 16:44 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ ДУПНИЦА -БЕЗЗАКОНИЕ, КОРУПЦИЯ, ДОКТОРИ -УБИИЦИ И Т. Н. ЕДИНСТВЕНОТО НАПРАВЕНО ДОБРО Е ЛОСТОВЕТЕ МОНТИРАНИ ОТ КМЕТСТВОТО В ГРАДСКАТА ГРАДИНА И ПАРК-РИЛА.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар